Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 16

Lietuvos kariuomenės žvalgybos pajėgumus sustiprino britų kariai

Lietuvos kariuomenės žvalgybos pajėgumus trečiadienį sustiprino britų kariai, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).
Britų kariai
Britų kariai / KAM nuotr.

Britų žvalgybos ir stebėjimo karių grupė į Lietuvą atsiųsta reaguojant į „besitęsiančią migrantų krizę prie sienos su Baltarusija ir vis agresyvėjančius Rusijos karinius veiksmus prie Ukrainos sienų“.

„Jungtinė Karalystė – viena iš svarbiausių mūsų sąjungininkių. Britų buvimas Baltijos regione turi stiprų atgrasymo elementą, kurį būtina toliau stiprinti“, – pranešime teigė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Jungtinė Karalystė – viena iš pagrindinių Lietuvos strateginių partnerių saugumo ir gynybos srityje.

Šalys glaudžiai bendradarbiauja tiek dvišaliuose, tiek daugiašaliuose – NATO, Šiaurės šalių – formatuose. Vienas jų – JK vadovaujamos Jungtinės ekspedicinės pajėgos, kurioms pajėgumus skiria dešimt Europos valstybių, tarp jų ir Lietuva.

Šios pajėgos yra brigados dydžio aukštos parengties kovinis vienetas, skirtas reaguoti į netikėtas krizines situacijas Europoje ir už jos ribų: pradedant humanitarine parama, atgrasymu ir baigiant kovinėmis operacijomis.

Jungtinės ekspedicinės pajėgos, visų pirma, yra skirtos greito reagavimo operacijoms, vykdomoms po ES, NATO ar Jungtinių Tautų vėliava.

Pajėgų padaliniai galėtų būti panaudojami ir NATO 5-ojo straipsnio operacijoms. Lietuva šioms pajėgoms skiria kuopos dydžio vienetą, kuris veikia Danijos kariuomenės kovinės grupės sudėtyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas