Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 21

Lvive R.Šimašiui teko dalyvauti žuvusio kario laidotuvėse: tai miesto kasdienybės dalis

Lvive apsilankęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako turėjęs įvairių patirčių – ir malonių, ir labai skaudžių, kadangi kartu su Lvivo meru Andrijumi Sadovyjumi dalyvavo ceremonijoje, kurios metu palaidotas kare žuvęs Ukrainos gynėjas. Kaip sako, nuo plataus masto Rusijos įsiveržimo prieš kiek daugiau nei metus, tokios ceremonijos tapo niūria kasdienybe ir Ukrainos vakarinėje dalyje.
Remigijus Šimašius ir Lvivo meras Andrejus Sadovij
Remigijus Šimašius ir Lvivo meras Andrejus Sadovij

Į Ukrainą išvykęs kadenciją baigiantis sostinės vadovas Lvivą aplankė norėdamas apžiūrėti įrenginėjama protezavimo centrą, kur jau šį balandį pagalbos sulauks per Rusijos invaziją rankų ar kojų netekę kariai ir civiliai. Vilnius buvo pirmasis miestas, skyręs iniciatyvai „UNBROKEN Ukraine“ lėšų – 700 tūkst. eurų.

„Lvivas tampa protezavimo paslaugų centru Ukrainoje, nes protezavimo paslaugų, išmanių galūnių poreikis yra didžiulis, dešimtimis tūkstančių. Čia statomas naujas centras, nauja ligoninė. Vilnius skyrė 700 tūkst. eurų šitai iniciatyvai, labai malonu buvo aplankyti rekonstruojamas patalpas, kur jau po mėnesio bus teikiamos labai reikalingos paslaugos.

Labai smagu, kad vienas aukštas didžiulio centro pavadintas Vilniaus vardu“, – sakė R.Šimašius.

Lvivo mero A.Sadovyj feisbuko nuotr./Remigijus Šimašius ir Andrijus Sadovyj
Lvivo mero A.Sadovyj feisbuko nuotr./Remigijus Šimašius ir Andrijus Sadovyj

Meras teigė, kad su kolega Lvivo vadovu apsitarė ir dėl kitų reikalų – tiek dėl šio centro, tiek ir apie miesto patirtis kitose srityse, tarkim, dėl geresnės miesto urbanistikos, duomenimis pagrįstų sprendimų.

Ar tai reiškia, kad nepaisant Ukrainą siaubiančio karo Lvivas mėgina gyventi įprastą gyvenimą? R.Šimašius sako, kad ir taip, ir ne.

„Jiems labai įdomi mūsų patirtis ir apie architektūros taisykles, ir apie urbanistines transformacijos, ir t.t. Jie patys su tuo juda labai smarkiai. Santykiai čia labai svarbus, svarbu kalbėti ne tik apie tai, kaip laimėti karą, bet ir kaip geresnį miestą pastatyti po to.

Galiu pasakyti, kad gyvenimas čia tęsiasi, bet labai savotiškai – viena vertus, Lvive galima pamatyti, kaip miestas iš tos senos praeities stiebiasi į ateitį, nuotaika mieste geras, bet kita vertus – kartu su meru teko dalyvauti ir kasdieninėje, noriu pabrėžti, kad kasdieninėje ceremonijoje žuvusių karių iš Lvivo laidotuvėse“, – sakė R.Šimašius.

Anot mero, jo kolega iš Lvivo tokiose ceremonijose dalyvauja kasdien – per daugiau nei metus, nuo pernai vasario 24-osios, buvo vos keletas dienų, kai neteko laidoti iš Lvivo kilusių Ukrainos gynėjų pačiame mieste: „Tai kasdienė ceremonija. Toks labai savotiškas jausmas, kai supranti, kad tai miesto kasdienybės dalis.“

Lankydamasis būsimajame protezavimo centre R.Šimašius sako kalbėjęs su ten pat reabilitacijoje esančiais kariais iš visos Ukrainos ir įsitikinęs, kad tokia kryptinga Vilniaus parama buvusi labai geras sprendimas, nes tokia pagalba nukentėjusiems kare labai reikalinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas