Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 13

Lietuvos perduota ginkluotė pasiekė Ukrainą, politikai ruošiasi vykti į Kijevą

JAV perspėjus, kad Rusija gali artimiausiomis dienomis užpulti Ukrainą, į Kijevą kitą savaitę ketina vykti Lietuvos parlamentarai. Kijeve planuojama surengti Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdį, 15min pranešė komiteto pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ukrainą sekmadienį pasiekė Lietuvos perduotos amerikietiškos priešlėktuvinės raketos „Stinger“, o prezidentas Gitanas Nausėda padėtį aptarė su ES institucijų ir šalių vadovais ir paragino juos suteikti Ukrainai aiškesnę narystės ES perspektyvą.

KAM nuotr./Iš Šiaulių į Kijevą išskraidinta Lietuvos parama Ukrainai
KAM nuotr./Iš Šiaulių į Kijevą išskraidinta Lietuvos parama Ukrainai

Komiteto posėdis Kijeve

„Savaitgalį su komiteto nariais aptarėme idėją Kijeve surengti komiteto posėdį. Jis galėtų būti mišrus – dalis parlamentarų dalyvautų iš Kijevo, dalis iš Vilniaus, kviestume ir Ukrainos Rados narius“, – 15min sekmadienio vakarą sakė L.Kasčiūnas.

Jo teigimu, vizitas galėtų vykti antradienį ir trečiadienį, ir apimtų vasario 16-ąją. JAV žvalgybos pareigūnai žiniasklaidai šią dieną yra įvardiję kaip vieną iš galimų Rusijos invazijos datų.

L.Kasčiūnas sakė tikįs, kad toks Lietuvos politikų vizitas gali paskatinti ir kitus politikus vykti į Ukrainą.

„Vasario 16-ąją atšvęsim Kijeve ir išreikšim solidarumą su ukrainiečiais, kurie jaučiasi palikti vieni. Tikiu, kad tokie vizitai gali sukelti bangą, parodyti pavyzdį kitų šalių parlamentarams ir valstybių lyderiams, parodyti priešininkui, kad jis nesugebės įbauginti“, – teigė jis.

L.Kasčiūno teigimu, į Kijevą kartu taip pat planuoja vykti Seimo pirmininkės pavaduotojas Paulius Saudargas, o mažėjant skrydžių jie gali vykti ir mikroautobusu.

Parama Ukrainai

JAV pareigūnai pastarosiomis dienomis perspėjo, kad Rusijos invazija į Ukrainą gali įvykti netrukus, o užsienio šalys suskubo evakuoti savo piliečius.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija sekmadienį paragino Lietuvos piliečius nevykti į Ukrainą, o šiuo metu Ukrainoje esančius Lietuvos piliečius nedelsiant išvykti iš šalies.

Prezidentas G.Nausėda savo ruožtu saugumo padėtį sekmadienį telefonu aptarė su su Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Charles‘iu Micheliu ir Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos bei Švedijos vadovais.

G.Nausėda sakė, kad tinkamas atsakas į dabartinę situaciją būtų plėsti ES ir Ukrainos partnerystę ir suteikti Ukrainai konkretesnę europinę perspektyvą.

Sekmadienį Ukrainą taip pat pasiekė Lietuvos perduoti amerikiečių gamybos artimojo nuotolio oro gynybos sistemų „Stinger“ komplektai, skirti numušti priešiškus orlaivius. Apie tai pranešė Lietuvos kariuomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas