Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 31

„Lietuvos geležinkelių“ vadovas nemato kliūčių piktnaudžiavimu įtariamam S.Gudvaliui toliau dirbti

„Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Stasys Dailydka nemato problemos, jog jau trejus metus piktnaudžiavimu įtariamas jo pavaduotojas Stasys Gudvalis lieka dirbti šioje valstybės valdomoje bendrovėje.
AB „Lietuvos geležinkeliai“ pristatė naują modernų traukinį
„Lietuvos geležinkeliai“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Man atrodo, kad nekaltumo prezumpcija galioja visiems, negali būti išimties ar tokiam, ar tokiam“, – BNS antradienį sakė S.Dailydka.

„Jis labai sėkmingai dirba, nuoširdžiai įdeda daug savo jėgų, yra darbštus ir atsakingas“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) BNS patvirtino, kad S.Gudvaliui 2013 metais buvo pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu, vykdant ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neskaidrių didelės vertės geležinkelių remonto ir statybos konkursų.

Oficialiame „Lietuvos geležinkelių“ atsakyme BNS teigiama, kad teisėsaugai pradėjus tyrimą bendrovės viduje buvo atliktas ir tarnybinis patikrinimas, tačiau jokių pažeidimų nenustatyta.

„Nenustačius pažeidimų ir neturint jokių teisėsaugos sprendimų, o esant tik įtarimams, jokio teisinio pagrindo nušalinti nuo pareigų ar atleisti asmenį, kuriam pareikšti įtarimai, nebuvo“, – rašo bendrovė.

Bendrovė: informacija apie įtarimus buvo vieša

Anot jos, teisėsauga raštiškai neinformavo „Lietuvos geležinkelių“ apie S.Gudvaliui pareikštus įtarimus, tačiau pats direktoriaus pavaduotojas apie tai asmeniškai informavo S.Dailydką, kitus vadovybės atstovus.

Praėjusią savaitę premjeras Algirdas Butkevičius ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius BNS sakė nebuvę informuoti apie įtarimus S.Gudvaliui.

Savo ruožtu „Lietuvos geležinkeliai“ tvirtina papildomų informavimo veiksmų nesiėmę, nes „informacija apie pareikštus kaltinimus buvo paskelbta viešai“.

„Tai buvo viešas, spaudoje aprašytas dalykas, net nereikėjo informuoti, prieš trejus metus buvo viskas aprašyta“, – sakė S.Dailydka.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Dailydka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Dailydka

„Tai jie gal jau pamiršo, kas prieš tris metus buvo, ten detalių niekas neaiškino“, – teigė „Lietuvos geležinkelių“ vadovas, atsakydamas į repliką, kad apie įtarimus S.Gudvaliui nežinojo nei premjeras, nei susisiekimo ministras.

Tačiau valstybės valdomos įmonės atstovė spaudai Inga Čiuberkytė BNS nepasakė, kur viešai buvo skelbta informacija apie įtarimus „Lietuvos geležinkelių“ direktoriaus pavaduotojui.

Ministro pirmininko patarėjas susisiekimo klausimais Darius Jarmantavičius anksčiau BNS patvirtino, kad yra S.Gudvalio žentas.

Paklausus apie įtarimus S.Gudvaliui, pats premjeras teigė, kad „jeigu jis yra įtariamasis žmogus, tai jis neturėtų eiti aukštų pareigų ir jis turėtų būti nušalintas“.

S.Gudvalio ir atleisto „Gelsaugos“ vadovo atvejai – skirtingi

Įtarimai minėtame 2013 metais pradėtame ikiteisminiame tyrime taip pat buvo pareikšti tuomečiam antrinės „Lietuvos geležinkelių“ įmonės „Gelsauga“ vadovui Viliui Žilioniui. Jis kaip neatitinkantis nepriekaištingos reputacijos reikalavimų iš pareigų „Lietuvos geležinkelių“ vadovybės sprendimu atleistas 2014 metais.

Bendrovė aiškina, kad V.Žilionio ir S.Gudvalio atvejai – skirtingi.

„Gelsauga” vadovo V.Žilionio atvejis skiriasi dėl „Gelsauga” licencijuojamos veiklos šaudyklų eksploatavimui, kuriam taikomas Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas ir pagal kurį tuo atveju, jeigu administracijos vadovui yra pareikšti įtarimai arba kaltinimai, sustabdoma licencija šaudyklų eksploatavimui. Siekiant netrikdyti įmonės veiklos, V.Žilionis buvo atšauktas iš pareigų“, – teigia „Lietuvos geležinkeliai“.

Tyrimo pradžioje 2013 metų rudenį Specialiųjų tyrimų tarnyba informavo per vieną dieną atlikę daugiau nei 30 kratų ir tyrimui reikšmingų dokumentų poėmių „Lietuvos geležinkeliuose“,„Gelsaugoje“ bei su fiktyviais viešaisiais pirkimais susijusiose įmonėse Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje.

Įtariant piktnaudžiavimu arba padėjimu piktnaudžiauti tąkart pranešta apie sulaikytus septynis asmenis.

„Lietuvos geležinkeliai“ tuomet pranešė atliekantys vidinį patikrinimą ir nurodė, jog „pasitvirtinus ikiteisminio tyrimo metu pareikštiems įtarimams, imsis griežčiausių sankcijų prieš įtariamus darbuotojus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas