„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2020 01 10 /12:34

Lietuvos psichiatrinėje ligoninėje – nauja virtuvė ir meniu: avinžirnių paplotėliai, trinta morkų sriuba ir ekologiški produktai

Penktadienį Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninėje (RVPL) oficialiai atidaryta virtuvė ir pristatytas naujas pacientams skirtas meniu. Renginio svečiai ir žurnalistai turėjo progos paragauti siūlomo maisto: avinžirnių paplotėlių, troškintų burokėlių, pievagrybių ir trintų morkų sriubos, kiaulienos ir žuvies maltinukų, vištienos ir ryžių troškinio, bulvių košės su žirneliais ir kitų patiekalų.
Respublikinėje Vilniaus psichiatrinėje ligoninėje atidaryta nauja virtuvė ir pristatytas meniu
Respublikinėje Vilniaus psichiatrinėje ligoninėje atidaryta nauja virtuvė ir pristatytas meniu / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į pristatymą atvyko Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, RVPL vadovas prof. dr.Arūnas Germanavičius, VU prof. dr.Rimantas Stukas, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos šefė Aida Matulevičiūtė, RVPL dietistė Aurelija Ivanauskaitė, taip pat kitų gydymo įstaigų atstovai.

RVPL vadovas A.Germanavičius pasidžiaugė atidaryta valgykla. Anot vadovo, pagal 2018 m. daryta pacientų apklausą, iš visų paslaugų jie labiausiai skųsdavosi tiekiamo maisto kokybe. A.Germanavičiaus teigimu, buvo ne kartą kreiptasi į tiekėjus su prašymu pagerinti paslaugas, tačiau tenkinančio rezultato nebuvo pasiekta.

Varškės sūris, sūrelis, jogurtas, pienas, bulvės, burokėliai ir kruopos yra ekologiški.

Pasak vadovo pavaduotojo Dano Bakšos, įrengti virtuvę kainavo per 200 tūkst. eurų. Visos lėšos buvo rastos iš ligoninės vidinių resursų.

D.Bakšos tikinimu, anksčiau dienos maitinimas kainuodavo 3,93 eurus su PVM. Dabar, preliminariais duomenimis, kaina siekia 3,92 eurus su PVM. Tiesa, jo teigimu, ši kaina turėtų augti, mat ketinama didinti maitinimo įvairovė.

Šiuo metu ligoninėje maistas ruošiamas 380 pacientų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atidaryta nauja Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninės virtuvė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atidaryta nauja Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninės virtuvė

Ministro A.Verygos teigimu, RVPL pavyzdys rodo, kad gydymo įstaiga gali rūpintis pacientais holistiškai – ne tik vaistais, infrastruktūra, procedūromis, tačiau ir mityba.

„Yra savotiškas valstybės gerovės pavyzdys, kai esame patenkinę bazinius poreikius ir galime galvoti apie tai, kas žmonėms yra svarbu. Svarbu ne tik prikimšti pilvą, bet kad tas prikimštas pilvas duotų ir kažkokią naudą sveikatai“, – kalbėjo ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./A.Germanavičius, R.Stukas ir A.Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./A.Germanavičius, R.Stukas ir A.Veryga

Jo teigimu, bendradarbiavimas su išorės tiekėjais yra nepasiteisinusi praktika. Anot A.Verygos, jeigu gydymo ar ugdymo įstaigos pačios perima maitinimą, esą tuomet sekasi geriau, nusiskundimų būna mažiau.

RVPL virtuvė pradėjo veikti praėjusių metų lapkritį.

Maitina ir ekologiškais produktais

Pasak gydymo įstaigos dietistės Aurelijos Ivanauskaitės, nemaža dalis ligoninės pacientams skiriamo maisto yra ekologiškas.

„Varškės sūris, sūrelis, jogurtas, pienas, bulvės, burokėliai ir kruopos yra ekologiški“, – teigia ji.

Anot specialistės, šiuo metu ligoninėje yra taikomos 22 skirtingos dietos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atidaryta nauja Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninės virtuvė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atidaryta nauja Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninės virtuvė

Pievagrybių ir trintų morkų sriuba, kiaulienos ir žuvies maltinukai, vištienos ir ryžių troškinys, bulvių košė su žirneliais, troškinti burokėliai, avinžirnių paplotėliai ir kiti patiekalai jau kuris laikas gula ant pacientų stalų.

Anot A.Ivanauskaitės, ne visi jie tiekiami vienu metu – pigiau pagaminti kainuojantys derinami su brangiau. O kaip desertas?

„Vaisiai, jogurtas, retais atvejais sausainis“, – sako ji.

Idėją pasiūlė personalas

Anot RVPL vadovo pavaduotojo D.Bakšos, idėją grįžti vidinio maitinimo pasiūlė personalas. Jo teigimu, tiek slaugytojai, tiek pagalbinis personalas skųsdavosi išorinio tiekėjo teikiamomis paslaugomis.

„Maistas neretai vėluodavo, nesiekdavo reikiamos temperatūros, buvo tiesiog sunkiau kontroliuoti jo kokybę. Nusprendėme šią situaciją išspręsti iš esmės sugrįždami prie vidinio maitinimo“, – pranešime spaudai pasakoja D.Bakša.

Pasak gydymo įstaigos dietistės A.Ivanauskaitės, psichologinių sutrikimų turinčių žmonių mityba neretai sutrinkta. Todėl maistas turi būti paruoštas gerai, padedantis ligoniams pasveikti. Specialistė taip pat pažymi, kad pavasarį yra ruošiamas ekologiškas darželis.

Anot A.Ivanauskaitės, meniu gali naudotis ir ligoninės personalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“