Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuva projektui „Ateities mokykla Ukrainai“ sutelkė tarptautines pajėgas

Lietuvos inicijuotame ir kartu su architektūros ir švietimo ekspertais iš Ukrainos organizuotame konkurse „Ateities mokykla Ukrainai“ atrinktas adaptyvus techninis mokyklos projektas, kuris bus naudojamas kaip tipinis naujų mokyklų statybai visoje Ukrainoje, rašoma Ministerijos pranešime spaudai.
„Ateities mokykla Ukrainai“ pristatymas
„Ateities mokykla Ukrainai“ pristatymas / Organizatorių nuotr.

Šiam projektui įgyvendinti iš Užsienio reikalų ministerijos administruojamo Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos fondo skirta 500 tūkst. eurų.

Pirmąją vietą tarptautinė konkurso žiuri skyrė Italijos architektų komandai „Scandurra Studio Architeturra srl“, bendradarbiavusiai su Ukrainos architektu M.A.Vustianskyi.

Organizatorių nuotr./Laimėjęs projektas
Organizatorių nuotr./Laimėjęs projektas

„Projektas „Ateities mokykla Ukrainai“ yra įkvepiantis Lietuvos ir tarptautinių partnerių indėlis į Ukrainos pergalę ir Ukrainos vaikų ateitį. Šis projektas - Lietuvos diplomatus, Centrinę projektų valdymo agentūrą bei kitus partnerius sutelkė bendram tikslui ir padėjo burti tarptautines koalicijas. Dešimties architektų komandų pastangos padėjo atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į tai, kad Ukrainoje šiandien bombų sprogimai ir pavojaus sirenos skamba dažniau nei mokyklos skambutis“ – pažymėjo užsienio reikalų viceministras Simonas Šatūnas.

Viceministras taip pat pažymėjo, kad projekto metu įgyta patirtis dar labiau sustiprins Italijos ir kitų Europos šalių jungtis su Lietuva bei bendradarbiavimą atstatant barbarų niokojamą Ukrainą, o taip pat taps svarbiu pasirengimo Ukrainos atstatymo konferencijai Romoje elementu.

Rusijos padaryta žala Ukrainos švietimo sektoriui yra milžiniška – Ukrainos švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, nuo antpuolių nukentėjo daugiau nei 1 tūkst. 600 mokyklų, net 197 buvo visiškai sugriautos. Joms atstatyti reikalingi racionalūs sprendimai ir tarptautinės bendruomenės parama.

Organizatorių nuotr./Laimėjęs projektas
Organizatorių nuotr./Laimėjęs projektas

„Rusijos ir Ukrainos karas yra egzistencinė kova dėl Ukrainos ateities. Priešas siekia užgrobti mūsų žemes, sunaikinti mūsų kalbą ir kultūrą, sutrukdyti užaugti naujai laisvų ukrainiečių kartai. Todėl švietimo atkūrimas ir plėtra šiandien yra svarbesni nei bet kada anksčiau. Kiekviena atkurta mokykla, kiekviena slėptuvė ir kiekvienas sugrįžimas į gyvą ugdymosi procesą yra žingsnis mūsų tapatybės išsaugojimo link. Adaptyvaus mokyklos projekto parengimas – tai galimybė atkurti daugiau mokyklų sutaupant lėšas ir laiką techniniam projekto parengimui. Esu dėkingas mūsų partneriams iš Lietuvos už nuolatinę paramą mūsų švietimui ir už iniciatyvos „Ateities mokykla Ukrainai“ pradžią“, – teigė Ukrainos švietimo ir mokslo ministras Oksen Lisovyi.

Projektą „Ateities mokykla Ukrainai“ įgyvendina Centrinė projektų valdymo agentūra (Toliau – CPVA) kartu su Ukrainos atstatymo ir infrastruktūros plėtos agentūra bei Lietuvos architektų sąjunga.

Numatoma, kad atrinktas adaptyvus tipinis techninis mokyklos projektas bus galutinai paruoštas 2025 m. vasario mėnesį – tuomet juo galės nemokamai naudotis Ukrainos institucijos ir tarptautiniai partneriai, dalyvaujantys Ukrainos švietimo infrastruktūros atstatyme.

Visi konkurse dalyvavę projektai buvo vertinami remiantis penkiais kriterijais – buvo vertinama architektūrinės idėjos kokybė, jos adaptyvumas, funkcionalumas, tvarumas bei projektavimo paslaugų kaina. Pirmąją vietą laimėjusiame projekte, kurį paruošė jungtinė italų ir ukrainiečio architekto komanda, didelis dėmesys skiriamas efektyviam medžiagų panaudojimui bei racionaliems statybos sprendimams, kurie leistų kuo efektyviau panaudoti lėšas.

Konkursui „Ateities mokykla Ukrainai“ buvo pateikta 15 reikalavimus atitinkusių projektų. Juos vertino tarptautinė ekspertų komisija, kurią sudarė architektai Viktor Zotov (Ukraina), Carl Backstrand (Švedija), Helena Sandman (Suomija), Viktorija Blažienė ir Rolandas Palekas (Lietuva), buvusi Ukrainos švietimo ministrė ir nevyriausybinės organizacijos „savED“ įkūrėja Ana Novosad ir programos „Co-Create Future of Ukraine“ vadovas Artūras Žarnovskis.

Visas konkurse dalyvavusias idėjas galima peržiūrėti „Ateities mokyklos Ukrainai“ („Future School for Ukraine“) svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?