Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 28

Lietuvoje, minint įstojimo į NATO metines, lankysis Vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas

Rytoj į Lietuvą atvyksta Vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas (angl. U.S. European Command and Supreme Allied Commander, SACEUR) generolas Christopher G.Cavoli, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Prezidento G.Nausėdos vizitas Generolo Silvestro Žukausko poligone
Prezidento G.Nausėdos vizitas Generolo Silvestro Žukausko poligone / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vizito metu jis susitiks su Lietuvos Respublikos Prezidentu Gitanu Nausėda, krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku bei Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Valdemaru Rupšiu ir dalyvaus įstojimo į Šiaurės Atlanto Sutarties Organizaciją (NATO) 19-ųjų metinių minėjime Vilniaus gynybinės sienos Bastėjoje.

Sausio mėnesio susitikime SACEUR gen. Ch.G.Cavoli ir gen. ltn. V.Rupšys pagrindinį dėmesį skyrė NATO regioniniams gynybos planams, apimantiems oro, jūrų, sausumos ir elektroninės erdvės dimensijas bei atgrasymo ir gynybos planams, kuriuose įtvirtinamas karinių pajėgumų planavimas ir stiprinimas bei savalaikis visų NATO karinių pajėgumų panaudojimas esant poreikiui.

Būsimame susitikime bus skiriamas ypatingas dėmesys Baltijos valstybėms, jų apginamumui, NATO gynybos planų stiprinimui ir šalių telkimui gynybos planų praktiniam įgyvendinimui. Būdama NATO nare, Lietuva, kartu su sąjungininkais dirba ir mokosi, kuria naujas gynybos technologijas, užtikrina savo piliečių saugumą ore, jūroje, sausumoje, kibernetinėje bei kosmoso erdvėse.

Kaip Vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas, gen. Ch.Cavoli, per Belgijoje (Monse) dislokuotą Vyriausiąjį sąjungininkų pajėgų Europoje štabą (angl. Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE), vadovauja visoms NATO strateginio lygmens operacijoms ir pratyboms Europoje bei nustato strateginę-karinę kryptį pagal NATO vadovavimo struktūrą pavaldiems vadams.

Taip pat, būdamas JAV pajėgų Europoje vadu, yra atsakingas už šių pajėgų parengtį plataus spektro karinėms misijoms ir pratyboms drauge su sąjungininkais ir partneriais Europoje, kad apsaugotų JAV nacionalinius ir remtų Europos interesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas