Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
13:27 /14:48

Žmogaus teisių gynėjai ir politikai ragina prokurorus tirti, ar A.Ramanauskas neskleidžia neapykantos

Lietuvos žmogaus teisių centras sureagavo į Algio Ramanausko pasisakymus pokalbyje su Nacionalinio susivienijimo lyderiu Vytautu Sinica. „Peržiūrėjome įrašą – manome, kad žmonės klausia bei piktinasi pagrįstai“, – nurodo centro atstovai. Lietuvos žmogaus teisių centras bei kelios politinės partijos kreipėsi į teisėsaugą bei prašo pradėti tyrimą dėl A.Ramanausko pasisakymų.
Susitikimas su ukrainiečių rašytoju Oleksandru Tereščenko ir jo knygos „Gyvenimas po 16:30. Po septynerių metų“ pristatymas
Algis Ramanauskas-Greitai / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Lietuvos žmogaus teisių centras feisbuke pasisakė dėl A.Ramanausko ir V.Sinicos pasisakymų. Šis dviejų žinomų vyrų pokalbis jau sukėlė audrą visuomenėje.

Ragino atimti vaikus

„Sulaukėme žmonių reakcijų, klausiančių – ar šiuo pokalbiu A.Ramanauskas nekursto neapykantos bei neskatina smurtauti prieš asmenis dėl socialinės padėties ir kalbos? Peržiūrėjome įrašą – manome, kad žmonės klausia bei piktinasi pagrįstai. Pokalbyje yra nemažai vietų, kuriose, mūsų požiūriu, peržengiama saviraiškos laisvės riba ir kurstoma neapykanta“, – nurodė Lietuvos žmogaus teisių centras.

Pasikalbėjime nuskambėjo kelios A.Ramanausko frazės, kurios sukėlė pasipiktinimą visuomenėje. Viena jų: „Nacionalinis susivienijimas, vienas iš prioritetų jūsų partijos, turėtų būti suieškoti kaimuose šeimas, kurios bent jau negeria, ir duoti jiems socialinių išmokų ir benefitų, ir mokestinių lengvatų, kad jie gimdytų vaikus – tie, kurie negeria. Bet tuos vaikus atimti“.

Vaizdo įrašas jau sulaukė beveik 11 tūkst. peržiūrų vien A.Ramanausko „Youtube“ kanale, tūkstančiai peržiūrėjo įrašo ištraukas socialiniuose tinkluose, tad neapykanta, kaip pažymi Lietuvos žmogaus teisių centras, paskleista plačiai.

Lietuvos žmogaus teisių centras parengė skundą ir kreipėsi į teisėsaugą bei prašo pradėti tyrimą dėl A.Ramanausko pasisakymų.

„LR Konstitucija numato, kad Lietuvos piliečiai yra lygūs savo teisėmis ir pareigomis, todėl Lietuvos rusakalbiai gyventojai, kaip ir kitos tautinės mažumos, turi teisę vartoti savo gimtąją kalbą bei klausytis muzikos šia kalba. Nei p. Ramanauskas, nei kiti asmenys neturi teisės nurodinėti, kas gali ar negali šioje valstybėje susilaukti vaikų“, – išaiškino centras.

Sureagavo ir partijos

Kaip pranešė Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS), 2024 m. rugsėjo 20 d. Europos Parlamento narys Waldemaras Tomaszewskis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Policijos departamentą su prašymu iškelti baudžiamąją bylą A.Ramanauskui dėl tautinės nesantaikos ir neapykantos kurstymo prieš Lietuvos tautines mažumas.

W.Tomaszewskis taip pat kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen ir Europos Parlamento pirmininkę Robertą Metsolą su prašymu „imtis skubių veiksmų stabdyti neapykantos kurstymą prieš rusų, lenkų ir baltarusių tautinės mažumas Lietuvoje“.

„Europos Parlamento nario W.Tomaszewskio manymu, tokie pasisakymai skatina smurtą ir neapykantą tautiniu pagrindu, t.y. prieš rusų tautinę mažumą ir pažeidžia Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 170 straipsnį („Neapykantos kurstymas“) bei kitus galiojančius įstatymus. Viešas raginimas ar samprotavimai vykdyti smurtą prieš asmenis dėl jų kalbos ar kultūrinių pasirinkimų yra pavojingas ir kelia grėsmę visuomenės saugumui bei darnai“, – rašyta partijos pranešime.

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) taip pat pranešė, kad viešai kreipiasi į Generalinę prokuratūrą prašydama įvertinti viešojoje erdvėje paskelbtus nesantaikos kurstymo pobūdžio turinčius visuomenės veikėjo A.Ramanausko žodžius.

LSDP pirmininkė Vilija Blinekvičiūtė sako, kad A.Ramanausko pareiškimai apie galimus Lietuvos piliečių „trėmimus” ir „šaudymus vaikų akivaizdoje“, gyventojų vaikų „atėmimą“ skatina smurtą ir neapykantą tarp Lietuvos žmonių, tad turi būti nedelsiant įvertinti teisėsaugos institucijų.

„Tokie ir panašūs pareiškimai peržengė visas įmanomas ribas, todėl nedelsiant prašome teisėsaugos institucijų tyrimo. Kviečiu ir raginu A.Ramanausko viešą neapykantos kurstymą įvertinti ir kitas politines jėgas, atsakingas institucijas bei žurnalistų ir leidėjų sąjungą, kadangi tokie A.Ramanausko pareiškimai buvo paskelbti viešai ir sąmoningai”, – pranešime cituojama V.Blinkevičiūtė.

Kreipėsi į LRT

Žmogaus teisių centrui griežtai pasmerkus Algio Ramanausko viešai išsakytą raginimą vaikų akivaizdoje šaudyti tėvus, kurie klausosi rusiškos muzikos, socialdemokratas Tadas Vinokuras kreipėsi į Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) tarybą bei LRT generalinę direktorę, reikalaudamas įvertinti šio LRT darbuotojo žodžius ir priimti atitinkamas sankcijas.

Pasak T. Vinokuro, A. Ramanauskas ragino šaudyti Lietuvos piliečius, kurstė smurtą ir tautinę nesantaiką.

„Tai – akivaizdus tautinės nesantaikos ir smurto skatinimo atvejis, kurį jau vertina Lietuvos teisėsaugos institucijos. Antai Lietuvos žmogaus teisių centras atkreipė dėmesį į A. Ramanausko žodžius ir kreipėsi į teisėsaugą, prašydamas pradėti tyrimą dėl A. Ramanausko pasisakymų. Kaip žinia, tokie pareiškimai A. Ramanauskui gali užtraukti tiek administracinę, tiek baudžiamąją atsakomybę”, – sako T. Vinokuras.

Pasak T. Vinokuro, A. Ramanauskas šiurkščiai pažeidė LRT žurnalistinės etikos kodeksą.

„Kadangi A. Ramanauskas taip pat yra LRT darbuotojas, jis yra vienas iš laidos „Dviračio žinios” vedėjų, kreipiuosi į LRT vadovybę, prašydamas atsakyti, kaip šie vertina tokius minėto asmens viešus pasisakymus ir kokios sankcijos A. Ramanauskui yra numatomos iš LRT pusės. Raginu atsižvelgti, kad A. Ramanausko žodžiai šiurkščiai pažeidžia LRT žurnalistų etikos kodekso 2 straipsnio 3 nuostatą”, – rašo T. Vinokuras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas