Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 07 31

Lenkijos prokurorų dėmesio sulaukusi Lietuvos lenkų sąjunga netvarko J.Pilsudskio tėviškės

Lietuvos lenkų sąjungos (LLS), kurios pirmininką Michalą Mackevičių dėl galimo lėšų švaistymo nori apklausti Lenkijos prokurorai, valdyba nusprendė, kad Juzefo Pilsudskio gimtojo Zalavo neturėtų lankyti turistai. Esą teritorija netinkama ekskursijoms. Tai LLS paskelbė laikraštyje, dėl kurio leidybos ir kilo skandalas. M.Mackevičius neslepia, kad sprendimas sklypo netvarkyti susijęs su jam mestais įtarimais.
Apleista Juzefo Pilsudskio tėviškė Zalave
Apleista Juzefo Pilsudskio tėviškė Zalave / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lenkams Zalavas – ypatinga vieta. Čia gimė Lenkijos valstybės XX amžiuje kūrėjas Juzefas Pilsudskis, tad savaitgaliais, lenkų nacionalinių švenčių progomis šioje vietoje kartais net nutįsta autobusų eilės. Nemažai į Lietuvą atvažiavusių turistų iš Lenkijos, ypač vyresnio amžiaus, aplanko ne tik Aušros vartus bei J.Pilsudskio širdies mauzoliejų Rasų kapinėse, bet ir Zalavą.

Tik čia turistai gali smarkiai nuliūsti. Zalavas karštą liepos pabaigos vidurdienį pasitinka nykiu vaizdu. Visur želia piktžolės, žolė menkai tešienauta, gėlynas apleistas. Matosi, kad šiemet J.Pilsudskio tėviškė nelabai kam rūpi. Dar pernai gruodžio pradžioje, kai ruoštasi paminėti 150-ąsias J.Pilsudskio gimimo metines, čia plevėsavo Lenkijos vėliavos, o dabar jos nuleistos.

Lenkų turistų nelaukia

Lenkų turistai čia jau nėra laukiami. Liepos 26 – rugpjūčio 1 d. LLS leidžiamo laikraščio „Nasza gazeta“ („Mūsų laikraštis“) numeryje rašoma, kad „deja, Zalavas šiandien nėra pasiruošęs priimti svečius, nes jo būklė neatitinka tų reikalavimų, kurie kelti nuo vietos įkūrimo“.

Lenkai nepadeda, 15 metų mes tvarkom tvarkom, nusibodo ir pasakėme – palaukit, – sakė M.Mackevičius.

Tad vėliavos, kaip rašoma leidinyje, „baltai raudonos, simbolizuojančios jubiliejinius metus“, buvo nuleistos, o kelionių organizatorių ir gidų prašoma Juzefo Pilsudskio takais keliaujančių turistų nevežti į Zalavą ir čia nerengti jokių iškilmių. „Apie tolesnį šios teritorijos likimą jos savininkas – LLS valdyba – nuspręs vėliau, apie tai informuosime „Nasza Gazeta“ puslapiuose“, – rašoma laikraštyje.

Neseniai dar vienai kadencijai išrinktas LLS pirmininkas M.Mackevičius 15min pakartojo, kad šita teritorija neparuošta priimti svečius: „Nešienauta, apleista, daro ką nori ten, pridaro pridaro, akmenis atneša, paskui sunku sutvarkyti būna šitas žoles augančias. Kol kas turime sunkumų, nėra jokios galimybės važiuoti tvarkyti, o lenkai nepadeda, 15 metų mes tvarkom tvarkom, nusibodo ir pasakėme – palaukit.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apleista Juzefo Pilsudskio tėviškė Zalave
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apleista Juzefo Pilsudskio tėviškė Zalave

Jis tikino, kad teritorija nėra uždara, kelias laisvas, tad norintys gali ten važiuoti, tik šiuo metu vaizdas nedžiugina. „Jeigu nori pagerbti Pilsudskį, į Rasų kapines tegu važiuoja ir pagerbia. O jeigu jie ten ne visada moka žmoniškai, tai tarkim, kad kol kas ne“, – su neslepiamu apmaudu kalbėjo M.Mackevičius.

Jeigu nori pagerbti Pilsudskį, į Rasų kapines tegu važiuoja ir pagerbia, – kalbėjo M.Mackevičius.

Atvažiuoja tik padėti vainiką

Jo teigimu, Lenkija turi Nacionalinės atminties institutą, kitas organizacijas, kurios „turi prižiūrėti tokius dalykus, jos turi savo biudžetą, turi daug visokių valdininkų tam reikalui, tvarko po visą pasaulį šituos dalykus – ir kapines, ir atminties vietas“.

„O į Zalavą atvažiuoja tik padėti vainiką, paskui mums reikia važiuoti ir tvarkyti šituos vainikus. Jokios pagalbos, nieko. Dabar vasara, žolės auga, reikia man organizuoti jaunimą. Pagalvojau, kad kas nuveš vainiką, tas tegu ir truputį pasitvarko. Todėl kad čia ne tik mūsų reikalas. Aišku, kai yra viskas gerai, tai gerai. Kai nelabai, tai mes tada kalti“, – piktinosi M.Mackevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apleista Juzefo Pilsudskio tėviškė Zalave
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apleista Juzefo Pilsudskio tėviškė Zalave

Toks LLS sprendimas atrodo tarsi kerštas už tai, kad pastaruoju metu sąjungos pirmininkas, Lietuvos Seimo narys M.Mackevičius užsitraukė Lenkijos nemalonę.

Seimo narys ir neslepia, kad tai susiję: „Gal šiek tiek ir susiję, todėl kad nėra jokios motyvacijos daryti, mokėti patiems, organizuoti, nuvažiuoti, techniką surasti – žoliapjovę ar traktorių, reikia sumokėti, ravėti. Motyvacija dingo, bet baigsis vasara, atostogos, paskui pažiūrėsime. Tegu Lenkų sąjunga, valdyba nuspręs, kaip ten toliau – tvarkyti, parduoti ar pasiūlyti Lenkijai, kad tegu perka, nes perka ne tokius dalykus. Gal kas nors iš mūsų norės ten kita ką nors padaryti.“

Į Zalavą atvažiuoja tik padėti vainiką, paskui mums reikia važiuoti ir tvarkyti šituos vainikus. Jokios pagalbos, nieko, – sakė M.Mackevičius.

Lietuvos lenkų sąjunga daugiausia finansuojama iš Lenkijos gautais pinigais. Štai 2016 metų LLS finansinės ataskaitos aiškinamajame rašte nurodoma, kad tais metais sąjunga gavo iš Lenkijos organizacijų 193,1 tūkst. eurų: fondas „Pomoc Polakom na Wschodzie“ („Pagalba lenkams Rytuose“) skyrė 130,5 tūkst. eurų, o draugija „Wspólnota Polska“ („Lenkijos bendrija“) – 62,59 tūkst. eurų. Visos 2016 metų sąjungos pajamos siekė 224,1 tūkst. eurų, tad nesunku suskaičiuoti, kad be Lenkijos paramos asociacija neišsiverstų.

Vis dėlto teritorija Zalave, anot M.Mackevičiaus, įsigyta „daugiau iš mūsų pinigų“. Ar tai buvo sąjungos narių mokesčiai, nepavyko pasitikslinti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Michalas Mackevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Michalas Mackevičius

Piktinasi per maža parama

Dar birželio 6-ąją savo interneto svetainėje Lietuvos lenkų sąjunga paskelbė informaciją apie Nacionalinės atminties alėjos naująjį veidą: „Zalavu – maršalo Juzefo Pilsudskio gimimo vieta – jau keliolika metų rūpinasi Lietuvos lenkų sąjunga. Iš pradžių pastačius atminimo akmenį maršalo lopšio vietoje 2010 metais, po Smolensko tragedijos įrengėme čia ir Nacionalinės atminties alėją, kurioje kiekvienais metais atsiranda naujų atminties ženklų – ąžuolas ar stela, įamžinanti svarbią istorinę datą, arba didvyrio, ypač nusipelniusio Vilniaus kraštui ar a lenkų tautai, biustas.

Tegu Lenkų sąjunga, valdyba nuspręs, kaip ten toliau – tvarkyti, parduoti ar pasiūlyti Lenkijai, kad tegu perka, nes perka ne tokius dalykus, – pareiškė M.Mackevičius.

Kas lankėsi čia iki to, kai Zalavu pradėjo rūpintis LLS, gali palyginti, kaip neatpažįstamai pasikeitė ši vieta. Šiais metais turime dar vieną džiugų dalyką. Plytelėmis buvo išklotas takelis palei alėją. Tai galima buvo padaryti gavus Lenkijos Respublikos Senato dotaciją pernai. Be kitų tuomet atliktų darbų, už likusius pinigus galėjome nupirkti plytelių bei kitų reikalingų šiai investicijai medžiagų.

Šiuo metu bendrovė „Žyburtuva“, vadovaujamas Andžejaus Orlovskio, atliko montavimo darbus, nepaisant to, kad šiemet mūsų „draugai“ pasistengė, kad Zalavo tvarkymo projektas būtų „tradiciškai“ įvertintas nuliu dotacijų. Išimtimi tapo tik pernai metai, jubiliejiniai – 150-osios maršalo gimimo metinės. Iš už tai dėkui. Nors gaila, labai gaila, kad susidarius dabartinėms sąlygoms greičiausia nebus galimybių tinkamai paminėti 100-ąsias Nepriklausomybės atgavimo metines vietoje, kur stovėjo lopšys to, kuris „davė Lenkijai laisvę, sienas, galią ir pagarbą“.

Tai, matyt, turėjo nuskambėti kaip įspėjimas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apleista Juzefo Pilsudskio tėviškė Zalave
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apleista Juzefo Pilsudskio tėviškė Zalave

„Tegu atvažiuoja ir nuveža“

Apie įtarimus, kad sąjunga netinkamai naudojo gautus pinigus, prabilo Lenkijos fondo „Pagalba lenkams Rytuose“ („Pomoc Polakom na Wschodzie“) vadovas Mikolajus Falkowskis. Jo teigimu, nesutampa skaičiai sąskaitose dėl lenkiško laikraščio „Nasza Gazeta“ spausdinimo, kurios gautos iš spaustuvės Balstogėje ir pateiktos pačios LLS. Skirtumai siekia ne vieną dešimtį tūkstančių zlotų.

Plačiau apie tai galite perskaityti čia: Įtarimai Lietuvos Seimo nariui Michalui Mackevičiui: Lenkijos mokesčių mokėtojų pinigus leido kaip savus

Tegu atvažiuoja ir nuveža. Su antrankiais, bet nemokamai, – teigė M.Mackevičius.

Lenkijos prokurorai kvietė M.Mackevičių atvykti ir pasiaiškinti dėl jam metamų įtarimų, tačiau Lietuvos parlamentaras į Lenkiją ir kojos nekelia. Kaip jis sakė 15min, Lenkijos prokurorams atsakęs raštu – yra procedūros ir jų reikia laikytis.

„Jeigu yra (byla – red.past.), turi atiduoti Lietuvos prokuratūrai, aš Lietuvos pilietis, Lietuvos Seimo narys. O jie rašo – važiuok į Lenkiją, jie ten tirs. Vis dėlto tarptautinė teisė yra kitokia, yra kitokių procedūrų, kur viskas numatoma, kitaip turi būti. Jeigu jie ten turi kažką, gal nelabai turi, aš nežinau. Galima suorganizuoti viską taip ar kitaip, bet jeigu yra – reikia viską daryti teisiškai, viską paaiškinsiu, kaip reikia“, – tikino M.Mackevičius.

Ir tuoj pat pareiškė: „Tegu atvažiuoja ir nuveža. Su antrankiais, bet nemokamai.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lenkijos vėliavos Juzefo Pilsudskio gimtinėje 2017 m. gruodį
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lenkijos vėliavos Juzefo Pilsudskio gimtinėje 2017 m. gruodį

Nepripažįsta pažeidimų

Anot M.Mackevičiaus, pažeidimų leidžiant LLS laikraštį nebuvo padaryta, visos lėšos tinkamai panaudotos, jis pats vežė dokumentus į Lenkiją fondui, kartu darė kopijas, bet esą galbūt kai kurios kopijos buvo netinkamai panaudotos.

Tai yra politinis susidorojimas, – sakė M.Mackevičius.

„Paėmiau visus dokumentus, originalus, nuvažiavau, padarėme visas kopijas, viską paskaičiavome, jis paskaičiavo, kaip norėjo, ką paskaičiavo, viską grąžinome, – turėdamas omenyje fondo „Pagalba lenkams Rytuose“ vadovą M.Falkowskį kalbėjo M.Mackevičius. – O jeigu buvo kokia kopija ne tokia, ne toje vietoje, reikėjo grąžinti. Jis juk matė visus originalus. Kiti važiuoja po keletą kartų norėdami atsiskaityti. Taip pat buvo ir pas mus, bet jis norėjo, kad paliktume, ir žadėjo viską pažiūrėti, tada esą pakeistume kažką. Bet paskui atidavė į prokuratūrą.“

M.Mackevičius turi savo versiją, kodėl užvirė ši košė, nors detalizuoti to nenori: „Tai yra politinis susidorojimas. Kol kas nenoriu spėlioti, čia yra angažuoti ir mūsų atstovai, Lietuvos lenkų bendruomenės, ir tenai, turi savo planų. Gal nori pavogti, bet su manim nelabai pavogsi, tai padarė mane vagimi.“

Vis dėlto, atrodo, parlamentaras vengia vykti į kaimyninę Lenkiją. Sako, kad šiuo metu nevažiuojąs, nes reikalų ten neturįs. „Kai turėsiu reikalą, važiuosiu, kol kas nėra tokio reikalo“, – užtikrino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas