Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 02

Lenkijos premjeras M.Morawieckis mūsų šalies lenkams: skiepai leis grįžti prie normalaus gyvenimo

Vizito į Lietuvą atvykęs Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis nepraleido progos paraginti mūsų šalyje gyvenančius lenkus pasiskiepyti nuo COVID-19, kai tik gauna tokią galimybę. „Tai leis mums grįžti prie normalaus gyvenimo“, – tikino jis. Regionuose, kur gyvena nemažai lenkų tautybės žmonių, vakcinavimas vyksta kiek vangiau nei kitur.

Pirmo vizito į Lietuvą nuo premjerės Ingridos Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės darbo pradžios M.Morawieckis atvyko Abiejų Tautų Respublikos (ATR) Konstitucijos priėmimo 230-ųjų metinių išvakarėse. Vyriausybių vadovai aptarė ne tik bendradarbiavimą prekybos, ekonomikos, gynybos, diplomatijos srityse – teko kalbėtis ir apie situaciją dėl COVID-19.

Vėliau žurnalistų paklaustas, kaip patartų savo tautiečiams Lietuvoje skiepytis vakarietiškomis vakcinomis, svečias pirmiausiai pabrėžė, kad tai yra svarbi tema, „nes nuo to, kaip veiksmingai susidorosime su liga, priklausys ir mūsų ekonomikos vystymasis, ekonomikos ateitis, ūkio augimas, o to visi labai laukiame“.

Jis pripažino girdėjęs, kad dalis lenkų kilmės Lietuvos piliečių abejoja skiepais ir vakcinacijos programos veiksmingumu, ir dėl to apgailestavo.

„Skiepai, skiepijimasis yra mūsų, galima sakyti, pagrindinė priemonė siekiant įveikti pandemiją“, – sakė M.Morawieckis ir pridūrė, kad pandemija riboja bendradarbiavimo galimybes, prekybą.

Premjeras pasinaudojo proga pakviesti žmones nebebūti skeptiškais: „Noriu karštai pakviesti visus Lenkijos piliečius, Lenkijos gyventojus, taip pat kviečiu Lietuvoje gyvenančius lenkus kaip galima greičiau pasiskiepyti, kai bus pakankamai vakcinų ir jūs turėsite tokią galimybę. Tai leis mums grįžti prie normalaus gyvenimo.“

I.Šimonytė savo ruožtu nurodė, kad abi šalys deda pastangas kaip įmanoma greičiau paskiepyti kuo daugiau žmonių. „Žinoma, tai susiję ir su vidiniais tikslais, kad gyvenimas šalyje tiesiog grįžtų į kaip įmanoma normalesnes vėžes. Bet ir su tuo, kad žmonės nori keliauti, turi įvairių dalykinių tikslų ir užduočių.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19

Anot Vyriausybės vadovės, judėjimas tarp Lietuvos ir Lenkijos visuomet būna intensyvus, jis gali vykti sklandžiai, nes sienų nėra. Tačiau, „kai smogia pandemija, jos ima netyčia ir atsiranda“.

„Kalbėjome, kad reikia tą savo progresą ar kažkokius sprendimus šiek tiek koordinuoti, – pažymėjo I.Šimonytė. – Galbūt sveikatos apsaugos ministrų, galbūt kitu lygmeniu, kad tikrai judėtume kaip įmanoma labiau suderintai ta pačia kryptimi, kad nebūtų kažkokių didelių greičių išsiskyrimų, kurie tada jau apsunkintų žmonėms pasinaudojimą vakcinacijos teikiama nauda.“

Apibendrindama premjerė pridėjo: „Manau, kad tiek mūsų, tiek Lenkijos vyriausybės tikslas yra tas pats – kaip įmanoma greičiau paskiepyti kuo didesnę dalį savo visuomenės, kad ji galėtų atsikvėpti ir galėtume žiūrėti į priekį, o ne į kiekvienos dienos statistinius skaičius.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Pagal paskiepytų nuo COVID-19 žmonių skaičių pirmaujančioje Neringoje mažiausiai vieną skiepą yra gavę bemaž 48 proc. gyventojų, rodo sekmadienį skelbiami Statistikos departamento duomenys.

Lėčiausiai skiepijančia savivaldybe išlieka Šalčininkų rajonas – čia vakcinuoti 14,66 proc. gyventojų. Vangiai skiepijamasi ir Visagine bei Vilniaus rajone – pasiskiepijusių atitinkamai yra 16,11 proc. ir 18,82 procentų.

Jei kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas