Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 20

Lietuva – tarp aktyviausiai su prekyba žmonėmis kovojančių valstybių

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) valstybės departamentas paskelbė jau dvyliktą tarptautinę ataskaitą apie įvairių pasaulio valstybių pastangas kovojant su prekyba žmonėmis. Joje Lietuva vėl buvo priskirta labiausiai pažengusių valstybių grupei, teigiama Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pranešime spaudai.
Prostitutė
Prekyba žmonėmis. Asociatyvi iliustracija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„JAV valstybės departamento vertinimu, Lietuvos Vyriausybė visiškai atitinka kovai su prekyba žmonėmis keliamus reikalavimus ir yra tarp daugiausia pastangų šioje srityje dedančių valstybių – tų, kurios aktyviai tiria prekybos žmonėmis atvejus, skiria lėšų teikti pagalbą aukoms, rimtai baudžia už tokio pobūdžio nusikaltimus ir atitinka kitus nustatytus standartus. Džiaugiamės tokiu įvertinimu – tai atsakingų Lietuvos institucijų ir organizacijų koordinuoto darbo, o taip pat glaudaus bendradarbiavimo su JAV ambasada Vilniuje rezultatas“, – teigia vidaus reikalų ministras Artūras Melianas.

Ataskaitoje, kurią antradienį pristatė JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, pažymima, kad 2011 m. Lietuvos Vyriausybė identifikavo dvigubai daugiau prekybos žmonėmis aukų, pradėjo tris kartus daugiau tyrimų ir užtikrino, kad prekeiviams žmonėmis būtų skirtos laisvės atėmimo bausmės.

2011 m. Lietuvos institucijos inicijavo 21 prekybos žmonėmis nusikaltimo tyrimą, pradėjo 37 prekeivių žmonėmis baudžiamąjį persekiojimą. 

2011 m. Lietuvos institucijos inicijavo 21 prekybos žmonėmis nusikaltimo tyrimą, pradėjo 37 prekeivių žmonėmis baudžiamąjį persekiojimą. Praėjusiais metais laisvės atėmimo bausmėmis nuteista 17 prekeivių žmonėmis. Per ataskaitinį laikotarpį Lietuva bendradarbiavo su įvairiomis šalimis tiriant 6 tarptautinius prekybos žmonėmis nusikaltimus.

Ataskaitoje JAV valstybės departamentas taip pat pateikia rekomendacijas, kaip stiprinti pastangas kovojant su prekyba žmonėmis. Lietuvai rekomenduojama numatyti baudžiamąją atsakomybę už prekybą žmonėmis priverstiniam elgetavimui ir nusikalstamam elgesiui, tobulinti nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis identifikavimo sistemą, dar aktyviau tirti prekybos žmonėmis nusikaltimus ir traukti baudžiamojon atsakomybėn už šiuos nusikaltimus (taip pat susijusius su priverstiniu darbu), didinti paramą nevyriausybinėms organizacijoms, teikiančioms pagalbą nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis ir kt.

Stiprinti kovą su prekyba žmonėmis yra vienas iš svarbiausių VRM uždavinių. Viena pirmųjų ministro A.Meliano iniciatyvų šioje srityje – šių metų balandį sudaryta darbo grupė, kuri peržiūrės nacionalinę ir tarptautinę praktiką, susijusią su prekybos žmonėmis prevencijos ir kontrolės organizavimu bei koordinavimu, ir teiks siūlymus, kaip tobulinti Lietuvoje pagal pakopinį principą veikiančią prekybos žmonėmis prevencijos ir kontrolės koordinavimo sistemą.

Šių metų gegužės pabaigoje VRM kartu su Švedijos ambasada Vilniuje ir Seimo teisės ir teisėtvarkos komitetu surengė tarptautinę konferenciją „Kova su prekyba žmonėmis ir prostitucija. Patirtis Švedijoje ir Lietuvoje“. Joje buvo apžvelgtos nacionalinės ir regioninio bendradarbiavimo strategijos kovos su prekyba žmonėmis srityje, aptarta teisinė bazė, pasidalyta patirtimi prekybos žmonėmis nusikaltimų tyrimo bei operatyvinės informacijos valdyme ir kt. 

Dar praėjusių metų gruodį VRM Vyriausybei pateikė Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas, kuriose išplečiama prekybos žmonėmis sąvoka – tokio pobūdžio nusikaltimu pasiūlyta laikyti bet kokį asmens išnaudojimą, t. y. įvairias seksualinio išnaudojimo formas: priverstinę tarnystę, vergiją, priverstines paslaugas, išnaudojimą priverstinei santuokai, elgetavimui ir pan. Pasiūlyta įtraukti ir naują BK straipsnį, kuriame būtų numatyta atsakomybė už naudojimąsi asmens priverstiniu darbu ar paslaugomis, žinant, jog auka tai daro dėl jo atžvilgiu naudojamo fizinio smurto, grasinimų ar apgaulės – už tai numatytas laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Taip pat pasiūlyta atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės nuo prekybos žmonėmis nukentėjusius asmenis, kurie buvo verčiami vykdyti nusikalstamą veiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai