Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 10 26

Lietuvos jūreivių pagrobimas: graikų jūreivius piratai laiko nuo vasario

Prie Nigerijos krantų praėjusią savaitę užpultas laivas, iš kurio pagrobti du lietuviai, pirmadienį turėtų sulaukti naujų įgulos narių ir netrukus išplaukti iš šios šalies uosto. Tokius duomenis pateikė Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus. Duomenų, ar piratai susisiekė su laivo savininkais ir prašė išpirkos, jis teigė neturintis.
Laivas „Solarte“
Piratų užpultas laivas „Solarte“. / Nuotr. iš fleetmon.com

„Remiantis laivo savininko ir jūrininkus įdarbinusios „Baltlanta“ duomenimis, šiandien (pirmadienį, – red. past.) turėtų būti pakeista dalis įgulos, atskraidintas kapitonas, laikinasis šturmanas ir vairininkas. Dėl tų asmenų, kurie buvo pagrobti, kol kas su mumis niekas nebuvo susisiekęs, o informacijos iš savininko ar draudimo bendrovės (laivas buvo apdraustas), mes neturime. Paprastai derybos vyksta su jomis“, – 15min.lt sakė vicekancleris R.Vaitkus.

Paklaustas, kiek paprastai piratai trunka susisiekti su laivų savininkais ir pradėti derybas, R.Vaitkus teigė, jog keli Maltos ir Graikijos jūrininkai buvo pagrobti vasarį, iki šiol jie nėra išlaisvinti.

„Yra žinomas pagrobtų asmenų skaičius. Statistika tokia, kad dauguma asmenų paleidžiama, susitariama, tačiau būna visko. Iš valstybės pusės nelabai ką galime padaryti. Į „Interpolą“ yra išsiųsti duomenys apie dingusius žmones, jei būtų bandoma juos išvežti per sieną su jų dokumentais, būtų pagauti, bet jei bus paslėpti, nesužinosime to. Ir Nigerijos valdžia, ko gero, nelabai kontroliuoja situacijos savo šalyje“, – kalbėjo R.Vaitkus.

Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža jokios naujesnės informacijos teigė taip pat neturintis.

„Ne tiek daug laiko dar ir praėjo, savaitė. Ir ankstesniuose pagrobimuose, prie Somalio, buvo dar ilgesnis laiko tarpas, kol piratai prabilo, dvi savaitės ir ilgiau“, – sakė P.Bekėža.

Šaldytą žuvį plukdęs laivas tarp Nigerijos ir Las Palmo Kanarų salose buvo užpultas prieš savaitę. Iš laivo buvo pagrobti du Lietuvos ir du Ukrainos jūreiviai. Jie išgabenti nežinoma kryptimi. Bahamų salose registruotas laivas plaukė su Komorų salų vėliava. Iš viso laive buvo 16 Lietuvos piliečių. Pagrobtas laivo kapitonas Ukrainos pilietis, pirmasis jo pavaduotojas Lietuvos pilietis ir dar du jūreiviai.

Dėl šio įvykio Lietuvos kriminalinės policijos biuras pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas