Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 13 /19:44

Lietuvoje patvirtinti dar trys koronaviruso atvejai: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, kitą savaitę – karantinas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad Lietuvoje nustatyti trys nauji koronaviruso (COVID-19) atvejai. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nurodė, kad trys nauji atvejai visi įvežtiniai. Užsikrėtusiai pilietei iš Ispanijos, Madrido, virusas nustatytas Vilniuje, klaipėdietė grįžo iš Tenerifės, Kaune virusas nustatytas iš Italijos grįžusiam piliečiui.
Aurelijus Veryga
Koronavirusas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Svarbiausios žinios:

  • Kitą savaitę ketinama skelbti karantiną šalyje, siūloma susilaikyti nuo bet kokių kelionių.
  • Trys nauji atvejai – įvežtiniai, bet vyresnio amžiaus žmonių prašoma likti namuose;
  • Išsitirti už savo pinigus galimybės dar nebus.
  • Atidaryta nemokama karštoji linija – 1808.

Transliacija iš ministerijos:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Finansų ministras: dėl koronaviruso rengiamos finansinės priemonės

19:44

Finansų ministerija ruošia priemonių paketą dėl koronaviruso: jos apimtų likvidumo paskolas, mokesčių atėjimą. Siūlymus trečiadienį svarstys Vyriausybė.

„Kokios tai priemonės? Visų pirma, jos apima pagalbą smulkiam ir vidutiniam verslui, sektoriams, kurie labiausiai nukentėję – tai apimtų ir likvidumo paskolas, mokesčių atidėjimą“, – sakoma Finansų ministerijos interneto svetainėje paskelbtame finansų ministro Viliaus Šapokos komentare.

Ministras teigia, jog nemaža dalis priemonių jau šiuo metu egzistuoja, pavyzdžiui, galima kreiptis dėl mokesčių atidėjimo.

„Užtikrinsime, kad procesas būtų sklandus, kad padėtume verslui, kuris labiausiai nukentėjęs, bet čia svarbu atkreipti dėmesį į labai svarbų faktorių: situacija nėra eilinė. Tiek valdžios institucijoms, tiek verslo institucijoms reikia solidarizuotis, veikti išvien tam, kad poveikį galėtume sušvelninti tiek, kiek yra įmanoma“, – sako ministras.

V.Šapokos teigimu, dėl neigiamo pandemijos poveikio teks peržiūrėti ekonomines prognozes. Ministerija atnaujintas prognozes pateiks kovo antroje pusėje.

„Šiuo metu galime pasakyti, kad neigiamas poveikis yra  įvertintas, prognozės bus peržiūrimos mažėjimo linkme. Ar įmanomas recesijos variantas? Niekas nepasakys, kaip ši situacija rutuliosis toliau ir kuo tai pasibaigs, kaip ir niekas nesitikėjo, kad virusas taip paplis“, – sako ministras.

V.Šapoka taip pat pažymi, kad dėl atsakingo finansų tvarkymo Lietuva turi pačią aukščiausią patikimumo reputaciją pasaulyje per visą 30 metų nepriklausomybės laikotarpį.

„Manau, tikrai tą situaciją išnaudosime Lietuvos piliečių  naudai. Jeigu reikės, tikrai dar galime pasiskolinti papildomai, taip pat prireikus parinksime priemones, kad paskatintume ekonomiką, sušvelnintume šio lėtėjimo poveikį bei turėtume pakankamai lėšų iždo sąskaitose. Mes ruošiamės įvairiems scenarijams“, – sako V.Šapoka.

Dėl koronaviruso kavinėms siūloma riboti klientų srautus, kad žmones skirtų bent metras

19:42

Dėl koronaviruso Sveikatos apsaugos ministerija kavinėms siūlo riboti klientų srautus, kad žmones skirtų bent metras.

Ministerijos paskelbtose rekomendacijose restoranams, kavinėms, valgykloms ir kitoms viešojo maitinimo paslaugas teikiančioms ypatingą dėmesį prašoma skirti tinkamai ir rankų, ir patalpų higienai.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad kai kurios įstaigos pačios ėmėsi prevencinių veiksmų, pvz., klientus sodina prie kas antro stalelio.

Kartu įstaigoms siūloma spręsti ir dėl paslaugų teikimo vengiant artimo kontakto, tai yra, kai maistas užsisakomas išsinešimui ar pristatomas į namus ar darbo vietą.

Kaip pažymima pranešime, visos maitinimo įstaigos, kaip ir naktinio pasilinksminimo vietos, ateinančias dvi savaites, t. y. nuo kovo 14 iki kovo 27 dienos, turės riboti savo darbo laiką – galės dirbti ne ilgiau nei iki 22 valandos.

S.Skvernelis: tyrimų apimtys dėl koronaviruso turi būti didinamos

17:47

Premjeras Saulius Skvernelis mano, jog tyrimų dėl koronaviruso apimtys turi būti didinamos.

„Premjeras mano, kad reikėtų didinti tyrimų apimtis. Apie tai jis kalbėjo tiek su profesoriumi (V.Kasiulevičiumi – BNS), tiek su kitais šios srities specialistais, lygiai taip pat kalbėjo su ministru Aurelijumi Veryga“, – BNS penktadienį sakė premjero patarėjas Tomas Beržinskas.

Lietuvos medikus vienijančios organizacijos penktadienį išplatino viešą pareiškimą, kad dėl koronaviruso tiriami turėtų būti visi karščiuojantys ir turintys kvėpavimo takų infekcijos simptomų pacientai, neatsižvelgiant į epidemiologinius rizikos faktorius.

Medikai taip pat siūlo išplėsti testavimą galinčių atlikti įstaigų sąrašą, įtraukiant „visas įstaigas, turinčias pakankamas kompetencijas šiuos tyrimus atlikti“.

Kreipimąsi į šalies valdžios institucijas pasirašė 10 medikus vienijančių organizacijų, tarp jų – Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjunga, Lietuvos medikų forumas, Lietuvos medikų sąjūdis bei kitos.

Vilniuje medicinos įstaigų darbuotojų vaikus prižiūrės darželiai ir mokyklos

16:00

Sostinės savivaldybė nuo pirmadienio įpareigojo darželius ir mokyklas organizuoti ir užtikrinti medicinos įstaigų darbuotojų vaikų ugdymą ir priežiūrą.

„Šiuo metu svarbiausi žmonės valstybėje – medikai ir juos aptarnaujantis personalas. (...) Todėl nedelsdami reaguojame ir sudarysime jiems sąlygas savo vaikus palikti mažose grupėse. Tai bus vienintelė grupė, kuriai taikoma išimtis dėl vaikų darželių – labai tikiuosi visuomenės supratimo ir palaikymo“, – penktadienį savivaldybės išplatintame pranešime cituojamas Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Anot savivaldybės, toks sprendimas priimtas, reaguojant į Vyriausybės sprendimą dėl koronaviruso grėsmės dviem savaitėms uždaryti ugdymo įstaigas ir paskelbti moksleivių atostogas. Dėl to kyla rizika, jog sumažės galinčių dirbti medikų, nes jie turės prižiūrėti savo vaikus.

Pasak savivaldybės, atsižvelgiant į tai, kad koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms, siūloma, jog vaikų priežiūros grupėse dirbtų jaunesnio amžiaus darbuotojai, o vaikų skaičius jose būtų ne didesnis nei keturi.

„Vaikų darželiai ir pradinės mokyklos įpareigojami priimti vaikus nuo 7 iki 19 valandos, o esant poreikiui grupės turi dirbti ir ilgiau – privalu atsižvelgti į tėvų užimtumą vykdant tiesiogines pareigas“, – teigė sostinės vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Vaikų priežiūros paslaugos, anot savivaldybės, turės būti teikiamos visų kategorijų medicinos sektoriaus darbuotojams – nuo gydytojo iki valytojo.

Kaip teigia sostinės savivaldybė, detalesnę informaciją suteiks nuolatinės vaikų ugdymo įstaigos.

Kitą savaitę svarstys skelbti karantiną

14:44

A.Veryga nurodė, kad kitą savaitę ketinama skelbti karantiną visoje šalyje. Tai reiškia, kad nesilaikantiesiems taisyklių gali grėsti atsakomybė.

Taip pat gali būti sprendžiama riboti prekybos centrų veiklą. Dabar jau raginama vengti net eiti ten, kur vaikšto daug žmonių, nekalbant apie uždarus renginius, kavines, restoranus.

Dar ketvirtadienį bus plečiamas šalių, į kurias draudžiama vykti, sąrašas. 

Kol kas pamačiusius ką nors nesilaikant saviizoliacijos priemonių siūloma skambinti į karštąją liniją, o ne policijai, kaip sakyta dar ketvirtadienį. 

Visgi primygtinai nurodoma patiems neimti varžyti kitų žmonių laisvės ir tvirtai įsitikinti, kad tikrai žmogus nesilaiko saviizoliacijos po kelionių. 

 

Ragina nevykti tirtis į Latviją

14:36

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina visuomenę nevykti tirtis į Latviją, kur jau atliekami koronaviruso tyrimai. 

Anot jo, geriausia priemonė saviizoliacija, nes važinėjant į kaimynines valstybes užkrečiami kiti žmonės. 

„Sėdėti namuose, jei nėra simptomų, valgyti tą maistą, kurio prisipirkote“, – mokė ministras.

Sėdėti namuose, jei nėra simptomų, valgyti tą maistą, kurio prisipirkote.

Jis kvietė visus nerimaujančius dėl savo sveikatos skambinti karštąja linija. 

 

„Dabar jau nuo mūsų susitelkimo priklausys, ar mes turėsime tuos scenarijus, kuriuos turi italai, ar neturėsime, ir čia jau ne skrydžių draudimo klausimas“, – pažymėjo A. Veryga ir labiausiai ragino imtis saviizoliacijos.

 

Kauno atvejis nesusijęs su jau gydoma šeima

14:29

LMSU Medicinos akademijos Medicinos fakulteto Infekcinių ligų klinikos vadovė Auksė Mickienė teigė, kad naujas Kaune nustatytas naujas atvejis nėra susijęs su nuo antradienio Kauno klinikinėje ligoninėje hospitalizuota kauniečių šeima.

„Mano turimomis žiniomis, tai nėra susiję atvejai. (...) Kiek žinoma, tai žmogus, slidinėjęs Šiaurės Italijoje, grįžęs vasario 29 dieną ir susirgęs. Tiek mes žinome“, – sakė medikė.

Nežinia, ar asmuo ėmėsi saviizoliacijos.

Nuo antradienio gydoma šeima pareikalavo neskelbti jokios informacijos apie jų sveikatos būklę. 

Ministras tikino, kad visuomenės teisė žinoti nėra svarbesnė už privačių asmenų teisę į privačią informaciją.

Pasak jo, labai blogai, jei kauniečių šeimos artimoji ėjo į darbą mokykloje ir mokė vaikus, tačiau jis pats tokios informacijos patvirtinti negalėjo.

 

Steigiama 10 vietų tyrimų mėginiams paimti

14:23

Lietuvos medicinos ir sporto universiteto (LMSU) Medicinos akademijos Medicinos fakulteto Infekcinių ligų klinikos vadovė Auksė Mickienė ir Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančorienė tikino, kad apkrovimai ligoninėse milžiniški. 

Svarstoma ateityje visų tiriamų asmenų nehospitalizuoti. 

Dešimtyje savivaldybių planuojama įsteigti vietas, kur būtų galima paimti tepinėlius koronaviruso tyrimams.

Tiesa, net ir neigiamas tyrimas, pabrėžia medikės, nieko nereiškia. Žmonės neturi nutraukti saviizoliacijos. Ji būtina. 

„Tyrimo atlikimas nesant simptomų gali sumažinti žmogaus atsakomybę“, – tikino L.Jančorienė. 

 

Pradeda veikti karštoji linija – 1808

14:18

Nerijus Mikelionis, Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas, dėkojo medikams ir tikino, kad Bendrasis pagalbos centras nebesusitvarko su visais skambučiais, todėl atveriama karštoji koronaviruso linija 1808, kuri bus nemokama. 

Ja bus galima pasikonsultuoti dėl sveikatos, išsikviesti greitąją medicinos pagalbą. 

Nuo šiol 112 dėl koronaviruso jau nebekviečiama skambinti. 

123RF.com nuotr./Sportuojanti mergina
123RF.com nuotr./Sportuojanti mergina

 

A.Veryga: vaistų nėra, nepasitikėkite sukčiais

14:16

Ministro teigimu, nereikia pasikliauti pranešimais esą jau yra vaistų nuo koronaviruso. 

„Šiuo metu vaistų nėra sukurta“, – sakė jis.

Pasak ministro, pranešimai apie tokius išganingus preparatus kol kas tėra apgaulė.

Keliavusioms šeimos įspėjimas nevežti vaikų seneliams

14:13

Dar ketvirtadienį ministras siūlė vaikus, kurių mokyklos uždarytos,  palikti pas senelius ar kaimynus.

Dabar jau prašoma atsižvelgti, ar šeimoje nebuvo keliauta, ir tokiu atveju, jei tėvai ar vaikai buvo išvykę, atžalų seneliams jokiu būdu nevežti.

Prašoma vyresnio amžiaus žmonių likti namuose

14:11

Prašoma vyresnio amžiaus žmonių primygtinai likti namuose, nes jiems pavojus didžiausias. 

Jiems siūloma nesilankyti maldos namuose, parduotuvėse, maksimaliai pasisaugoti. Maisto prašyti atvežti artimųjų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pensininkai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pensininkai

 

Tyrimų visiems dar nebus

14:10

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga nurodė, kad visi privačiai koronaviruso testo pasidaryti dar negalės. Esą tai būtų klaida.

„Noriu akcentuoti, kad bus tokia galimybė, bet ji greičiausiai bus labai ribota dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, tai turi būti saugiai padaryta“, – aiškino jis. 

Pasak ministro, pati baisiausia klaida būtų, jei apsikrėtęs žmogus vyktų į gydymo įstaigą be apsaugos. 

Visi atvejai įvežtiniai

14:09

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nurodė, kad trys nauji atvejai visi įvežtiniai. Tai esą gera žinia – kol kas liga šalies viduje neplinta.

Virusas Vilniuje nustatytas Ispanijos pilietei, atvykusiai iš Madrido, klaipėdietei, kuri grįžo iš Tenerifės, ir Kaune – iš Italijos grįžusiam piliečiui.

A.Veryga tikino, kad visi nauji užsikrėtusieji turi lengvus simptomus, nė vienas nėra vyresnio amžiaus.

Nežinoma, ar šie asmenys laikėsi saviizoliacijos.

„Dabar atliekami rizikos tyrimai“, – teigė ministras.

Klaipėdos meras skelbia, kad naujas atvejis uostamiestyje

13:54

Klaidėpos meras Vytautas Grubliauskas skelbia, kad vienas atvejis uostamiestyje:  

„#Koronavirusas – deja, bet jau ir Klaipėdoje. Tik ką gautas patvirtinimas, kad vidutinio amžiaus klaipėdietei, vakar GMP automobiliu pristatytai į KUL, diagnozuotas COVID-19 virusas. Tad Klaipėdoje taip pat jau pilna apimtimi aktyvuotas ir veikia šios grėsmės suvaldymo planas, identifikavus užsikrėtimo atvejus.

Kadangi tokiai situacijai ruoštasi buvo rimtai ir iš anksto, todėl niekam panikuoti nereikia, kviečiu ir raginu visus elgtis ramiai, santūriai ir žinoma labai atsakingai, bet suvokti, kad šis grėsmingasis virusas jau ir uostamiestyje, – BŪTINA. Būkite dėmesingi, būkite atsargūs ir VISI rūpinkimės vieni kitų saugumu.

Daugiau informacijos – kiek vėliau“.

 

Patvirtinti trys nauji atvejai

13:30

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) 13.30 val informavo, kad Lietuvoje nustatyti trys nauji koronaviruso (COVID-19) atvejai. Kur – nepranešė.

Informacija liko neatnaujinta ir oficialioje ministerijos svetainėje, kur pažadėta skelbti visą naujausią informaciją apie koronavirusą Lietuvoje.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-13 13:30

Nustačius tris naujus atvejus, bendras koronaviruso infekcijos atvejų skaičius šalyje išaugo iki šešių.

Anksčiau koronavirusas nustatytas šiaulietei ir kauniečių porai. Visi jie lankėsi Šiaurės Italijoje. Šie asmenys gydomi ligoninėse.

Koronavirusu užsikrėtę kauniečiai reikalauja nebeskelbti informacijos apie jų būklę, privatumo nori ir Šiaulių ligoninėje dėl koronavuruso nuo vasario pabaigos gulinti moteris.

Ketvirtadienio ryto duomenimis, išvis Lietuvoje jau atlikti 366 koronaviruso tyrimai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro stebimų asmenų skaičius per parą išaugo trečdaliu. Šiuo metu stebima 9176 asmenų sveikatos būklė.

Situaciją dėl koronaviruso penktadienį aptars Valstybės gynimo taryba.

Penktadienį dėl koronaviruso grėsmės Lietuvoje uždaromos mokyklos, kultūros, sporto, pramogų įstaigos, atšaukiami renginiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas