Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 07 /16:12

Eilinį kartą skendo Vilnius: ar jį gali kas nors išgelbėti?

Šventinę dieną Vilnių aplaisčiusi liūtis per plauką nepasiekė katastrofinio lygio, bet buvo stichinė, rodo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenys. Liūtis pridarė daug žalos, nors galėjo būti ir blogiau – keliose gatvėse pavyko išvengti potvynių, nebuvo užlietas Gudelių kaimas. Visgi kitos sostinės gatvės, ypač Geležinio Vilko, skendo ir tai, pasak „Grindos“ atstovės Vaidos Daiginaitės, gali kartotis, net jei bus rekonstruoti nuotekų tinklai.
Patvinusi Verkių gatvė Vilniuje
Patvinusi Verkių gatvė Vilniuje 2018 metais / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniuje antradienį lijo ypač smarkiai, bet kritulių lygis katastrofinio nepasiekė.

„Dar truputėlį trūko iki katastrofinio lygio, bet stichinio bene aukščiausia riba – iškrito 79,7 mm kritulių“, – 15min komentavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyriausioji specialistė Alva Nagelytė.

Toks kritulių kiekis fiksuotas Vilniaus meteorologijos stotyje Trakų Vokėje, iki katastrofinio lygio pritrūko 0,3 mm.

Dėl padarinių kreipėsi daugiau kaip 500 žmonių

Stipri liūtis Vilniuje pridarė daug žalos, kuriai ištaisyti, savivaldybės įmonės „Grindos“ teigimu, prireiks bent savaitės.

„Vakar liūtis talžė ne tik Trakų Vokę. Didžiulė lietaus porcija teko ir Šeškinės, Pašilaičių, Fabijoniškių, Jeruzalės mikrorajonams, kuriuose iškrito daugiau nei 50 mm kritulių.

Dėl liūties padarinių į „Grindą“ kreipėsi daugiau nei pusė tūkstančio žmonių. Prireiks savaitės labai intensyvaus darbo, kol galėsime pasakyti, jog visi liūties padariniai yra likviduoti“, – trečiadienį feisbuke rašė „Grinda“.

Kita vertus, pasak įmonės, liūties padariniai galėjo būti ir dar blogesni -galėjo skęsti T.Narbuto, Žirmūnų ir Kareivių gatvės, kurias vanduo užliedavo ankstesniais metais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pramogos patvinusoje T.Narbuto gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pramogos patvinusoje T.Narbuto gatvėje

O šįkart taip esą nenutiko, nes gatvėse atlikta paviršinių nuotekų tinklų rekonstrukcija, jos net ir stiprios liūties metu buvo pravažiuojamos.

Nuo potvynių gali neapsaugoti net rekonstrukcija

Bet rizika, kad kitąkart gatvės bus užsemtos vis tiek yra.

Ir ji, pasak „Grindos“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus specialistės V.Daiginaitės, kyla dėl klimato kaitos, urbanizacijos bei reljefinių aukščių skirtumų mieste.

„Yra didelio miesto reljefo aukščio skirtumai, sparčiausia visoje Lietuvoje urbanizacija – per pastaruosius 15 ar 10 metų vandeniui nelaidūs dangų plotai smarkiai išaugo.

Kolektoriai, kurie buvo pastatyti prieš pusšimtį metų, tapo nebepajėgūs surinkti viso lietaus srauto

Yra ir klimato kaita. Liūtys labai suintensyvėjo ir pagausėjo, o magistraliniai kolektoriai, kurie buvo pastatyti prieš pusšimtį metų, tapo nebepajėgūs surinkti viso lietaus srauto“, – priežastis, kodėl Vilniuje vis apsemiamos gatvės, vardijo „Grindos“ atstovė.

Per trumpą laiką iškritusio didelio kiekio kritulių, pasak jos, gali neatlaikyti net ir atnaujinti nuotekų tinklai.

„Fiksuota net 79,7 mm kritulių – beveik katastrofinis lygis. Tokio srauto, kad ir atnaujinus nuotekų sistemą, ji negali sutvarkyti. <...> Bet rekonstrukcija turi naudą ir vakar ryškiausiai pasirodė, kad T.Narbuto gatvė nebuvo apsemta, Kareivių gatvė buvo švari“, – pažymėjo V.Daiginaitė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vasariška liūtis užtvinkdė Vilniaus gatves
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vasariška liūtis užtvinkdė Vilniaus gatves

Kritinių vietų mieste dar yra

„Grinda“ prieš kurį laiką įrengė Karoliniškių valymo įrenginius su akumuliacine talpykla. Šis projektas, pasak įmonės, pasiteisino ir apsaugojo daugybę žmonių nuo tragedijos.

„Per vakarykštę liūtį buvo užpildyta 90 proc. šios talpyklos, iš viso prikaupta net 50 tūkst. kub. m vandens. Vandens gylis talpykloje pasiekė 4,5 m. Iki šiol vanduo iš talpyklos yra išleidinėjamas į Sudervės upelį.

Jei nebūtume užbaigę šio projekto, milžiniškas lietaus vandens srautas būtų užtvindęs visą Gudelių kaimą.

Priešingu atveju, jei nebūtume užbaigę šio projekto, milžiniškas lietaus vandens srautas būtų užtvindęs visą Gudelių kaimą“, – teigė „Grinda“.

Pasak jos, antradieninė liūtis sostinėje parodė, kokie reikalingi ir svarbūs yra vykdomi paviršinių nuotekų sistemų tvarkymo darbai:

„Liūtis mums dar kartą pirštu parodė, kad kritinių vietų mieste yra daugiau. Mums tai ryški indikacija ir postūmis tęsti kitus lietaus nuotekų tinklų rekonstrukcijos projektus.“

Tvarko Geležinio Vilko gatvės nuotekų tinklą

Tai esą jau daroma – pradėtas Geležinio Vilko gatvės lietaus nuotekynės kolektoriaus rekonstrukcijos su kaupyklų-valyklų ir taršos monitoringo mazgų įrengimu projektas turėtų išspręsti „pedagoginio“ žiedo užtvindymo problemą.

Ar tol, kol mieste nebus rekonstruoti visi seni nuotekų tinklai, gatvės vis patvins?

Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Paulius Vaitekėnas vertinti nesiėmė, bet darė prielaidą, kad smarkių liūčių neatlaikytų ir kiti miestai Lietuvoje.

„Jei per dieną iškrenta mėnesio kritulių norma, tai tikėtina, kad daugelis miestų susidurtų su panašia situacija“, – nurodė specialistas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, antradienį taip pat gausiai lijo Alytuje – čia iškrito 48,2 mm kritulių.

VIDEO: Liūtis neaplenkė ir Alytaus: vyras gatvėje plaukė irklente

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito