Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 08 /11:17

LSDP narys teikia pataisas, kurios įpareigotų premjerą siūlyti naują ministrą per 15 dienų

Seimo socialdemokratų (LSDP) partijos frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas registruoja Vyriausybės įstatymo pataisas, kurios įpareigotų premjero pareigas einantį valstybės pareigūną ne vėliau kaip per 15 dienų pateikti LR Prezidentui naują ministro kandidatūrą, jeigu prieš tai buvęs ministras atsistatydino ar neteko pareigų dėl kitų priežasčių.
Julius Sabatauskas
Julius Sabatauskas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Taip negali būti, kad vyriausybės vadovas sugalvotų nuspręstų, kad vyriausybė gali dirbti tik su dalimi jos narių. Įstatymais yra nustatyta – vyriausybę sudaro ministras pirmininkas ir ministrai. Vadinasi turi būti paskirti visų ministerijų vadovai, kolegialiai formuojantys priimantys vyriausybės sprendimus, taip atsakingi už savo ministerijų įtakos sritis“, – pranešime žiniasklaidai sako Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Julius Sabatauskas.

Spaudos konferencijos metu Vyriausybės įstatymo papildymą J.Sabatauskas grindė tuo, kad jame nėra nurodyta apie ministro kandidatūros siūlymą, jei ministras atsistatydina ar dėl kitų priežasčių netenka pareigų. Įstatyme parašyta, kad Vyriausybės vadovas turi surasti naują ministrą per 15 dienų tik tada, kai jis netenka pasitikėjimo Seime.

Po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė atmetė siūlomos į aplinkos ministres Irmos Gudžiūnaitės kandidatūrą, premjeras S.Skvernelis pareiškė, kad neteiks daugiau žmonių į šį postą. Jis pareiškė, kad „su šia prezidente suderinti naujo ministro kandidatūros bus neįmanoma“.

15min koliažas/Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė
15min koliažas/Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė

Buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) profesorius Vytautas Sinkevičius 15min ketvirtadienį sakė pagal Konstituciją, Vyriausybę sudaro ministras pirmininkas ir visi ministrai. Premjeras turi vienintelis teisę teikti ministrų kandidatūras ir jis turi veikti taip, kad visa Vyriausybė būtų sudaryta, visa pilnos sudėties Vyriausybė.

„Jis negali atsisakyti vykdyti šios pareigos“, – teigė profesorius.

Anot D.Grybauskaitės, I.Gudžiūnaitei trūksta reikiamos dalykinės patirties, o susitikime buvusi kandidatė į aplinkos ministro postą nepademonstravo vadovavimo aplinkos sektoriui reikiamų žinių ir kompetencijos. Tai buvo pranešta trečiadienio pranešime.

S.Skvernelis taip pat rašė, kad D.Grybauskaitė turėjo patvirtinti I.Gudžiūnaitę į ministres, nes buvo sutarta. Ketvirtadienį Prezidentūros spaudos tarnyba pranešime paneigė tai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Irma Gudžiūnaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Irma Gudžiūnaitė

Ketvirtadienį premjeras pripažino vieną kartą yra oficialiai teikęs kandidatą į ministrus ir paviešinęs jo pavardę žinodamas, kad ministru žmogus greičiausiai nebus paskirtas. Taip nutiko teisingumo ministru siūlant skirti advokatą Giedrių Danėlių.

„Stebina ir Sauliaus Skvernelio vieši prisipažinimai apie nerimtus pakišimus, kai jau anksčiau jis teikė Prezidentei ministrų kandidatūras, pavyzdžiui advokato G.Danėliaus – į Teisingumo ministrus, žinodamas, kad Prezidentė neskirs jo ministru. Susidaro įspūdis, kad Premjero postą S.Skvernelis išnaudoja ne tik rinkimų kampanijai pats kandidatuodamas į Prezidentus, bet tiesiog ir savo asmeninėms ambicijoms ir užgaidoms tenkinti“, – sako J.Sabatauskas.

Kol kas laikinai Aplinkos ministerijai vadovauja energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas