Netoli Šventosios kurorto vienkiemyje miškingoje vietovėje gyvenantis Augis Kaminskas grybavo visą penktadienio naktį. „Turiu gerus žibintus. Tame miške aš gyvenu, žinau, kur grybai auga. Net užsimerkęs juos rasčiau“, – pasakojo vyras 15min.
Ryte grybautojas sukrovė dar miške nuvalytus grybus į 7 plastikines dėžes ir atvežė į Klaipėdos Senąjį turgų. Laimikį – daugiausiai raudonviršius ir baravykus – jis pardavinėja kruopščiai išrūšiavęs. Plastikinį litro talpos indelį su didesniais grybais parduoda už eurą, vidutinio dydžio – 2, o nedidelius baravykiukus – už 3. Indelio svoris su grybais svyruoja nuo maždaug 500 g iki 750 g.
Žinau, kur grybai auga, net užsimerkęs rasčiau.
Kol grybautojas 15min pasakojo apie laimikį, pasirodė ir kelios pirkėjos. Vyresnio amžiaus moterys pasiguodė negalinčios pačios nuvažiuoti grybauti ir nusiderėjusios nupirko po kelis indelius grybų.
„Šią vasarą, prieš gerą mėnesį, jau pirkau raudonviršių. Tada už tokį indą mokėjau po 7 eurus. Dabar jų kaina palankesnė pirkėjams. Ketinu grybus džiovinti elektrinėje džiovyklėje ir laikyti stiklainyje žiemai. Labai gerai išsilaiko ir puikus būdas gardinti sriubą“, – pasakojo pirkėja. Jos draugė tikino, kad nieko nėra skaniau už tradiciškai marinuotus grybus.
Grybautojas tikino, kad geriausi pirkėjai – kavinės ir restoranai. Jam jau nusišypsojo kelis kartus laimė, kai vos tik pradėjus prekybą atvažiuodavo atstovai iš kavinių ir visą derlių iš karto nupirkdavo.
„Bet čia buvo tik keli atvejai. Ar grybausiu ir šiandien? Nežinau. Štai, žmona dabar miega, gal išsiilsėjusi dar eis į mišką, jei nusiseks – atvažiuosiu čia ir šeštadienį“, – pasakojo vyras.
Klaipėdos Senajame turguje galima įsigyti ir jau sudžiovintų grybų. Indelis kainuoja nuo 3 iki 5 eurų.
„Grybų tai daug, bet nemažai jų ir sukirmijusių. Tenka išmesti“, – guodėsi iš Vėžaičių atvykęs pensininkas Antanas.
Turgaus senbuvė Vanda pasakojo prieš kelias dienas miške radusi tiek grybų, kad paskui teko sukti galvą, kaip juos visus parsinešti namo. Iš miško ji parsigabeno penkis didelius krepšius grybų. „Tačiau, kai pradėjau valyti – labai nusivyliau. Liko vos pora kibirų sveikų grybų“, – guodėsi prekeivė.
Klaipėdos Senojo turgaus vadovas Arvydas Gaudiešius pastebėjo, kad dabar – pats grybų pikas. „Štai šiandien vaikščiodamas po paviljonus išgirdau pasakojimą, kad viena moteris per dieną pririnko net 800 baravykų. Šiuo metu tikrai grybų daug“, – teigė pašnekovas.