Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 04 26

Liberalai skundžiasi, kad valdantieji jų parengtus įstatymų projektus slepia stalčiuose

Opozicinė Liberalų sąjūdžio frakcija teigia, kad valdantieji juos ignoruoja: jų vadovaujami Seimo komitetai delsia pateikti išvadas dėl liberalų parengtų įstatymų projektų, todėl jie negali būti svarstomi Seime. Tuo tarpu Valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovė Rima Baškienė teigia, kad į liberalų nepasitenkinimą yra atsižvelgiama, ir žada, kad jų pateikti projektai tikrai bus svarstomi gegužę.
Aušrinė Armonaitė
Pirmieji Seimo rūmai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienio Seimo popietinio posėdžio darbotvarkę sudarinėjo Liberalų sąjūdis. Ši darbotvarkė buvo patvirtinta balandžio 19 d. Tačiau balandžio 26 d. ryte paaiškėjo, kad iš 14 įstatymų projektų, kuriuos šią dieną pateikti svarstymui norėjo liberalai, šešis teks iš darbotvarkės išbraukti, nes jiems vis dar nėra komitetų išvadų.

„Opozicinės frakcijos kas tam tikrą laiką turi galimybę turėti popietę opozicinei darbotvarkei. Liberalų sąjūdis taip pat. Tai būna gana retai – vieną kartą per sesiją. Ir šiandien būtent yra ta diena, kai popietinė darbotvarkė yra opozicinė. Ir net 6 klausimai yra išbraukti dėl to, kad jų nesvarstė komitetai. Kitaip tariant, jie jau buvo pateikti, jiems buvo po pateikimo pritarta, bet komitetai tiesiog nesiteikė jų svarstyti“, – 15min sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovė Aušrinė Armonaitė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Pasak A.Armonaitės, tokia situacija rodo nuoseklų požiūrį į opoziciją. Ji atkreipė dėmesį, kad dalis projektų komitetų svarstymui buvo pateikta praėjusį rudenį, o dalis dar seniau: 2017 m. kovą, tad apsvarstyti juos komitetuose laiko buvo daug.

Nenorą skaitytis su opozicija, pasak A.Armonaitės, demonstruoja ir Seimo valdybos pertvarka, atimant iš opozicijos vieną Seimo pirmininko pavaduotojo postą. Dabar opozicija, nors sudaro beveik pusę Seimo, turi tik vieną vicepirmininkę – Ireną Degutienę.

„Ar Seimo valdybos sudėtis, ar opozicinės darbotvarkės – yra toks požiūris, kad galime su opozicija nesiskaityti. Nepaisant to, kad bendrai mūsų yra beveik pusė Seimo“, – apgailestavo A.Armonaitė.

A.Armonaitė sakė ketvirtadienio rytą seniūnų sueigoje gavusi pažadą, kad gegužę liberalų pateikti įstatymų projektai bus įtraukti į pagrindinę Seimo darbotvarkę.

„Bet tai neturėtų būti jokie opozicijos prašymai ar pozicijos pažadai. Tai yra tiesiog opozicijos teisė, kad jų projektai būtų svarstomi bendra, normalia tvarka, kaip ir visi“, – sakė A.Armonaitė.

R.Baškienė: liberalų projektai bus svarstomi gegužę

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja, LVŽS frakcijos narė Rima Baškienė pripažino, kad problema egzistuoja, tačiau tvirtino, kad dėl susiklosčiusios situacijos atsakingi ir patys liberalai.

„Patys liberalai, kai pateikia opozicinę darbotvarkę, kartu yra ir jų rūpestis pasižiūrėti, ar komitetuose yra apsvarstyta. Nes šiaip jau rūpestis yra tų, kurie yra iniciatoriai“, – 15min sakė R.Baškienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rima Baškienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rima Baškienė

Ji sakė ketvirtadienį Seimo seniūnų sueigoje atkreipusi Seimo komitetų, kurie nepateikė išvadų dėl liberalų įstatymų projektų, vadovų dėmesį, kad tokių atvejų daugiau nepasitaikytų.

„Nes apie tai, kokia opozicinė darbotvarkė, biurai žinojo praeitą savaitę. Tai čia yra susirūpinimas kartu ir frakcijos, ir biurų, kurie neša atsakomybę už tai, kad visa tai būtų padaryta. Jie teigia, kad nesuspėjo apsvarstyti, bet kai kurie įstatymų projektai jau ganėtinai seniai užregistruoti“, – sakė R.Baškienė.

R.Baškienė patvirtino, kad su liberalais buvo pasiektas sutarimas, jog tvirtinant artimiausią pagrindinę darbotvarkę Seime į ją bus įtraukti ir opozicinės darbotvarkės klausimai. Tai reiškia, kad liberalų parengti įstatymų projektai, jos teigimu, galės Seimo būti svarstomi jau gegužės 8 ir 10 dienomis.

„Tomis dienomis įtrauksime įstatymų projektus, įsakmiai prašydami komitetų juos iki tol apsvarstyti. Visada galima rasti kompromisą, sutarimą, o kartu tokie atvejai skatina labiau pasidomėti ir biurus, ir pačią frakciją būti labiau atsakinga“, – sakė R.Baškienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas