„Kiekvienam piliečiui, atliekančiam tarnybą Lietuvos kariuomenėje, turi būti sudarytos sąlygos, atitinkančios jo poreikius. O mūsų – logistikos padalinių – tikslas užtikrinti tinkamą kario aprūpinimą, taip pat pilnavertį maitinimą“, – pranešime cituojamas Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos vadas pulkininkas leitenantas Ramūnas Baronas.
Dar 2016 metų rudenį kariuomenės specialistai atliko apklausą, kuria siekė išsiaiškinti karių mitybos įpročius ir apsvarstyti galimybę įvesti alternatyvų maitinimą išlaikant reikiamą maistinių medžiagų balansą. Paaiškėjus, kad yra nemažai karių, pavyzdžiui, nevalgančių mėsos, žuvies, pieno, Lietuvos kariuomenės Logistikos valdyba parengė subalansuotus alternatyvaus maitinimo valgiaraščius. Nors šiuo metu ir nėra karių, pareiškusių norą maitintis be gyvūninės kilmės produktais, tačiau numatoma, kad poreikis gali iškilti, todėl iš viso buvo parengti trys valgiaraščiai.
Pagrindinis karių valgiaraštis išliko nepakitęs, tačiau atsirado karių maitinimo be mėsos ir žuvies produktų valgiaraštis vegetarams – į jį nėra įtraukta mėsos ir jos produktų, taip pat žuvies ar jos gaminių patiekalų.
Taip pat atsirado ir karių maitinimo be gyvūninės kilmės produktų stacionarioje valgykloje valgiaraštis vegetarams. Į jį išviso nėra įtraukta jokių gyvūninės kilmės maisto produktų: pieno, kiaušinių, mėsos produktų ir jos gaminių, taip pat žuvies ir jos gaminių, taip pat medaus.
Visi kariuomenės valgiaraščiai, taip pat ir alternatyvaus maitinimo, turi atitikti Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu patvirtintas karių mitybos fiziologines normas, todėl prieš patvirtinant valgiaraščius reikėjo parengti tikslias gaminių receptūras. Šiam tikslui, bendradarbiauta su Sveikatos apsaugos ministerijos mitybos specialistais ir netgi pasitelkti patys kariai – Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo valgykloje dalis karių padėjo atlikti kontrolinius gaminimus, degustuodami jau pagamintus vegetarinius patiekalus.
Šiuo metu vyksta maisto produktų, reikalingų naujiems valgiaraščiams, pirkimo procesas. Jam pasibaigus patiekalai „iškeliaus“ į kariuomenės valgyklas. Kariai, norintys gauti maitinimą pagal alternatyvų valgiaraštį, turės apie tai informuoti vadovybę. Alternatyvus maitinimas valgyklose galės būti taikomas net ir tuo atveju, jei iš kelių šimtų karių jo pageidaus tik vienas ar keli kariai. Alternatyvus valgiaraštis taip pat parengtas ir gaminimui lauko sąlygomis.
Kaip atrodo karių valgiaraštis palyginus konkrečius produktus? Pavyzdžiui, mėnesio trečią dieną įprastą maistą valgantys kariai pusryčiams valgo keptus varškėčius, vegetarai, nevalgantys mėsos ir žuvies, – omletą su sūriu, o kariai, valgantys pagal valgiaraštį be gyvūninės kilmės produktų – lęšių troškinį su šviežių daržovių salotomis. Kai įprasto maisto mėgėjai pietums gauna agurkinės sriubos, guliašo ir grikių košės, pagal valgiaraštį be mėsos ir žuvies duodama agurkinės sriubos ir sojų kotletų su ryžių koše bei sviestu, o tie, kurie nevalgo gyvūninės kilmės produktų, pateikiama agurkinės sriubos, sojų kotletų ir birios ryžių košės.
Šiuo metu vyksta maisto produktų, reikalingų naujiems valgiaraščiams, pirkimo procesas.
Kariuomenės logistikos specialistai planuoja įsigyti alternatyvaus valgiaraščio sausųjų maisto davinių iš kitų NATO šalių, vėliau bus ieškoma galimybių pradėti lietuviškų sausųjų maisto davinių gamybą.
Šiais metais apklausus 1092 nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karius, taip pat profesinės karo tarnybos karius, už tradicinį valgiaraštį pasisakė dauguma, o norą maitintis pagal alternatyvius valgiaraščius pareiškė 34 kariai.