Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 25

Lietuvos ir Baltarusijos sutarties kuriozas: skirtingi, bet vienodos galios egzemplioriai

Lietuva su Baltarusija 1992 metais pasirašė dvišalę sutartį dėl teisinės pagalbos. Pats susitarimas nėra niekuo išskirtinis – kaip ir kitos panašios sutartys, ši yra sudaryta dviem vienodos galios egzemplioriais abiem valstybinėmis kalbomis, tačiau vienodi turintys būti egzemplioriai visgi skiriasi – viename jų yra pastraipa, kurios kitame nerasite. Tiek 15min kalbinti teisininkai, tiek Užsienio reikalų ministerija pripažįsta, kad tokia situacija yra vienintelė jiems žinoma.
Užsienio reikalų ministerija
Užsienio reikalų ministerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuva ir Baltarusija sutartį dėl teisinės pagalbos ir teisinių santykių civilinėse, šeimos ir baudžiamosiose bylose pasirašė 1992 metų spalio 20 dieną.

Tokių dvišalių sutarčių Lietuva turi ir daugiau, o su kaimynine Baltarusija ją apskritai sieja net 27 skirtingi susitarimai.

Kaip ir kitos sutartys, ši yra sudaryta dviem egzemplioriais lietuvių ir baltarusių kalbomis.

„Vadovaujantis sutarties baigiamosiomis nuostatomis, tekstai lietuvių ir baltarusių kalbomis turi vienodą galią, taigi nė vienas iš jų nelaikytinas viršesniu“, – pažymi Užsienio reikalų ministerija.

Vis dėlto vienodą teisinę galią turintys dokumentai nėra vienodi. Lietuviškajame egzemplioriuje 40 straipsnis, apibrėžiantis šalių teises ir pareigas pagal sandorį, turi dvi dalis, o baltarusiškame – tris.

Baltarusių kalba sudarytame egzemplioriuje atsiradusi trečioji straipsnio dalis numato, kad „sutarties šalių teisės ir pareigos nustatomos pagal tos valstybės teisę, kurioje sutartis yra sudaryta, jeigu sutartis nenustato kitaip“.

Tokiu būdu ši sutartis nustato privalomą teisės taikymo taisyklę, kurios turėtų būti laikomasi sprendžiant tarp sutarties šalių kylančius ginčus, jei jos pačios anksčiau to nebūtų padariusios. Nors toks atvejis ir nelabai įsivaizduojamas – sutartyse dažniausiai aiškiai nurodoma kokia teisė taikoma – tačiau ne neįmanomas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Žalimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Žalimas

Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas, Vytauto Didžiojo universiteto docentas Dainius Žalimas pripažįsta su tokiu atveju susiduriantis pirmą kartą.

Nors D.Žalimas sutinka, kad toks neatitikimas nebūtinai gali kam nors sukelti realias neigiamas pasekmes, tačiau, jo nuomone, suteikia pagrindą ginčams, todėl turėtų būti išspręstas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas