Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 30

Lietuvos ir JAV kariuomenių Specialiųjų operacijų pajėgų bendradarbiavimas stiprina mūsų šalies saugumą

Krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus kovo 27 d. – balandžio 1 d. lankosi Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje, rašoma Krašo apsaugos mnisterijos pranešime žiniasklaidai.
Lietuvos ir JAV kariuomenių Specialiųjų operacijų pajėgų bendradarbiavimas stiprina mūsų šalies saugumą
Lietuvos ir JAV kariuomenių Specialiųjų operacijų pajėgų bendradarbiavimas stiprina mūsų šalies saugumą / Krašto apsaugos ministerijos nuotr.

Vizito metu viceministras apsilankė JAV kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų vadavietėje (USSOCOM) ir su jos vadu generolu Bryanu P. Fentonu diskutavo apie tolesnį Lietuvos ir JAV kariuomenių Specialiųjų operacijų pajėgų bendradarbiavimą.

„Mes labai vertiname nuolatinį JAV kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų buvimą Lietuvoje. Tai reikšmingai stiprina mūsų šalies saugumą. Džiaugiamės matydami Lietuvoje besitreniruojančius jūsų karius. Taip pat esame dėkingi jums už paramą vystant mūsų kariuomenės Specialiąsias operacijų pajėgas“, – sakė Ž.Tomkus, padėkojęs gen. B.P.Fentonui už asmeninį indėlį stiprinant šalių bendradarbiavimą.

Pasak viceministro, per ilgus bendradarbiavimo metus Lietuvos ir JAV kariuomenių Specialiųjų operacijų pajėgos užmezgė itin glaudų ryšį, o bendras dalyvavimas tarptautinėse operacijose išlieka Lietuvos prioritetu. Todėl, esant poreikiui, Lietuva yra pasiruošusi skirti JAV vykdomoms operacijoms papildomus pajėgumus.

Lietuvos ir JAV kariuomenių Specialiųjų operacijų pajėgos savo pirmuosius tarpusavio kontaktus užmezgė dar ankstyvais 1990-aisiais, o glaudus bendradarbiavimas prasidėjo nuo 2002-ųjų. Nuo 2015 metų JAV Specialiųjų operacijų pajėgumai yra dislokuojami Lietuvoje nepertraukiamai.

JAV stiprina Lietuvos saugumą ne tik savo kariniu buvimu, bet ir finansine parama Lietuvos karinės infrastruktūros vystymui. Amerikiečiai taip pat prisideda prie Lietuvos kovinių pajėgumų stiprinimo.

Viceministras Ž.Tomkus vizito JAV metu dalyvauja bendrame Pietų Floridos Universiteto (USF) ir Jungtinio Specialiųjų Operacijų Universiteto (JSOU) forume „Europos Saugumas ir Rusijos karas Ukrainoje“. Vėliau Ž.Tomkus išvyks į Otavą, kur aptars Lietuvos ir Kanados karinį bendradarbiavimą su šios šalies gynybos ministrės pavaduotoju Billu Matthewsu ir ministrės parlamentiniu sekretoriumi Brianu May, Kanados Parlamento Atstovų Rūmų gynybos komiteto pirmininku Johnu McKay, Kanados Ministro Pirmininko patarėju užsienio saugumo ir gynybos klausimais Jordanu Zed. Susitikimų metu aptariamas karinis bendradarbiavimas, liepą Vilniuje vyksiantis NATO viršūnių susitikimas, regioninis saugumas ir parama Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas