Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 06

Lietuvos armėnai protestais ragino griežtai pasmerkti Ramilo Safarovo paleidimą

Lietuvos armėnų bendruomenė ketvirtadienį protesto akcijose piktinosi Azerbaidžano sprendimu suteikti malonę bei paaukštinti šios šalies karininką Ramilą Safarovą, užkapojusį kirviu armėnų kariškį. Armėnai ragino Lietuvos valdžią ir visą Europos Sąjungą griežtai pasmerkti šį įvykį.
Leitenantas Ramilas Safarovas
Leitenantas Ramilas Safarovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Armėnai Armėnija

Popietę daugiau kaip pusė šimto Lietuvos armėnų susirinko prie Vengrijos ambasados Vilniaus centre. Su plakatais „Justice for sale“, „Honest Hungarians are with us“, „Azeri oil bought Europe“, „Kokia tauta, tokie ir herojai“ jie čia atėjo išreikšti pasipiktinimą Vengrijos sprendimu dėl R.Safarovo ekstradicijos.

„Tikslas yra vienas – visos Europos civilizuotos ir demokratiškos šalys turi atkreipti dėmesį į tokį neleistiną įvykį“, – žurnalistams sakė vienas iš protesto akcijos rengėjų režisierius Maratas Sargsijanas.

„Europos Parlamentas pasakė tik tai, kad kviečia susilaikyti, nekonfliktuoti, bet tai yra ne atsakymas. Gėda, kad Europos Parlamentas, Europa, demokratiška visuomenė taip reaguoja į tokį įvykį. Aš kviečiu ir visą Lietuvos valdžią atkreipti dėmesį, nes jeigu šiandien su Armėnija, rytoj gali atsitikti su bet kuo“, – kalbėjo jis.

Protesto akcijoje dalyvavo armėnai iš įvairių Lietuvos miestų.

Klaipėdietis Albertas Albertijanas pasakojo, kad nuo R.Safarovo rankos per 2004 metais Vengrijoje vykusias pratybas galėjo žūti ir dar vienas armėnas, bet jį išgelbėjo kariškis iš Lietuvos.

„Naktį užėjo į miegančio armėno karininko kambarį azerbaidžanietis karininkas Safarovas ir užkapojo miegantįjį su kirviu. 16 buvo smūgių kirviu miegančiam žmogui, praktiškai ten buvo nukirsta galva. Antrą karininką, šalia gyvenantį kitam kambary, išgelbėjo Lietuvos karininkas, ačiū jam, kad jis pakėlė triukšmą, pažadino ir neleido ir antro karininiko nužudyti“, – pasakojo A.Albertijanas.

Kaunietė Cagik Grigorij BNS sakė, kad į protestą atvažiavo, nes tikisi čia išlieti savo apmaudą.

„Tegu išklauso mūsų širdies skausmą, – mitinge prie Vengrijos ambasados BNS sakė moteris, – tas vaikinas buvo armėnas, kaip buvo galima išsiųsti iš Vengrijos jo žudiką ir Azerbaidžiane pripažinti jį didvyriu, apdovanoti. Kai sužinojome apie visą tai, buvo neramu, kaip taip galima. Sąžiningumas kur?“ – emocingai klausė ji.

Nešdamiesi plakatus ir Armėnijos vėliavas akcijos dalyviai nuo Vengrijos ambasados ėjo iki Azerbaidžano ambasados.

Akcijas, skirtas „palaikyti Vengrijos ir Azerbaidžano Respublikų santykius“, ketvirtadienį žadėjo rengti ir azerbaidžaniečių bendruomenės atstovai, jie buvo gavę ir leidimus, tačiau vėliau nusprendė tiesiog taikiai stebėti armėnų mitingus.

Lietuvos azerbaidžaniečių bendrijos ir Asociacijos „Lietuva – Azerbaidžanas“ ketvirtadienį išplatintame pareiškime sakoma, kad „neramina bandymai sukelti Lietuvoje antivengriškas ir antiazerbaidžanietiškas nuotaikas, susiję su Ramilio Safarovo ekstradicija ir malonės jam suteikimu“.

„Neabejotinai pripažindamos kiekvieno Lietuvos žmogaus teisę turėti savo nuomonę šiuo klausimu, Lietuvos azerbaidžaniečių bendrija ir Asociacija „Lietuva – Azerbaidžanas“ norėtų priminti, kad prieš padarant galutines išvadas, būtina įsigilinti į bet kurio reiškinio esmę ir jo visumą“, – sakoma pareiškime, kuriame, be kita ko, primenamas Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho regiono.

Ilgą laiką įtempti Armėnijos ir Azerbaidžano santykiai pastaruoju metu dar paaštrėjo, kai Azerbaidžanas suteikė malonę ir paaukštino azerbaidžanietį kariškį R.Safarovą, užkapojusį kirviu armėnų karininką.

„Užsienio reikalų ministerija, paremdama ES išsakytą pozicija, išreiškė susirūpinimą dėl įtemptos situacijos, kuri susidarė po Azerbaidžano valdžios sprendimų Ramilo Safarovo atžvilgiu, ir paragino ieškoti kelių šiai įtampai mažinti bei tarptautinės teisės principais grindžiamam dialogui atnaujinti. Nuoširdžiai tikimės, kad armėnų ir azerbaidžaniečių tautybių Lietuvos piliečiai prisidės prie šių pastangų“, – teigia Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Rugpjūčio 31 dieną Vengrija išdavė Baku Azerbaidžano kariškį R.Safarovą, kuris Budapešte buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos be teisės į malonės prašymą 30 metų už armėnų karininko Gurgeno Margariano nužudymą 2004 metais Budapešto karo akademijoje.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas suteikė malonę R.Safarovui tą pačią dieną, kai jį į tėvynę grąžino Vengrija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas