„Ištyrus pirmuosius mėginius iš Vilniaus, Šiaulių, Klaipėdos ir Panevėžio ugdymo įstaigų, paaiškėjo, kad 55 proc. neatitiko reikalavimų. Kai kurių patiekalų energinė vertė – net 40 proc. mažesnė nei nurodo gamintojas“, – pranešime cituojamas VMVT direktorius dr. Jonas Milius.
Ant mokinių stalo atkeliauja mažesnės energinės vertės pietų daviniai dažniausiai todėl, kad patiekalai gaminami nesilaikant receptūrose numatytų produktų kiekių, jie keičiami prastesnės kokybės produktais.
Sostinės Žygimanto Augusto vidurinėje mokykloje nustatyta 17,14 proc. mažesnė pietų davinio energinė vertė nei deklaruoja gamintojas, Vilniaus licėjuje – net 40,1 proc., A.Vienuolio pagrindinėje mokykloje – 30,28 proc., M.K. Čiurlionio menų mokykloje – 27 proc.
Iš Klaipėdos E.Balsio menų gimnazijos valgyklos paimtame pietų davinio mėginyje nustatyta 30,68 proc. mažesnė energinė vertė nei nurodo gamintojas valgiaraštyje, P.Mašioto progimnazijos – 8,8 proc.
Problemų – daugybė
2014 metais patikrinus 85 proc. Lietuvos mokyklų, paaiškėjo, kad net ketvirtadalio visų tirtų patiekalų energinė vertė buvo 38 proc. mažesnė, nei nurodyta valgiaraštyje.
Taip pat, vis dar nustatoma atvejų, kai moksleivių maitinimui tiekiami maisto produktai, kurių sudėtyje yra vaikų maitinimui draudžiamų maisto priedų. 2014 m. tokių pažeidimų nustatyta 6 proc. mokyklų valgyklų.
„Ne vienos mokyklos virtuvei reikalingas kapitalinis remontas, įrangos atnaujinimas. Problemų, kurias būtina kuo greičiau spręsti, apstu“, – pabrėžia J.Milius.
Mokyklų, kurių valgyklose pietų davinių energinė vertė neatitinka gamintojo nurodyto kaloringumo, sąrašą peržiūrėkite čia.
Mokyklos, kurių valgyklose nustatyta grubių pažeidimų 2014 m.