Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 12 07

LRT ir dalies valdančiųjų stumiamiems pokyčiams – Europos žurnalistų kritika

Europos žurnalistų federacija išsakė susirūpinimą dėl kai kurių valdančiųjų paramos nacionalinio transliuotojo LRT iniciatyvai keisti žurnalistų savireguliaciją. Ginčo centre atsidūrė idėjos keisti Visuomenės informavimo etikos komisiją.
Žiniasklaida
Žiniasklaida / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kritikai perspėja, kad Seime į priekį skinasi tik pagal LRT pataisytas įstatymo projektas, kuriuo keičiama žurnalistų savireguliacija. Europos žurnalistų federacija perspėja, kad tai gali padidinti valdžios kišimąsi.

„Europos žurnalistų federacija (EFJ) remia Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) ir šalyje veikiančių žiniasklaidos organizacijų siekį išlaikyti veikiančią žiniasklaidos savireguliacijos sistemą“, – rašoma pranešime.

Federacija perspėja, kad pagal LRT pertvarkius sistemą būtų atvertos didesnės galimybės valdžios įtakai ir mažesnės galimybės demokratijos principams.

„Pakeitimai reikštų, kad į savireguliacijos sistemas, kurios šalyje veikia nuo 1996 m. (ir yra žiniasklaidos įstatymo dalis), nebeįeitų daugelio žiniasklaidos organizacijų atstovai. Atsižvelgiant į tai, kad dalis Lietuvos žiniasklaidos pasaulio negalėtų dalyvauti žurnalistų etikos savireguliacijoje, tai būtų žingsnis atgal žiniasklaidos laisvei šalyje. Be to, nepateikta jokio paaiškinimo, kodėl dauguma atstovų pasitrauktų ir kodėl reikia keisti esamą sistemą“, – rašoma pranešime.

„Šis atvejis dar kartą parodo, kokį spaudimą valstybė ir politiniai veikėjai gali daryti žiniasklaidai ir žodžio laisvei šalyje. Reikia rimtai vertinti riziką, kad situacija gali virsti konfliktu tarp visuomeninės ir nepriklausomos žiniasklaidos. Lietuva, šiuo metu užimanti devintąją vietą Pasauliniame spaudos laisvės indekse, gali drastiškai nukristi reitinge“, – įspėja Europos žurnalistų federacija.

Visą Europos žurnalistų federacijos pareiškimą galite rasti čia

Lapkritį daugiau kaip 100 žiniasklaidos priemonių, dvi žiniasklaidos grupės, devynioms žiniasklaidos priemonėms atstovaujančios asociacijos bei daugiau kaip 500 žurnalistų vienijančios profesinės sąjungos kreipėsi į Seimo frakcijas, prašydamos nesvarstyti ir nepriimti Seimo Kultūros komiteto teikiamų projektų, kuriais siūloma pertvarkyti žiniasklaidos savireguliacijos institutą – Visuomenės informavimo etikos komisiją.

Jų teigimu, projektai buvo pakoreguoti tik pagal visuomeninio transliuotojo LRT pasiūlymus, neįsiklausius į kitas organizacijas ir eliminuojant Seimo darbo grupėje parengtą kompromisinį VIEK pertvarkos modelį, priimtiną Lietuvos žurnalistų ir leidėjų organizacijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius