Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 19

Lietuvos medikų realybė – sumuša, grasina ginklu: „O ką tu man padarysi?“

Skauda ne tik tada, kai tave sumuša. Ne ką mažiau skauda ir tada, kai nuolat grasina, įžeidinėja ir išplūsta necenzūriniais žodžiais. Kiekvieną dieną – į nežinomybę. Tokia yra Lietuvos medikų kasdienybė, o neadekvačių pacientų elgesį ir į save nukreiptą agresiją dažniausiai patiria greitosios medicinos pagalbos ir ligoninių skubiosios pagalbos skyriuose dirbantys medikai.
Pacientas iš psichiatrinės spardė medikų įrangą
Pacientas iš psichiatrinės spardė medikų įrangą / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Medikai patiria ir psichologinį, ir fizinį smurtą, o 15min kalbinti pašnekovai sako, kad nuo pacientų nukentėjusių medikų yra gerokai daugiau, nei apie tai pranešama viešai, mat nemažai jų visas nuoskaudas pasilieka sau.

Greitosios pagalbos ir priėmimų skyrių medikai kelia ne tik pacientų atsakomybės klausimą, tačiau greta jo siūlo pagalvoti ir apie medikų psichologinę būseną. Kaip jaučiasi žmogus, dažnai girdintis grasinimus ir įžeidimus?

Kokias žymes tai palieka?

Po šiuo paviršiniu sluoksniu – medikų emocijos, su kuriomis, deja, dažnai tvarkytis tenka jiems patiems.

Apie tai nekalbama Hipokrato priesaikoje.

Nors Lietuvoje svarstoma, jog reiktų pataisų Administracinių nusižengimų kodekse, kurios suteiktų galimybę tramdyti prieš medikus agresiją demonstruojančius pacientus, tačiau patys gydytojai klausia: o kaip jos veiks? Kaip reikės įrodyti?

Jei įsijungs biurokratinis mechanizmas ir procedūros truks mėnesius ar pusmetį, naujuoju įrankiu niekas nesinaudos. Dėl svarbiausios priežasties – taupydami laiką ir nervus.

15min kalbinti pašnekovai sako, kad greta medikų nesaugumo klausimo paraleliai reiktų kalbėti ir dar apie vieną – nebūtinus iškvietimus. Jei greitosios automobilis važiuotų tik tada, kada žmogui reikalinga skubi ir neatidėliotina pagalba – tiek fizinio, tiek psichologinio smurto gerokai sumažėtų.

Kai žmogui stoja širdis, kai įtariamas insultas ar jis patyrė sunkią traumą, tuomet lieka vienintelis ir svarbiausias klausimas – gyvybės.

O dabar kartais važiuojama numauti ant piršto užstrigusio vestuvinio žiedo.

Vienas iš variantų – apmokestinti tokius iškvietimus, tačiau tam greičiausiai nepakaktų politinės valios, prisidėtų ir visuomenės spaudimas.

„Aš moku mokesčius!“ – tokį argumentą iš agresyviai nusiteikusių žmonių dažnai išgirsta medikai. Tačiau, sako jie, mokami mokesčiai nesuteikia teisės smurtauti.

„O ką tu man padarysi? Nieko nepadarysi“, – tokią frazę iš agresyviai nusiteikusio paciento yra girdėjęs Kauno rajone dirbantis paramedikas Tomas.

Paramedikas liūdnai juokauja: taip, pacientas teisus. Tikrai nepadarysi nieko.

Kėdainiuose sumuštas paramedikas

Vienas iš naujausių įvykių – antradienį Kėdainiuose sumuštas paramedikas.

Kaip pranešė Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, apie 18 val. gautas pranešimas, kad reikia pagalbos – skambinęs vyras sakė, kad jo pusbrolis kalbėjo apie savižudybę. Anot skambinusiojo, pusbrolio bute dega šviesos ir durų niekas neatidaro.

Į įvykio vietą išvyko visos gelbėjimo tarnybos – ugniagesiai, policija, medikai. Atidarius buto duris įleisti policijos pareigūnai bei medikai. Jaunuolis rastas miegantis.

Kai jį apžiūrėti priėjo medikas, pabudęs vyras jį puolė.

„Kaip po įvykio sakė pats paramedikas: gerai, kad buvo tarpelis, per kurį galėjau pabėgti“, – 15min sakė Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Joana Kleivienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas