Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 07 27

LVŽS sąskrydis: alkoholis jau nebe tabu, R.Karbauskio tyla ir sunkus V.Pranckiečio triūsas

Šeštadienį vykusiame Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąskrydyje partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis iniciatyvą rinktis paramą perleido Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui. R.Karbauskis sąskrydyje nelipo ant scenos, nesileido į politines diskusijas, nevalgė skyrių paruoštų vaišių. Jis susikoncentravo į šaškių simultaną, tačiau ir jame kartą pralošė. Po žaidimų partijos pirmininkas papietavo uždarame namelyje, atskirai nuo partijos narių, ir išvyko sėdęs prie tamsaus „Volkswagen“ vairo.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tuo tarpu V.Pranckietis kibo į politinius darbus. Nuo vieno skyriaus prie kito jis visus sveikino, su visais vaišinosi ir visiems aiškino, kodėl nesitraukia iš Seimo pirmininko pareigų. Stengdamasis rasti šalininkų V.Pranckietis blaivininkų partijos sąskrydyje kėlė iš kolos buteliuko įpilto stipriojo gėrimo taurę, gyrė dešras ir nebijojo aštrių diskusijų.

Paprastai LVŽS renginiuose alkoholis būdavo tabu. Tokios buvo R.Karbauskio taisyklės. Bet jau nebe. Šįkart alumi buvo prekiaujama atvirai ir ne vienas „valstietis“ susigundė 3 eurus kainavusio gėrimo bokalu.

V.Pranckietis siekia, kad dėl jo ateities balsuotų skyriai

Ir nors viešai kalbinami daugelis sąskrydžio dalyvių stojo R.Karbauskio pusėn bei teigė, kad nusileisti konflikte turi V.Pranckietis, be kamerų ne vienas kartojo pasigendantys partijos pirmininko paaiškinimo bei svarstė, ar konfliktas nesibaigs partijos skilimu.

„Esu, buvau ir būsiu, jeigu nesutinkate, galite neploti“, – taip Marijampolės skyriaus klausiamas, ar liks partijos narys, atsakė V.Pranckietis.

Esu, buvau ir būsiu, jeigu nesutinkate, galite neploti.

Tuomet Seimo narys Dainius Gaižauskas jam priminė, kad kaip partijos narys jis turėtų laikytis LVŽS Tarybos sprendimo ir trauktis iš Seimo pirmininko posto.

„Skvernelį išrinktume prezidentu ir paskui vieną dieną jam R.Karbauskis sakytų: ei, tu nebekalbi mano žodžiais, eik iš prezidentų. Tas pats būtų. Tai yra valstybės postas. Nominavo partija, bet Seimo sprendimas. Norint, kad partija jį turėtų tai yra procesai. (…) Eisim tuo keliu konstituciniu ir niekaip kitaip“, – aiškino V.Pranckietis.

Svarbiausias dalykas, kurio V.Pranckietis siekė eidamas nuo vienos palapinės iki kitos, tai įtikinti eilinius „valstiečius“, kad šie dėl jo likimo turėtų balsuoti skyriuose ir savo skyrių pirmininkus, kurie priklauso partijos Tarybai, joje balsuoti taip, kaip nusprendė skyrius.

VIDEO: Partijos narių nuomonė apie R.Karbauskio ir V.Pranckiečio konfliktą

R.Karbauskis tyli, bet eiliniai palaiko jį

Nežinia, ar V.Pranckiečiui pavyks. Nors jis pats sako skyriuose jaučiantis palaikymą, 15min LVŽS sąskrydyje kalbinti partijos nariai konflikte stoja R.Karbauskio pusėn.

„Viskas bus gerai“, – tarstelėjo ir pats R.Karbauskis, kai kolegos stūmė jį lipti scenon ir tarti žodį susirinkusiems, nes tai ką tik buvo padaręs V.Pranckietis. Tačiau į sceną LVŽS pirmininkas nelipo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Viktoras Pranckietis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Viktoras Pranckietis

Ir tai buvo klaida, 15min sakė Martynas Butkevičius, Ūkininkų sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas, LVŽS narys.

„Aš ir Ramūnui sakiau į akis, pasivedęs: tamsta turi eit pasveikint. Man labai keista, kai Pranckietis čia sveikina. Mes nustebę. Dėl ko taip yra? Jis sako: aš pereisiu per skyrius, bet iš tribūnos tai kitaip trupučiuką atrodytų“, – dėstė pašnekovas.

Pasak jo, visgi neteisus šioje situacijoje yra V.Pranckietis.

„V.Pranckietis peržengė mandagumo ir proto ribas. Tie visi nesutarimai ar pasidalinimai įtakos turėtų būt pirmiausia už uždarų durų, o paskui tik išnešti sprendimo būdus į išorę. Aš ne sykį matęs ir visuomeninėse pareigose, kada išsišokėlis nori perimt valdžią, tai panašiai taip elgėsi. Bet kada pastatai drąsiai...Ir mane yra vertę ne sykį, bet pristatai drąsiai tą klausimą, tai vienas-du balsiukai iškyla ir viskas tuo baigiasi“, – sakė M.Butkevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Butkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Butkevičius

Angelė Liausienė iš Ukmergės taip pat stojo R.Karbauskio pusėn. Ji tikino, kad V.Pranckietis turi palikti partiją, nes taip parašyta koalicijos sutartyje: „Mes nesuprantame, kaip profesorius gali nesuprasti tokių dalykų, kaip įstatymai ir kaip priklauso, kad jeigu koalicija sudaryta, tai privalo atiduoti ir kam priklauso, tam priklauso ta pareigybė“.

Ji sakė niekaip netikinti, kad V.Pranckiečio išmetimas baigtųsi partijos skilimu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Angelė Liausienė iš Ukmergės
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Angelė Liausienė iš Ukmergės

Druskininkų skyriaus pirmininkas Donatas Mizaras sako, kad jo vadovaujamas skyrius taip pat palaiko R.Karbauskį, o partijos narių priešinimu kaltina žiniasklaidą.

„Sunku pasakyt. Skyriai, skilimas – daug kalbų girdime. Bet labai ir žiniasklaidos supriešinimas yra didelis. Gandų lygio pasvarstymų, o mes žiūrime realiai, kaip yra. Ką sako partijos įstatymai, sprendimai, Taryba ką priima. Bus gal suvažiavimas paskui. Sunku apie didžiąją politiką kalbėti, nes kalba vadai apie tai, bet matyt, kažkokios yra galimybės, jei yra suderėta dėl koalicijos ir sutarties reikia laikytis“, – teigė jis.

Kaltų rasta ir daugiau. Štai pats viešai pasisakyti panoręs Virginijus iš Radviliškio konflikte teigė įžvelgęs moters kaltę: „Visos partijos valgo duoną, o kodėl tik viena „valstiečių“ duoną augina? Mintis kokia? Konflikto toj partijoj nebus ir kaip bus kieta, taip ir paliks. Čia bereikalingas konfliktas, kurį sukėlė viena moteris skandalą sukėlusi. Nesakysiu pavardės. Iš Š raidės“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

S.Skvernelį paleistų be gailesčio: tokie ateina ir išeina

Neramu „valstiečiams“ ir dėl premjero Sauliaus Skvernelio kritikos partijai bei svarstymų kituose Seimo rinkimuose dalyvauti ne su LVŽS. Vis dėlto, regis, kad jį partijos nariai paleistų be apmaudo.

„Šitoj pozicijoj derėjosi, vartėsi, bet, atvirai kalbant, galėjo išstatyt ir kitą premjerą, jeigu jau taip kažkas vyksta. Niekad nereikia bijot nieko. Kad ir Virginijus Sinkevičius galėjo būt siūlomas premjeru, jaunas, perspektyvus vaikinas. Nesvarbu, ar jis už tą, ar už tą“, – kalbėjo Prienų „valstietis“ M.Butkevičius. Jis V.Sinkevičių jis matytų ir būsimu LVŽS pirmininku. V.Sinkevičius sąskrydyje nepasirodė.

„Man atrodo nedidelė tai būtų bėda, nes jis nelabai priklausė mūsų partijai. Mes nuo seniai čia viską kūrėm, o tie, kurie ateina ir vėl išeina, tai neverta jų ir gailėti, – sakė ukmergiškė A.Liausienė. Pasak jos, partiją kituose rinkimuose turi vesti pats pirmininkas. – Tik Ramūnas Karbauskis. Mes pageidautume, kad jis eitų (į premjerus – red. past.), bet mes žinome jo nuomonę, kad jis į jokius postus nenori eiti“.

Visgi Druskininkų skyriaus pirmininkas D.Mizaras pripažino, kad jam gaila kiekvieno žmogaus, kuris palieka partiją ar jos frakciją.

„S.Skvernelis nėra partijos narys, bet su juo eita į rinkimus. Partijos pirmininkas irgi pasakė, kad jis matytų S.Skvernelį vedant sąrašą ar būnant sąraše per kitus rinkimus“, – teigė jis. Tačiau, jei S.Skvernelio neliks, D.Mizarui atrodo, kad partijos sąrašo lyderiu turi tapti R.Karbauskis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donatas Mizaras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donatas Mizaras

Ne visi partijos nariai išvis norėjo sąskrydyje kalbėti apie partijos krizę. Arba jautėsi per menki tai daryti.

„Už visus klausimus geriausiai atsako pirmininkas. Mes šiandien atsipalaidavę, švenčiam. Kaip per šventę galima tokias problemas spręst? Yra šventė. Ar galima per šventę karo kirvį kast? Įtampos aš nejaučiu, mes šiandien šventę švenčiam, užduokit šventinius klausimus“, – 15min pareikalavo Vytautas iš Lazdijų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas iš Lazdijų
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas iš Lazdijų

„Šventės metu apie tokius dalykus niekada negalvoju. Čia susirinkom ne galvoti, o pasilinksminti, pažiūrėt, kaip žmonės linksminasi, pasiklausyt dainų, pasiklausyt, kaip gyvenimas eina gražiai, ne vien tik tuose laukuose, kur kombainai ūžia. Šiandien aš nei už, nei prieš (V.Pranckiečio metimą iš partijos – red.past.). Reikia susodinti abu ir tartis. Sužinot nuomonę vieno ir kito. Mes dabar vieną girdime, kad vienas kažką sako, o kitas nepritaria. (…) Mes maži žmonės – žemai sėdim ir netoli matom“, – antrino Edmundas Širvinskas iš Radviliškio skyriaus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edmundas Širvinskas iš Radviliškio
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edmundas Širvinskas iš Radviliškio

Bet regis, V.Pranckietis ir R.Karbauskis prie vieno stalo nesės. R.Karbauskis šeštadienį pakartojo, kad dėl V.Pranckiečio metimo iš partijos spręs LVŽS Taryba. Jei šis klausimas bus keliamas tokiu lygmeniu, V.Pranckietis ketina partijos nario bilieto atsisakyti pats.

Šeštadienį partijos sąskrydyje jis tikino savo politinę ateitį matantis su S.Skverneliu. Neatmeta V.Pranckietis ir galimybės Seimo rinkimuose dalyvauti savarankiškai – be jokios partijos paramos. Tik tuomet būtinai toje pačioje vienmandatėje apygardoje, kurioje kandidatuos R.Karbauskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas