Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 11

Lietuvoje vis dar yra piliečių, kurie neegzistuoja kaip statistinis vienetas ir negali įsidarbinti

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdyba informuoja, kad Lietuvoje vis dar yra čia gimusių ir augusių žmonių, kurie šalyje gyvena be galiojančių asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančių dokumentų.
Prieš daug metų pavogtas dokumentas leido rutuliotis precedento neturinčiai istorijai.
Pasas / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdyba (toliau – Vilniaus migracijos valdyba) praneša: šalyje yra žmonių, kurių tėvai ir seneliai iš seno Lietuvoje gyveno ir kurie patys visą savo amžių gyvena Lietuvos teritorijoje ir neturi galiojančių asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančių dokumentų. Pavyzdžiui, Vilniaus mieste tokių žmonių registruota 13, Ukmergėje – 3, Elektrėnuose – 3, Trakuose – 5, Šalčininkuose – 5. Dažniau tai kaimo vietovėse, varganai gyvenantys, socialinių įgūdžių stokojantys, iš įkalinimo vietų išėję žmonės. Kai kurie jų turi jau nebegaliojančius sovietinius pasus, kiti neturi jokio asmens tapatybę patvirtinančio dokumento. Dokumentams įsigyti reikia ne tik lėšų – prašančiajam Lietuvos Respublikos (toliau – LR) paso ar asmens tapatybės kortelės, būtina išspręsti jo pilietybės klausimą. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos pilietybės 9 straipsniu, asmenys, iki 1940 m. birželio 15 d. turėję Lietuvos Respublikos pilietybę, ir jų palikuonys, kurie iki šio įstatymo įsigaliojimo nėra įgiję Lietuvos Respublikos pilietybės, turi neterminuotą teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę. „Tačiau, prie prašymo atkurti pilietybę, žmogus turi pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. O jis tokio dokumento neturi, – aiškina Vilniaus migracijos valdybos viršininkas Gintaras Bagužis. – Pagal dabar galiojančią tvarką, esant tokiam atvejui, pirmiau būtina išspręsti tokio asmens teisėto buvimo Lietuvos Respublikoje klausimą. Kitaip tariant, jam reikia išduoti leidimą gyventi Lietuvoje. Tokį, koks išduodamas Lietuvą gyvenimo vieta pasirinkusiam užsieniečiui. Ir tik užsieniečiu tapęs Lietuvos pilietis gali prašyti atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę. Minėta procedūra yra brangi, ne kiekvienas aptariamos grupės Lietuvos gyventojas gali sau leisti tokias išlaidas.“

Dabar Lietuvos Respublikoje tokie žmonės gyvena be jokio teisinio statuso, jiems nesuteiktas asmens kodas, jie tiesiog neegzistuoja kaip statistinis vienetas, negali naudotis jokiomis socialinėmis garantijomis, medicininėmis paslaugomis ar įsidarbinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito