Sportas gyvai
2016 10 05

Lietuvos bokso čempionė Karina Kazarian: valdininkai turėtų padėti, ne šaipytis

Į sunkią situaciją po skyrybų su gyvenimo draugu patekusi vieniša mama, Lietuvos bokso čempionė Karina Kazarian stebisi: valdininkai, užuot pagelbėję, greičiau iš tavęs pasišaipys. Taip, moters teigimu, jai nutiko Socialinių išmokų skyriuje, kur kreipėsi dėl socialinės paramos. K.Kazarian teigia pasijutusi pažeminta, nes darbuotojai siuntinėjo ją iš kabineto į kabinetą ir nevengdavo ironiškų pastabų.
Karina Kazarian
Karina Kazarian / Asmeninio archyvo nuotr.

„Jeigu niekur nedirbčiau, būtų geriau“, – piktinasi jauna moteris, kuriai tenka nuolat minti Socialinių išmokų skyriaus Vilniuje slenksčius. Kiekvieną mėnesį ji turi vėl čia ateiti, parašyti prašymą, atnešti dokumentus, įrodančius, kad jos pajamos yra mažos, todėl piniginė parama jai priklauso. Ir viskas tik todėl, kad moteris dirba puse etato, nes jei nedirbtų – apsilankyti užtektų ir kartą kas tris mėnesius.

Situacija – sunki

Viena augindama dvejų metų vaiką K.Kazarian teigia atsidūrusi sunkioje situacijoje. Išsiskyrusi su gyvenimo draugu iš jo paramos ji tikina nesulaukianti, tad pačiai tenka suktis – mokėti už nuomojamą būstą, rūpintis savo ir vaiko išlaikymu, mokesčiais už komunalines paslaugas ir darželį. Kadangi vaikas dar mažas, moteris sako iki šiol negalėjusi dirbti visu etatu, tad mažos pajamos privertė ją kreiptis pagalbos į Socialinių išmokų skyrių.

Asmeninio archyvo nuotr./Karina Kazarian
Asmeninio archyvo nuotr./Karina Kazarian

Rugpjūčio 17 dieną Karina teigia šiame skyriuje parašiusi prašymą dėl socialinės išmokos trims mėnesiams. Pateikė visus reikalingus dokumentus, dar pasiteiravo, ar neprivalo atnešti pažymos iš teismo dėl nuo birželio vykstančio bylinėjimosi su vaiko tėvu. Išgirdusi neigiamą atsakymą, moteris sakė ramiai laukusi pranešimo apie paskirtą paramą.

Tačiau paskutinę rugpjūčio dieną ji teigė sulaukusi skambučio su reikalavimu pateikti būtent tokį dokumentą iš teismo. Suvokdama, kad jį atnešusi tik po kelių dienų, jau rugsėjį, išmokos už rugpjūtį teksią laukti dar mažiausiai kelias savaites, K.Kazarian teigia įstengusi iš teismo darbuotojų gauti pažymą tą pačią dieną. Tačiau tai išmokos skyrimo nepagreitino.

Išmoka moteriai skirta tik prieš kelias dienas. Kaip sako K.Kazarian, tik po to, kai ji, netekusi kantrybės, priekaištų pažėrė skyriaus darbuotojams.

„Iš manęs dar ir šaipomasi“

Labiausiai moterį piktina tai, kad skyriaus darbuotojai siuntinėja iš kabineto į kabinetą, iš įstaigos į įstaigą, o paprašius pažymos, kurią galima būtų perduoti vaikų darželio direktorei ir tokiu būdu nemokėti visos kainos už vaiko ugdymą įstaigoje, to padaryti tvirtina negalintys.

Kai pasakiau, kad aš turiu teisę gauti išmoką, man buvo pasakyta: „Ką jūs sakote, jūs turite teisę“. Toks požiūris į žmogų..., – piktinosi K.Kazarian.

K.Kazarian tikina norėjusi išsiaiškinti, kokia tvarka vadovaujasi šio skyriaus darbuotojai, teikdami informaciją, išduodami arba ne pažymas, tačiau paprašiusi tvarkos aprašų išgirsdavusi trumpą atsakymą: „Pas mus tokia tvarka“.

„Iš manęs dar ir šaipomasi. Gal ir aš jau negražiu tonu kalbėjau, bet jau buvau susinervinusi. Kai pasakiau, kad aš turiu teisę gauti išmoką, man buvo pasakyta: „Ką jūs sakote, jūs turite teisę“. Toks požiūris į žmogų... Kodėl valstybinėse įstaigose dirba žmonės, kurie jaučiasi turį teisę iš manęs šaipytis“, – piktinosi vieniša mama.

Karina pasiryžusi susirasti darbą visai darbo dienai, pabaigti bylinėjimąsi dėl alimentų sūnui ir nebevarstyti socialinės paramos darbuotojų kabinetų durų. Tačiau vėluojantis sprendimas gauti socialinę paramą šiuo atveju jai vos neužkirto kelio gauti nemokamą teisinę pagalbą, kurios prireikė reikalaujant alimentų iš buvusio gyvenimo draugo judviejų vaiko išlaikymui. Tiesa, čia jai pagalbos ranką ištiesė Moterų krizių centras.

Moters teigimu, darželyje, kurį lanko jos vaikais, irgi jau išgirdusi įspėjimą, kad teksią mokėti visą kainą, o ne sumažintą, kaip priklauso socialiai remtiniems tėvams.

Skyrius nevėluoja

Vilniaus savivaldybės Socialinių išmokų skyriaus vedėja Ieva Paberžienė, 15min paprašyta pakomentuoti situaciją, teigė, kad, pasak Socialinių išmokų skyriaus, K.Kazarian liepą kreipėsi dėl socialinės pašalpos skyrimo nuo liepos 1 d. iki rugpjūčio 1 d.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus Socialinės paramos centras
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus Socialinės paramos centras

„Prašymo formoje Socialinių išmokų skyriaus darbuotoja, priėmusi K.Kazarian prašymą, įrašė, kad nepateikti visi reikalingi dokumentai, nes trūksta pažymos apie pareiškėjos išmokėtą darbo užmokestį už liepos mėnesį. Toje pačioje prašymo formoje pareiškėja pati pažymėjo, kad iš Vilniaus miesto apylinkės teismo negavo sprendimo į savo teiktą ieškinį.

Rugpjūčio 17 d. ji Socialinių išmokų skyriui pateikė trūkstamą dokumentą (pažymą apie priskaičiuotą ir išmokėtą darbo užmokestį). Įstatymas įpareigoja, jog duomenys/informacija vertinama asmens priėmimo ir sprendimo priėmimo metu, todėl prieš priimant sprendimą Socialinių išmokų skyrius privalėjo patikslinti duomenis, ar nepakitusi informacija apie teismo proceso eigą, todėl minėto skyriaus darbuotoja skubos tvarka paprašė dokumento, liudijančio šią informaciją“, – teigė I.Paberžienė.

Anot Socialinių išmokų skyriaus vedėjos, su mokesčiu už vaikų darželį problemų neturėtų kilti. Ikimokyklinėse įstaigose už vaikų darželio lankymą mokestis mokamas už praeitą mėnesį. „Jei nebūna pateiktas lengvatas patvirtinantis dokumentas, apskaičiuojamas viso dydžio mokestis, tačiau pateikus minėtus dokumentus, mokestis yra perskaičiuojamas ir atitinkamai kitais mėnesiais sumažinamas“, – aiškino I.Paberžienė.

Viskas pagal įstatymą

Jei nebūna pateiktas lengvatas patvirtinantis dokumentas, apskaičiuojamas viso dydžio mokestis, tačiau pateikus dokumentus, mokestis yra perskaičiuojamas ir atitinkamai kitais mėnesiais sumažinamas, – aiškino I.Paberžienė.

Socialinės pašalpos teikimo sąlygos ir jos gavimo galimybės nustatytos piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatyme ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos patvirtintame Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teikimo tvarkos apraše. Jame nustatyta prašymų-paraiškų priėmimo, reikalingų ir trūkstamų dokumentų pateikimo tvarka.

Socialinei pašalpai gauti būtiną informaciją patvirtinančiais dokumentais, atsižvelgiant į aplinkybes, laikomi: procesinis dokumentas, patvirtinantis aplinkybę, kad teisme yra nagrinėjama byla dėl tėvystės ir (ar) vaiko gyvenamosios vietos nustatymo ir (ar) išlaikymo priteisimo; teismo nutartis arba teismo patvirtinta sutartis dėl vaiko išlaikymo; juridinio asmens pažyma apie vaiko išlaikymui gaunamas periodines išmokas arba kitos kompetentingos institucijos išduotas dokumentas, patvirtinantis materialinio išlaikymo vaikui teikimą, socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatytos formos pažyma apie priskaičiuotą ir išmokėtą darbo užmokestį ir pan.

Jeigu paaiškėja, kad dokumentų trūksta jau po to, kai prašymas-paraiška piniginei socialinei paramai gauti buvo pateikti Socialinių išmokų skyriuje, tą reikia padaryti per dešimt darbo dienų nuo dienos, kai asmuo apie tai buvo informuotas. Sprendimas priimamas ne vėliau kaip per mėnesį nuo prašymo-paraiškos ir visų reikiamų dokumentų gavimo dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius