Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 13

Legendinė vaistinė, kurioje veikia ir kavinė – tik čia tiekiamas išskirtinis kinų gėrimas

Laisvės alėjoje veikianti „Vilties“ vaistinė netrukus minės šimtmetį. Legendinė vieta traukia ne tik savo interjeru – iš plastikinių vamzdelių sukurtomis lubomis, „veltomis“ sienomis bei atominę elektrinę primenančiomis marmurinėmis grindimis. Čia veikia ir sveiko maisto kavinė, kurioje galima paragauti totorinių grikių arbatos. Vaistinės savininkai tikina, kad jos niekur kitur Europoje nerasi.
„Vilties“ vaistinė
„Vilties“ vaistinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Seniausios Kauno vaistinės erdvė suskirstyta į tris zonas: vaistinę, arbatinę ir kavinukę.

Kaip 15min papasakojo šios įstaigos vadovas Arūnas Šiaučiulis, pačios vaistinės, vadintos „Centrinės vaistinės“ vardu, istorija prasidėjo dar 1925 metais, kai ją įsteigė provizorius Petras Staugaitis. Tiesa, tuomet ji, turinti vos tris darbuotojus, veikė kitame Laisvės alėjos pastate, netoli E.Ožeškienės gatvės. Vėliau persikėlė į priešais esantį pastatą.

1940 metais nuspręsta panaikinti nacionalizuotų vaistinių pavadinimus – joms suteikti numeriai. Taip „Vilties“ vaistinė tapo „Kauno vaistine Nr. 63“. Dar ir dabar ant pastato fasado puikuojasi išlikę koklyje įspausti šie du skaičiai. 1945 metais vaistinės apyvarta siekė 450 tūkst. rublių.

Į dabartines patalpas (Laisvės al. 100) vaistinė persikėlė 1958-aisiais, o „Vilties“ vardą gavo joje jau darbuojantis pačiam A.Šiaučiuliui – 1982-aisiais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Vilties“ vaistinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Vilties“ vaistinė

„Kai buvau moksleivis, norėjau tapti vairuotoju – svajojau apie „Volgą“. Vėliau ruošiausi tapti statybininku, bet nesupratau, kas buvo parašyta matematikos stojamųjų užduotyse. Tuomet tėvas pasakė: „Nesimokei, sportavai – būsi daktaru“. Paėmė ir atvežė mane į Kauną. Pamenu, visi prie Kauno marių ėjo, o aš visą vasarą mokiausi ir kursus lankiau – 11 metų kursą išmokau per 3 savaites. Pavyko iš pirmo karto įstoti, tik ne ten, kur norėjau – ne gydytoju tapau, o farmacininku“, – prisiminė nuo Varnių kilęs „Vilties“ vaistinės savininkas.

Jam labai patiko farmacija. Tėvai apie tai, kad sūnus nebus gydytoju, gal tik trečiame kurse sužinojo.

„Vilties“ vaistinės slenkstį A.Šiaučiulis pirmą kartą peržengė 1979 metais. Kadangi gyveno bendrabutyje, turėjo šeimą, – reikėjo buto. Kitos potencialios darbovietės to negalėjo pasiūlyti, o „Vilties“ vaistinė pasiūlė. Pradėjo jis joje darbuotis analitiku, vėliau pareigybes keitė.

Kadaise buvo didžiausia Kaune

Būtent devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje „Vilties“ vaistinė buvo laikoma didžiausia Kaune. Ji, turinti net 47 vaistininkus, veikė per du aukštus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito