Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liberalų lyderė koalicijų formavimą vadina pernelyg ankstyvu, sako, kad nesiverš į valdžią

Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pirmadienį pernelyg ankstyvu pavadino valdančiosios daugumos formavimą nesulaukus Seimo rinkimų antrojo turo rezultatų ir pareiškė, kad jos partija į koaliciją nesiveržia.

„Pernelyg ankstyvas koalicijos formavimas jau padarė neigiamą įtaką požiūriui į naujos kadencijos Seimą, nes visą savaitę mirgėjo žinutės apie tai, kaip „jie ten visi nesusikalba“, – feisbuke rašė V.Čmilytė-Nielsen.

„Jau yra buvę skaudžių pamokų (prieš 8 metus), kai lipimas ant nugalėtojo pakylos po pirmojo turo baigėsi priešingu rezultatu ir jų neverta ignoruoti.

Pirmoji savaitė po rinkimų buvo labai chaotiška, nė iš tolo nepanaši į pažadus „nuraminti Lietuvos žmones“, – pridūrė ji.

Taip liberalų lyderė kalbėjo socialdemokratams ir Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ dar pirmojo turo naktį praėjusį sekmadienį paskelbus apie susitarimą formuoti centro-kairės valdančiąją daugumą.

Pirmąjį turą laimėję socdemai sako būsimoje koalicijoje matantys ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS).

V.Čmilytė-Nielsen sakė, kad naujasis Seimas bus labiau fragmentuotas nei dabartinis, o tai reiškia, kad valdžios sudėties prognozavimas šiame etape yra labai nepatikimas.

„Liberalams čia paprasčiau, nes, priešingai nei kai kurie teigia, mes nesiveržiame į valdžią bet kokia kaina. Ir matome, kad mūsų racionalus, ramus ir argumentuotas balsas ateinančiame Seime bus dar svarbesnis nei anksčiau“, – teigė Liberalų sąjūdžio pirmininkė.

„Dėl galimų koalicijų mūsų nuomonė taip pat aiški – jei po antrojo turo prerogatyva formuoti valdančiąją daugumą tektų centro kairės jėgoms su Žemaitaičio ar Vėgėlės radikalais, pareiga ir atsakomybė susitarti tektų visų pirma jiems“, – kalbėjo ji, turėdama omenyje partijos „Nemuno aušra“ lyderį Remigijų Žemaitaitį ir su „valstiečiais“ į Seimą išrinktą advokatą Igną Vėgėlę.

Po praėjusį sekmadienį vykusių Seimo rinkimų šešios partijos daugiamandatėje apygardoje išsidalijo 70 mandatų į parlamentą.

Daugiausia jų – 18 – teko socialdemokratams, 17 – konservatoriams, 14 – „Nemuno aušrai“, aštuoni – demokratams, septyni – liberalams ir šeši – „valstiečiams“.

Dar 71 Seimo narys Lietuvoje renkamas vienmandatėse apygardose. Aštuoniose jų Seimo nariai jau išrinkti, likusiose ateinantį sekmadienį rengiamas antrasis turas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito