Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 14

Lenkijos parduotuves šluojantys lietuviai sulaukia lenkų pašaipų dėl betvarkės ir chamiškumo

Netoli nuo sienos su Lietuva esančių Lenkijos miestų ir miestelių parduotuvės seniai nematė tokio lietuvių antplūdžio. Lietuviai čia šluoja viską – maisto ir kitas prekes, pilasi pilnus bakus degalų. Ir nors prekybininkus tai turėtų džiuginti, vietiniai lenkai neslepia ironijos, dalindamiesi pašiepiančiais eilėraštukais bei įspėjimais saviškiams vengti parduotuvių šeštadieniais ir Vasario 16-ąją.
Lietuvių pirkiniai Lenkijoje
Lietuvių pirkiniai Lenkijoje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Nuo vasario 1 dienos Lenkijoje įsigaliojo laikini pakeitimai, lėmę, kad maisto produktams, degalams ir dar kai kuriems gaminiams taikomas nulinis PVM. Tai sumažino kainas kaimyninės šalies parduotuvėse ir degalinėse, o tai lėmė, kad į Lenkiją plūstelėjo pirkėjai iš Lietuvos, taip pat – Čekijos, Slovakijos, Vokietijos.

„Čekų ir lietuvių šturmas Lenkijos parduotuvėse. „Turistai“ naudojasi laikinai sumažintu PVM ir perka pas mus maisto produktus ir degalus. Apsipirkimas Lenkijos parduotuvėse leidžia jiems sutaupyti daug pinigų“, – praeitą savaitę rašė gazeta.pl.

Straipsnyje buvo remiamasi daugiausia Lietuvos ir Čekijos žiniasklaidos pranešimais apie lietuvių ir čekų keliones į Lenkiją ir šluojamas parduotuves.

Panašių pranešimų Lenkijos žiniasklaidoje buvo ir daugiau – cituoti atvažiuojantys pirkėjai, nagrinėti kainų skirtumai.

O štai feisbuko puslapyje „Glos Suwalk“ („Suvalkų balsas“) šį savaitgalį pasirodė kur kas ironiškesni pastebėjimai apie pirkėjus iš Lietuvos šiame netolimame Lenkijos mieste.

„Eilinis humoristinis eilėraštukas apie parduotuvines peripetijas šeštadienį Suvalkuose.

Galimai panašių nuotykių galėsime patirti ir artimiausią trečiadienį – vasario 16 d. Tą dieną Lietuvoje minima Valstybės atkūrimo diena, tad lietuviai turi laisvadienį. Verta į parduotuves išsiruošti anksčiau!“ – įrašas su tokiu įspėjimu pasirodė šiame socialinio tinklo puslapyje.

O minėtas eilėraštukas yra apie tai, kad ne tik savaitgalį, bet ir visą savaitę kaimynai iš šiaurės apgulė „Kaufland“, galbūt todėl, kad tie kaimynai patikėjo euro galia. Tad stveria vežimėlį prirakintą, tempia, nekreipdami dėmesio, kad ratukas užblokuotas, bet vežimėlis ne problema, svarbiausia pirkiniai. Ir stovi pirkėjai eilėse tarp tokių pačių kaip jie su pilnutėliais vežimėliais.

„Kaip matyti, parduotuvėms bankrotas negresia, kai kaimynas vežimėliais pirkinius išveža... Gaila tik merginų ir moterų kasose, joms tikrai pravers laisvadienis“, – reziumuoja Suvalkų gyventojas savo ironiškame „kūrinyje“.

Po šiuo įrašu atsirado komentarų. Viena moteris pasidalijo kitu to paties autoriaus eilėraštuku, kuris apie apsipirkimą šeštadienį, kai apgulti „Lidl“, „Biedronka“, „Kaufland“ ir visos kitos parduotuvės bei prekybos centrai Suvalkuose, jau nekalbant apie degalines, kur lietuviai pilasi pilnus bakus degalų.

Kita moteris dalijosi vaizdais, kaip atrodė vienos parduotuvės tuštutėlės lentynos šeštadienį 6.30 val. ryte, stebėdamasi, ar lietuviai ten nakvojo, kad šiek tiek po šešių jau šluotų viską iš eilės.

Dar viename komentare nuskambėjo klausimas, kodėl lenkai tokie nepakantūs atvykėliams, esą juk galima tiesiog neiti apsipirkinėti šeštadienį. Tačiau į tai tas pats ironiškųjų eilėraštukų autorius atsakė, kad kalba eina ne apie nepakantumą žmonėms, o jų elgesiui.

„Tai ne priešiškumas, o pakantumo stoka jų elgesiui, betvarkei, kurią palieka, chamiškumui arba kitaip – kultūros stokai iš jų pusės. Yra ir tokių, kurie tiesiog sutrikę, tą lengva pajusti ir suprasti. Bet jie yra svečiai, o elgiasi taip, tarsi darytų mums paslaugą, atvažiuodami apsipirkti. Jų euras mums nei šilta, nei šalta, kadangi jis lieka užsienio kapitalui“, – piktinosi Suvalkų gyventojas.

Tad per artimiausius laisvadienius į Lenkiją susiruošę lietuviai turėtų nepamiršti, jog net palikdami jos parduotuvėse šimtus eurų nebūtinai sulauks tik susižavėjimo. Ypač jeigu po savęs paliks betvarkę šluodami lentynas.

Tai ne priešiškumas, o pakantumo stoka jų elgesiui, betvarkei, kurią palieka, chamiškumui arba kitaip – kultūros stokai iš jų pusės.

Priminsime, kad Lenkija nuo šių Naujųjų metų sugriežtino prekybos tvarką sekmadieniais, tad vasarį nėra nė vieno sekmadienio, kada čia dirbs parduotuvės. Taip pat ir kovą.

Iš viso 2022 metais parduotuvės Lenkijoje dirbs tik septynis sekmadienius – artimiausi laukia tik balandžio 10 ir 24 dienomis, sekmadieniai prieš ir po Velykų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas