Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 11

Lietuviška alternatyva baltarusiškam dokumentui – užsieniečio pasas: jį gauna ne visi

Daugybė Lietuvoje gyvenančių baltarusių sunerimo dėl to, ką jiems teks daryti, kadangi Minskas nusprendė nebeleisti jiems pasikeisti tapatybės dokumentų užsienyje esančiose diplomatinėse atstovybėse. Lietuva sako turinti alternatyvą – užsieniečio pasą, tačiau pretenduoti į jį galės toli gražu ne visi mūsų šalyje įsikūrę Baltarusijos piliečiai.
Lietuviška alternatyva baltarusiškam dokumentui – užsieniečio pasas: jį gauna ne visi
Lietuviška alternatyva baltarusiškam dokumentui – užsieniečio pasas / BNS nuotr.

Užsieniečio pasas – Migracijos departamento išduodamas kelionės dokumentas, skirtas Lietuvoje teisę turinčiam gyventi užsieniečiui, kuris dėl objektyvių priežasčių negali gauti kelionės dokumento iš savo kilmės valstybės.

Visiems neduos

Kaip LRT radijui sakė Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė, prognozuojama, kad norinčiųjų išsiimti užsieniečio pasą baltarusių smarkiai padaugės, o tai, pasak jos, dar labiau padidins darbo krūvį darbuotojams.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Evelina Gudzinskaitė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Evelina Gudzinskaitė

E.Gudzinskaitės teigimu, prieš išduodant dokumentus Migracijos departamentui reikės atlikti papildomus veiksmus.

Vis dėlto užsieniečio pasas galės būti išduodamas tik tiems, kurie negali grįžti į Baltarusiją dėl humanitarinių ar politinių priežasčių. Skaičiuojama, kad pastaraisiais metais į Lietuvą atvykusių baltarusių skaičius gali siekti 60 tūkst.

„Mes kalbame tik apie asmenis, bėgančius nuo režimo, mes nekalbame apie sunkvežimių vairuotojus, kitus darbininkus. Čia būtent opozicijai suteikiama tokia galimybė – tiems, kurie turi leidimus gyventi humanitariniu pagrindu, taip turbūt formuluočiau, – BNS pirmadienį sakė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius. – Tikrai apie 60 tūkst. neplanuojame, kad jie galės kreiptis.“

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Arnoldas Abramavičius
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Arnoldas Abramavičius

Kiekvieną atvejį vertins individualiai

Migracijos departamentas teigia, kad kiekvienas atvejis, kiekvieno asmens galimybės grįžti į Baltarusiją, bus vertinami individualiai:

„Tikslaus tokių dokumentų išdavimo skaičiaus šiuo metu prognozuoti neįmanoma. Akivaizdu yra tai, kad į užsieniečio pasą neturėtų pretenduoti tie baltarusiai, kurie, pavyzdžiui, atvyksta į Lietuvą dirbti ir po kurio laiko vėl išvyksta į Baltarusiją.

Tai reiškia, kad tokie asmenys gali netrukdomai grįžti į savo kilmės valstybę, kreiptis į atitinkamas savo šalies įstaigas bei pasikeisti asmens dokumentus.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Baltarusijos nepriklausomybės dienos minėjimas Vilniuje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Baltarusijos nepriklausomybės dienos minėjimas Vilniuje

Akivaizdu yra tai, kad į užsieniečio pasą neturėtų pretenduoti tie baltarusiai, kurie atvyksta į Lietuvą dirbti ir po kurio laiko vėl išvyksta į Baltarusiją.

Departamento statistika apie baltarusiams išduotus užsieniečių pasus tokia: 2018-2019 m. tokių dokumentų jiems nebuvo išduota, 2020 m. – 1, 2021 m. – 5, 2022 m. – 16. Šiemet Baltarusijos piliečiams išduoti 22 tokie dokumentai.

Užsieniečio paso pavyzdys
Užsieniečio paso pavyzdys

Išduodama nedaug

„Kasmet išduodamų tokių dokumentų skaičius nėra didelis. 2018 metais išduoti 36 tokie pasai, 2019 m. – 31, 2020 m. – 22, 2021 m. – 57, 2022 m. – 133. Šiemet užsieniečiams iš viso išduoti 68 tokie dokumentai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Migracijos departamentas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Migracijos departamentas

Išduotų užsieniečių pasų statistika šiek tiek šoktelėjo 2022 metais, kuomet daugiausia – 73 – tokių pasų buvo išduota Afganistano piliečiams, kuriems Lietuvoje yra suteikta papildoma apsauga, bei nepilnamečiams jų vaikams.

Didžioji dalis šių užsieniečių Lietuvoje atsidūrė Lukašenkos hibridinės atakos metu“, – komentare 15min teigė Migracijos departamento atstovas Rokas Pukinskas.

Lietuvos užsieniečio pasas
Lietuvos užsieniečio pasas

Praėjusią savaitę paskelbtame Aliaksandro Lukašenkos dekrete nurodoma, kad nuo šiol gauti naują pasą arba pasikeisti turimąjį baltarusiai gali tik „konsulinėse tarnybose prie paskutinės registruotos gyvenamosios vietos“ Baltarusijos teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento