Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 01

Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimuose – du nežinomieji

Liberalų sąjūdis kitą savaitgalį rinks naują partijos pirmininką, tačiau iki šiol nėra iki galo aišku, kurie kandidatai varžysis dėl šių pareigų. Dalyvausiantys partijos pirmininko rinkimuose yra paskelbę Seimo nariai dabartinis laikinasis partijos vadovas Eugenijus Gentvilas ir Vitalijus Gailius, dar du kandidatai – iš partijos pirmininko pareigų neseniai atsistatydinęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir Seimo narė Aušrinė Armonaitė – intrigą nori išlaikyti iki galo.
Aušrinė Armonaitė su Remigijum Šimašium
Aušrinė Armonaitė su Remigijum Šimašium / Asmeninio archyvo nuotr.

Naujo vadovo liberalams prireikė ieškoti po to, kai spalio 20 dieną iš partijos pirmininko pareigų pasitraukė R.Šimašius.

Tuomet jis neslėpė, kad tokį žingsnį žengė dėl to, kad iš partijos valdybos pasitraukė europarlamentaras Petras Auštrevičius, Seimo narys V.Gailius ir jo padėjėjas Marcijonas Urmonas.

„Aš pritariu, kad reikia judėti pirmyn, ir dar sparčiau. Aš manau, kad esamoje situacijoje reikalingi greitesni partijos pirmininko rinkimai. Iki jų aš apsispręsiu, ar kandidatuoti. O kol kas priimu sprendimą pasitraukti iš partijos pirmininko pareigų“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė R.Šimašius.

Tačiau dabar Vilniaus meras neskuba priimti ir paskelbti sprendimą, ar kels savo kandidatūrą partijos pirmininko rinkimuose. Ketvirtadienį 15min jis sakė dar nenusprendęs, ką daryti, ir žadėjo tai padaryti tik kitą savaitę.

Intrigą iki paskutinės minutės nori išlaikyti ir Seimo narė Aušrinė Armonaitė. Ar kandidatuos Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimuose ji ketina pranešti artimiausiomis dienomis.

„Aš dar neapsisprendžiau, nes aplinkybės keičiasi. Daug žmonių skatina tai daryti, o galutinio sprendimo dar nesu priėmusi. Artimiausiomis dienomis apsispręsiu. Pagal mūsų įstatus, galima išsikelti ir tą pačią dieną, bet aš, žinoma, to nedaryčiau. Konkurencija liberalams paprastai patinka, tai turėtų būti viskas gerai. Aš paskelbsiu netrukus išsamesnį pranešimą su konkrečiu atsakymu ir sudėliosiu keletą svarbių akcentų“, – 15min žadėjo A.Armonaitė.

Išvis liberalai partijos pirmininko rinkimuose buvo iškėlę aštuonis kandidatus. Keturi iš jų – europarlamentaras P.Auštrevičius, Seimo nariai Viktorija Čmilytė-Nielsen, Kęstutis Glaveckas ir Simonas Gentvilas – jau nutarė rinkimuose nedalyvauti.

Priežastys – labai skirtingos.

Du „ne“ taria užtikrintai

Labiausiai užtikrintai nekandidatuoti apsisprendęs Seimo narys K.Glaveckas. Jis sako net nežinojęs, kad apskritai yra siūlomas į partijos vadovus.

„Eikit, aš neiškeltas. Net negalvoju. Ką, jūs juokaujate, tokį senuką rinkti? Tai čia tada jau reikia Basanavičių rinkti ar dar ką nors iš senukų“, – šmaikštavo K.Glaveckas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Parlamentarei V.Čmilytei-Nielsen apsispręsti taip pat nebuvo sunku. Kūdikio besilaukianti politikė tikina nedalyvausianti rinkimuose dėl asmeninių, šeiminių aplinkybių.

„Dabar laikas tikrai nepalankus man būtų naujiems iššūkiams“, – sakė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Nei V.Čmilytė-Nielsen, nei K.Glaveckas neatskleidė, už kurį kandidatą – V.Gailių ar E.Gentvilą – balsuotų.

S.Gentvilas žiūri į ateitį

Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimuose iškelta ne tik sutikusio juose varžytis Eugenijaus, bet ir jo sūnaus parlamentaro Simono Gentvilo kandidatūra.

Tačiau jis šį kartą duoda kelią tėvui, o pats jau dairosi į ateitį.

„Nedalyvausiu. Partija dabar turi labai daug reikalų, kurie susiję su organizaciniais klausimais. Man atrodo, reikia labiau pažįstančio skyrius pirmininko. Reikia kalbėti ir apie tai, kad likus metams iki Seimo rinkimų vėl rinksime naują pirmininką ir tada reikės tikro atsišviežinimo. Manau, kad dabar kitoks pirmininko vaidmuo negu aš galėčiau atlikti“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

Nors S.Gentvilas kalba apie įdirbio skyriuose svarbą, o būtent už skyrių veiklą buvo atsakingas E.Gentvilas, už tėvą jis neagituoja.

„Ketinu net nusišalinti išvis diskusijose“, – juokėsi S.Gentvilas.

P.Auštrevičius ragina laikytis žodžio

P.Auštrevičius sako, kad rinkimuose tikrai nedalyvaus.

„Aš manau, kad dabartinėje situacijoje Liberalų sąjūdis neturi teisės žaisti žaidimus. Sprendimai turi būti priimti patys rimčiausi. Kadangi aš jau sakiau ne kartą viešai, kad nekandidatuosiu, tai aš tvirtai laikysiuosi savo žodžio ir aš labai tikiuosi, kad kiti kandidatai, kurie žadėjo viešumoje nekandidatuoti, taip pat laikysis savo žodžio“, – kalbėjo neseniai raginęs liberalus kurti naują partiją P.Auštrevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Petras Auštrevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Petras Auštrevičius

Ką P.Auštrevičius rems partijos pirmininko rinkimuose, atspėti nesunku. Vis dėlto atvirai jis to neįvardina.

„Du G turi virsti vienu G. Gal bus dar vienas G, ar koks kitas, nežinau, bet manau, kad pasirinkimas jau yra galimas tarp jų. Aš balsuosiu už tą, kuris pasiūlys permainų programą, o su kokiu vardu tai labiau siejasi, gal pasakysiu aiškiau kitą savaitę, bet, manau, ir taip gana aišku iš mano atsakymo“, – sakė jis.

E.Gentvilas kartą persigalvojo ir nuomonės nebekeis

P.Auštrevičiaus raginimas laikytis žodžio pirmiausia skirtas E.Gentvilui. Tai jis iškart po R.Šimašiaus atsistatydinimo iš partijos pirmininko pareigų pareiškė, kad prie partijos vairo, kaip pirmasis pavaduotojas, privalo stoti, bet tikrai tik laikinai.

„Pretenduoti į partijos vadovus neplanuoju, dar šiemet šauksime neeilinį partijos suvažiavimą, padėsiu atlikti organizacinius techninius darbus. Partijos valdyba ir taryba dirba vieningai, kad partiečiams galėtume pateikti visus galimus scenarijus dėl partijos ateities“, – spalio 20-ąją sakė E.Gentvilas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Dabar jis pripažįsta tikrai persigalvojęs ir dabar tvirtai pasiryžęs varžytis dėl partijos pirmininko pareigų.

„Aš siūlyčiau Petrui pergalvoti savo veiksmus ir apmąstyti, prie ko privedė jis, kad net Gentvilas turėjo persigalvoti ir kandidatuoti“, – juokavo Seimo narys.

Jis tikina tikrai neturėjęs planų dalyvauti partijos pirmininko rinkimuose, jei ne kibirkštys tarp P.Auštrevičiaus, V.Gailiaus, R.Šimašiaus.

Patys priskaldė malkų, o dabar Gentvilas kaltas, kad vienaip galvojo, o dabar persigalvojo.

„Pamačiau, kad reikia vienijimo. Aš įsivaizduoju, kad aš galėčiau geriau vienyti negu tie, kurie kibirkščiuoja. Ypač, kai vienas iš jų dar norėtų, kad ir aš nekandidatuočiau. Tai tada suprantu, kad jis aiškiai pasisako už mano kolegą Vitalijų, su kuriuo kartu atsistatydino ir iššaukė R.Šimašiaus atsistatydinimą. Negražiai man tai atrodo, kad čia kabinėjamasi. Patys priskaldė malkų, o dabar Gentvilas kaltas, kad vienaip galvojo, o dabar persigalvojo“, – teigė E.Gentvilas.

Jis tikino savo sprendimo dabar nebekeisiantis nepaisant to, kokius sprendimus priims R.Šimašius ir A.Armonaitė.

„Jei kandidatuos R.Šimašius, aš dar labiau kandidatuočiau, nes kibirkštys skraido ne tarp manęs ir kitų bičiulių, o tarp tų kitų bičiulių, be manęs“, – aiškino jis.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas bus renkamas partijos suvažiavime gruodžio 9 dieną Kaune.

Teisėsauga ketvirtadienį išplėtė įtarimus Liberalų sąjūdžiui. Anksčiau įtarimai jam buvo susiję su buvusių jos narių Eligijaus Masiulio ir Šarūno Gustainio galimu kyšininkavimu ir prekyba poveikiu partijos naudai, tačiau prokurorai praėjusią savaitę konstatavo, jog liberalai galėjo turėti naudos iš narystę joje suspendavusio Gintaro Steponavičiaus piktnaudžiavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas