Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 28

Lietuva ir Danija sutaria dėl bendros pozicijos sprendžiant neteisėtos migracijos krizę

Vidaus reikalų ministrės Agnė Bilotaitės kvietimu Lietuvoje lankosi Danijos imigracijos ir integracijos ministras Mattias Tesfaye. Dvišaliame susitikime ministrai aptarė neteisėtos migracijos situaciją Lietuvoje, Europos Sąjungos (ES) išorės sienos apsaugos klausimus, poreikį adaptuoti ES teisės aktus ir sutarė dėl bendros pozicijos šiais klausimais, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
/ Ministerijos nuotr.

„Tik bendradarbiaudami su kitomis ES narėmis galime įveikti šiuos beprecedenčius iššūkius – sustabdyti neteisėtą migraciją, Baltarusijos režimo šantažą ir piktnaudžiavimą prieglobsčio sistema. Vertiname Danijos pagalbą sprendžiant neteisėtų migrantų apgyvendinimo ir sienos apsaugos problemas. Mums labai svarbus Danijos palaikymas siekiant paspartinti ES teisės aktų keitimą sienos apsaugos ir migracijos srityse“, – teigia vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė.

„Sutarėme, jog būtina burti aljansą, sutelkti šalis, palaikančias siūlymus dėl ES teisės aktų keitimo. Džiaugiuosi, jog turime Danijos palaikymą“, – kalbėjo ministrė.

Danijos ministras susitikimo metu teigė, jog pokyčiai ES teisėje migracijos ir prieglobsčio sistemos srityse yra būtini. Jis išreiškė palaikymą Lietuvos siekiui ginti savo sieną ir tam pastatyti fizinį barjerą.

„Tai nėra tik migracijos krizė Lietuvoje, tai ES saugumo krizė ir Lietuvai ES lygmeniu turi būti užtikrintas finansavimas ir visa reikiama pagalba“, – teigė Mattias Tesfaye. „Mes – nesame prieš migraciją, mes esame prieš nelegalią migraciją“, – pridūrė jis.

Susitikime ministrai diskutavo apie prevencines priemones, kurių šalys imasi nacionaliniu lygmeniu, siekiant stabdyti neteisėtą sienos kirtimą ir piktnaudžiavimą prieglobsčio sistema. Ministrai taip pat aptarė Danijos patirtį neteisėtos migracijos valdymo srityje.

Su neteisėtų migrantų antplūdžiu Danija susidūrė 2014-2015 m. – tuomet į šalį neteisėtai atvyko apie 36 tūkst. migrantų. Šiais metais Danijos Vyriausybė labai sugriežtino neteisėtos migracijos kontrolę. Danija yra vienintelė ES valstybė, kuri įstatymu įtvirtino galimybę steigti prieglobsčio prašytojų centrus trečiosiose (ne ES) šalyse.

Ministrė A.Bilotaitė teigia, jog Lietuva šiuo metu nesvarsto tokių centrų steigimo, tačiau vertina migracijos krizes patyrusių šalių patirtį ir pasiūlymus.

Aktualius klausimus dėl ES sienų stiprinimo, spartesnio ES teisės aktų keitimo, prieglobsčio sistemos reformavimo ir didesnio dėmesio žmogaus teisėms Baltarusijoje A. Bilotaitė jau aptarė su Baltijos šalių, Lenkijos, Austrijos, Danijos ministrais ir juos kels spalio 7-8 d. vyksiančioje ES vidaus reikalų ministrų Taryboje.

Šiandien ministrai taip pat vyks į pasienį, kuriame apžiūrės valstybės sieną trijose vietose – be fizinio barjero, su tvora, įrengta iki migracijos krizės, ir koncertina aptvertą pasienio ruožą. Padvarionių užkardoje Danijos imigracijos ir integracijos ministrui bus pristatytos sienos stebėjimo sistemos bei parodyta modulinių namelių stovykla Medininkuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai