Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LVAT nagrinės iš Seimo rinkimų kovos pašalintų D.Arlausko ir K.Biliaus skundus

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį nagrinės iš Seimo rinkimų kovos pašalintų kandidatų Danuko Arlausko ir Kęstučio Biliaus skundus.
Danas Arlauskas
Danas Arlauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penktadienį VRK panaikino Taikos koalicijos sąraše antru numeriu įrašyto Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktoriaus D.Arlausko ir partijos „Nemuno aušra“ sąraše septintą numerį turėjusio Kelmės rajono vicemero K.Biliaus registraciją, nes jie kandidato anketose nenurodė savo bendradarbiavimo su KGB.

K.Biliui užkirstas kelias kandidatuoti ir Saulės vienmandatėje apygardoje.

Kandidatai prašo LVAT šį sprendimą panaikinti.

„Aš nedirbau, nė minutės nebuvau tos įstaigos (KGB – BNS) darbuotojas“, – BNS sakė K.Bilius.

Jis teigė nesuprantąs, kuo remiantis Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre (LGGRTC) ir Ypatingajame archyve yra duomenų apie neva buvusį darbą KGB padalinyje Šiauliuose 1989–1991 metais.

„Vieną dokumentą kaip ir mačiau, tą kortelę, ten duomenys yra mano surašyti, bet parašų jokių nėra, nei mano, nei pildžiusiojo, – teigė K.Bilius. – Tai arba klastotė, arba kas nors pasinaudojo duomenimis.“

K.Bilius tvirtino girdėjęs, jog Šiaulių KGB ūkvedžiu galėjo dirbti dabar jau miręs jo brolis Juozas. Jis tvirtino 1988–1990 metais buvęs žolės riedulio meistrų komandos „Tauras“ viršininkas.

Tuo metu D.Arlauskas nesutinka su VRK pritaikyta Rinkimų kodekso interpretacija.

Rinkimų kodeksas reikalauja, kad kandidatai nurodytų, ar yra sąmoningai bendradarbiavę su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, o VRK privalo šiuos duomenis paskelbti savo interneto svetainėje per 24 valandas nuo anketos pateikimo.

D.Arlauskas teigia, kad jis buvo kadrinis KGB darbuotojas, o ne bendradarbis. VRK pateiktoje biografijoje jis nurodė, kad 1978–1990 metais Valstybės saugumo komitete dirbo vyresniuoju operatyviniu įgaliotiniu. Apie savo buvusią tarnybą sovietų KGB jis yra pasakojęs ir viešai.

Penktadienį per VRK posėdį D.Arlauskas teigė, kad visiems žinoma apie šį jo biografijos faktą. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę jis kūrė Valstybės saugumo departamentą, už tai KGB jam grasino susidorojimu.

D.Arlauskas taip pat akcentavo, jog kandidato anketoje esančio klausimo formuluotė akivaizdžiai skirta buvusiems slaptiems bendradarbiams, o ne kadriniams KGB darbuotojams.

Šie du kandidatai iš rinkimų kovos pašalinti po pakartotinio VRK kreipimosi į LGGRTC. Paaiškėjo, kad anksčiau centras netikrindavo, ar kandidatai nėra dirbę KGB, tikrindavo tik, ar jie nėra slapta bendradarbiavę su šia represine struktūra.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas