Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 06 24

Lietuvoje kuriamame NATO štabe dirbs 40 žmonių

NATO gynybos ministrai trečiadienį Briuselyje patvirtino šešių Rytų Europoje steigiamų Aljanso štabų struktūrą – juose dirbs po 40 žmonių.
Jensas Stoltenbergas
Jensas Stoltenbergas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes nusprendėme dėl šešių mažų štabų, kurie yra įkuriami Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje ir Rumunijoje, struktūros“ – žurnalistams Briuselyje sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Jo teigimu, štabuose dirbs po 40 žmonių, o jų funkcija bus koordinuoti Lietuvos ir tarptautines pajėgas bendrų pratybų ir bendro pasirengimo metu. Šie štabai yra vadinamojo NATO Pasirengimo veiksmų plano dalis, kuriuo skirta atgrasyti iš Rusijos bei iš pietuose esančių teroristinių organizacijų kylančias grėsmes.

Apie pusę Lietuvos štabe dirbsiančių karininkų sudarys Lietuvos kariškiai, kitą pusę – atvykstantys sąjungininkų kariai. Oficialiai jis turėtų būti atidarytas liepą, veikti pilnu pajėgumu – apie rugsėjį.

Trigubai padidintas NATO greitojo reagavimo pajėgų kadrų skaičius

NATO gynybos ministrai trečiadienį Briuselyje taip pat nusprendė trigubai padidinti NATO greitojo reagavimo pajėgų kadrų skaičių iki 40 tūkst. darbuotojų.

Mes nusprendėme padidinti NATO greitojo reagavimo pajėgų galią, pajungiant oro, jūrų, ir specialiųjų pajėgų komponentus, – generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė žurnalistams.

„Mes nusprendėme padidinti NATO greitojo reagavimo pajėgų galią, pajungiant oro, jūrų, ir specialiųjų pajėgų komponentus“, – generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė žurnalistams. – NATO greitojo reagavimo pajėgas sudarys iki 40 tūkst. kadrų“.

Jo teigimu, iki šiol šias NATO pajėgas sudarė 13 tūkst. darbuotojų.

„Tai reikšmingas didėjimas“, – pridūrė J.Stoltenbergas.

Didinant NATO greitojo reagavimo pajėgų skaičių, nuo 5 iki 15 tūkst. darbuotojų auga NATO itin greito reagavimo pajėgos. Jos yra itin aukštos kovinės parengties, į operacijos vietą turėtų prisistatyti daugiausiai per dvi paras.

Gynybos ministrų susitikime taip pat išplėstos NATO pajėgų Europoje vado galios. Generolas Phillipas Markas Breedlove'as galės vienašališkai parengti karius, kad šie būtų pasiruošę išvykti į operacijos vietą iš karto po Aljanso politinio sprendimo aktyvuoti penktąjį Vašingtono sutarties straipsnį.

Mes ėmėmės priemonių pagreitinti mūsų politinį ir karinį sprendimų priėmimą, išlaikant politinę kontrolę, – kalbėjo NATO generalinis sekretorius.

„Mes ėmėmės priemonių pagreitinti mūsų politinį ir karinį sprendimų priėmimą, išlaikant politinę kontrolę“, – kalbėjo NATO generalinis sekretorius.

NATO gynybos ministrai trečiadienį Briuselyje patvirtino ir šešių Rytų Europoje steigiamų Aljanso štabų struktūrą. Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje kuriamuose štabuose dirbs po 40 žmonių, o štabų funkcija bus koordinuoti nacionalines ir tarptautines pajėgas bendrų pratybų ir bendro pasirengimo metu.

Šie štabai yra vadinamojo NATO Pasirengimo veiksmų plano dalis, kuriuo skirta atgrasyti iš Rusijos bei iš pietuose esančių teroristinių organizacijų kylančias grėsmes.

Galiausiai gynybos ministrai nusprendė įkurti Jungtinę logistikos būstinę Briuselyje.

„Ji leis greičiau perkelti pajėgas su joms būtinais resursais, technika ir transportu Aljanso teritorijoje“, – sakė J.Stoltenbergas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas