Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 05 18 /14:01

Dalis LEU bendruomenės prašosi į VU glėbį, o likusiems siūlo jungtis su VDU

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) mokslo ir plėtros prorektorius Aivas Ragauskas ketvirtadienį pareiškė, kad dalis universiteto bendruomenės nori integruotis į Vilniaus universitetą (VU), o kitiems siūlo ir toliau plėtoti santykius su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU).
Aivas Ragauskas
LEU Mokslo ir plėtros prorektorius Aivas Ragauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ketvirtadienį Seime Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko pavaduotojas Mantas Adomėnas sukvietė universitetų atstovus išsiaiškinti santykių.

Dalis LEU – apie 60 proc. universiteto akademinio personalo, prašo jiems leisti integruotis į VU, tuo metu LEU rektorius Algirdas Gaižutis susitikime pareiškė, kad jam rūpi išlaikyti universiteto stuburą, todėl jis nori išlikti išvien su VDU.

A.Ragauskas priminė, kad pradžioje LEU planuota prijungti prie VU, tačiau vėliau darbo grupė apsigalvojo ir Edukologijos universiteto vardas atsidūrė prie Kaune planuojamo įkurti didelio universiteto.

„Mes galime numanyti politines šio sprendimo ištakas, bet, atvirai kalbant, negalime pateisinti. Mes galvojame, kad neatitinka nei Vyriausybės, nei ministerijos autentiško reformos matymo ir yra politinių susitarimų rezultatas“, – sakė jis.

Darbo grupėje dirbęs ministrės Jurgitos Petrauskienės patarėjas Eugenijus Butkus paaiškino, kad darbo grupėje dėl to esą vieningos nuomonės nebuvo. Jis aiškino, kad tai, jog Seimui yra pateiktas reformos planas, nereiškia, kad reikia eiti vieninteliu keliu.

Studijų programų palikti neketina

Ir jeigu mes murkdysimės tarpusavio ginčuose, konkurencijoje ir turėsime tokį pat tinklą, mes nieko išspręsti negalėsime.

A.Ragauskas teigė atstovaujantis 60 proc. universiteto bendruomenės. Tiesa, posėdyje dalyvavusi studentų atstovė patikslino, kad studentų į šį skaičių įtraukti nereikėtų – jie pasisako už jungimąsi su VDU.

Anot LEU atstovo, jungimasis su VU būtų pats racionaliausias, o LEU padaliniai galėtų integruotis į esančias VU struktūras.

„Mums ne Lietuvoje ir ne Vilniuje, mūsų laukia iššūkiai Europoje. Ir jeigu mes murkdysimės tarpusavio ginčuose, konkurencijoje ir turėsime tokį pat tinklą, mes nieko išspręsti negalėsime“, – pabrėžė prorektorius.

A.Ragauskas paprašė galimybės LEU bendruomenei teisiškai apsispręsti dėl ateities, nes dabar rektorius ir Senato pirmininkas kitokios nuomonės girdėti nenori.

„Jei nebūtų priimtas sprendimas dėl jungimosi, (prašome – aut.) numatyti įstatymiškai galimybę katedroms ir fakultetams balsavimo būdu apsispręsti ir sudaryti galimybes mums integruotis į VU (...) O kita dalis jeigu nori, jeigu nepasieksime konsensuso, prisiima savo riziką ir jungiasi su VDU“, – kalbėjo universiteto atstovas.

Jo teigimu, išeinantieji kartu su savimi turėtų pasiimti ir savo sukurtas studijų programas ir kitą intelektinę nuosavybę. Jei šis planas pavyktų, anot prorektoriaus, reikėtų nemažos finansinės paramos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Gaižutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Gaižutis

LEU rektorius A.Gaižutis prasitarė, kad kai kurių universitetų atstovų protai susijaukė išgirdus, kad LEU jungiantis su VDU, LEU neteks žemės ir pastatų. „Tai labai sujaukė mūsų bendruomenės kai kurių žmonių nusistatymą ir pasirinkimą“, – teigė rektorius.

A.Gaižučio teigimu, visada bus manančių kitaip, bet tai nereiškia, kad bendruomenė yra susiskaldžiusi. „Jei VU pasiūlymas būtų atsiradęs anksčiau, gal mes apskritai nebūtume susėdę su kolega J.Augučiu ir aptarinėję šitų dalykų“, – svarstė jis.

A.Gaižutis teigė, kad jam svarbiausia išsaugoti universiteto stuburą – jaunus, perspektyvius ir protingus žmones.

„Išsaugoti jaunoms galvoms vietų, kad jie galėtų integruotis, kad jie turėtų darbą, kad jie galų gale turėtų kuo maitinti savo vaikus ir taip toliau. Aš turiu išskaičiavimų, naudos ir šitos. Su grynuoju mokslu gal šiek tiek ir prasilenkia šitie dalykai, bet kai kalbama apie restruktūrizaciją, kalbama apie didelį žmonių netekimą“, – teigė A.Gaižutis.

VU rektorius: matome jungtį su LEU

VU rektorius Artūras Žukauskas sakė, kad naujos kartos mokytojų rengimui būtinas prestižas, o VU, turintis didelį tarptautinį prestižą, gali juo pasidalinti.

„Mes matome natūralią jungtį su LEU, nes tai yra mūsų pagrindinis mokslinis partneris. Tai yra saitai su geriausiais mokslininkais“, – posėdyje sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Žukauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Žukauskas

A.Žukauskas pabrėžė, kad universitetų bendruomenių nuomonė yra labai svarbi. „Kas yra universitetas? Universiteto šerdis yra jo bendruomenė. Negali rektorius priimti sprendimų, kurie gali sukelti rizikas universiteto tvarumui, prestižui ir studijų kokybei. Dalis LEU bendruomenės yra pasirengusi priimti iššūkius, o tai yra iššūkis, jie nebijo ateiti į VU ir aš nematyčiau kliūčių, kodėl jie to negali padaryti, jei, žinoma, valstybė leis“, – pabrėžė jis.

A.Žukausko nuomone, Seimo nutarime dėl pertvarkos turėtų būti nuostatos, kurios leistų bendruomenės dalims, einančioms į pasirinktą universitetą, išsinešti ir intelektualiąją nuosavybę: „Bendruomenės narių produktas turi keliauti kartu su jais. O jei dalis bendruomenės nori į VDU, kas jiems gali užginti, jeigu ten jų laukia.“

VDU rektorius Juozas Augutis teigė, kad pozityvu, jog bendruomenių balso yra klausomasi. Jis priminė, kad diskusijos su LEU prasidėjo dar prieš porą metų, o pasiūlymas pirmasis atskriejo iš LEU ir per tą laiką buvo padaryta daug žingsnių susijungimo link.

„Aš nenorėčiau, kad tų žmonių darbas būtų nuvertintas. Taip, pasikeitė dabar sąlygos, bet anksčiau buvo sakymas, kad VU nenori jungtis su nei vienu universitetu. Ir daugiau buvo pasakyta. Mes darėme šitą darbą, darėme nuoširdžiai ir jį padarėme“, – apie norą prisijungti LEU kalbėjo J.Augutis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Augutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Augutis

Jis sakė, kad sprendimus priima universiteto tarybos. „Jei LEU priims sprendimą, bet per tuos įrankius kurie yra – senatą, tarybą, mes priimsime tai. Turto klausimas svarbus, bet jis svarbus ne mums“, – sakė jis.

Posėdyje dalyvavęs konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis atkreipė dėmesį, kad kitą savaitę Seimas turės balsuoti dėl nutarimo, kuriuo bus pertvarkoma aukštojo mokslo sistema, tačiau Vyriausybės pateiktas dokumentas jau dabar yra pasenęs.

M.Adomėnas teigė, kad LEU turėtų jungtis su VU. „Derybos tarp VDU ir LEU, deja, neatitinka to, kas būtų naudingiausia Lietuvai. Ir Seime mes turėsime smarkiai koreguoti ar grąžinti persvarstyti Vyriausybės nutarimą, nes dabar jis neatitinka tos logikos, apie kurią kalba ekspertai“, – teigė konservatorius.

VDU ėmėsi iniciatyvos kurti savo universitetą

Pastaruoju metu atkakliai gynęs galimybę susijungti VDU ir LEU, VDU rektorius J.Augutis trečiadienį nustebino nauja idėja – VDU pagrindu kurti universitetą su autonomiškomis specializuotomis akademijomis.

Planuojama, kad LEU pagrindu būtų įsteigta VDU Edukologijos akademija, o ASU pagrindu – žemės ūkio, miško, maisto ir kaimo plėtros akademija. Šiuo metu VDU dėl integracijos taip pat kalbasi su Lietuvos sporto universitetu (LSU).

Tai visiškai prieštarauja ŠMM darbo grupės siūlymui Kaune įkurti plačios aprėpties universitetą, kuris jungtų Kauno technologijos universitetą (KTU), VDU, ASU bei Lietuvos sporto universitetą (LSU).

Švietimo ir mokslo ministrė anksčiau rektorių yra paprašiusi nekaišioti pagalių į reformos ratus.

Švietimo ir mokslo ministrė anksčiau rektorių yra paprašiusi nekaišioti pagalių į reformos ratus.

Per visą šį laiką LEU rektorius A.Gaižutis laikėsi nuošalyje ir savo nuomonės apie universiteto ateitį beveik nereiškė. Tačiau tuo pat metu pačiame Edukologijos universitete netilo aistros.

Dalis LEU bendruomenės rašė viešus laiškus, kuriuose teigė, kad A.Gaižutis nekreipia dėmesio į dalies šios aukštosios mokyklos bendruomenės nuomonę ir eina paskui VDU.

„LEU bendruomenė, ypač dėstytojai, pasidalijusi. Didesnė jos dalis, kuri kasdien vis auga (šiandien – apie 65 proc.) mato savo idėjų plėtrą Vilniaus universitete“, – teigia LEU Ugdymo mokslų fakulteto dekanė Alvyra Galkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas