Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 11

Lietuva – be gintaro: ar gali taip nutikti užsivėrus Kaliningrado kasykloms?

Rusija ir Ukraina – dvi pagrindinės šalys, iš kurių į Lietuvą importuojamas gintaras. Dėl karo ir sankcijų gintaro žaliava meistrams tapo sunkiau prieinama. Tačiau situaciją jie tapo skirtingai: vieni ramina dirbantys tik su Lietuvoje rastu mineralu, kiti prikaupė atsargų per pandemiją, tačiau treti įsitikinę – jau netrukus meistrų gretos išretės.
Dvi galerijas „Amber Cat“ valdantis palangiškis Algis Pocius teigia, kad gintaro rinka vis patiria sukrėtimus. Dar prieš dešimtmetį būta didesnių sukrėtimų nei sankcijos Rusijai ir jos kasykloms.
Dvi galerijas „Amber Cat“ valdantis palangiškis Algis Pocius teigia, kad gintaro rinka vis patiria sukrėtimus. Dar prieš dešimtmetį būta didesnių sukrėtimų nei sankcijos Rusijai ir jos kasykloms. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

„Lietuva – labiau gintaro gamintojų šalis nei gintaro šalis“, – įsitikinęs Nidoje augęs gintaro meistras Audrius Lukauskas. Tikimybė iš pajūrio parsivežti vėrinį, suvertą iš Lietuvoje rasto gintaro, – prilygsta vos 5 proc. Didžioji dalis Lietuvos auksu vadinamo mineralo, pasiekdavusio meistrus, buvo iš kasyklos Kaliningrado srityje. Tačiau dėl sankcijų čia iškasto gintaro kelias į Lietuvą užvertas.

15min pakalbinti meistrai dalinosi skirtingomis nuotaikomis ir atskleidė, ką daryti, jei namuose esi prikaupęs pajūryje rasto gintaro.
Pajūryje pamažu dvelkia aktyviuoju turizmo sezonu: atsivėrė kavinės, suvenyrų krautuvėlės, gatvėse išdėlioti stendai su gintaro papuošalais. Į artėjantį sezoną jie žiūri su viltimi: pandeminiai suvaržymai liko praeityje, viliamasi daugiau turistų.

Tačiau kartu kyla ir klausimų – kas pakeis Kaliningrado srityje iškastą gintarą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas