Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 31

Lygių teisių tarnybai pernai daugiausia skundėsi skiepų priešininkai

Pernai daugiau kaip dvigubai išaugo skundų dėl diskriminacijos religijos pagrindu skaičius, o didžiąją jų dalį sudarė skundai dėl privalomų skiepų. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą skundais pernai užvertė privalomų skiepų oponentai, teigiantys, kad yra diskriminuojami religijos pagrindu, nes daugumoje skiepo sudėčių neva yra abortuotų kūdikių ląstelių.
Medicina.
Medicina.

Pernai skundų skaičius dėl galimos diskriminacijos tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, religijos pagrindais sudarė beveik ketvirtadalį visų Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje gautų skundų, rodo tarnybos ataskaita.

Pateiktais duomenimis, jei 2013 metais dėl religijos ir įsitikinimų buvo gauti aštuoni skundai, 2014 metais – jau 30, o pernai – 77 skundai.

Tuo pačiu ataskaitoje pažymima, kad skundų skaičiaus augimą lėmė gauti 64 skundai iš skirtingų pareiškėjų dėl galimos diskriminacijos religijos pagrindu, Sveikatos apsaugos ministerijai nustačius privalomąjį vaikų skiepijimą norint patekti į darželius.

Gavome atsakymą, kad vakcinoms nėra naudojamos abortuotos ląstelės, tokią pačią informaciją pateikia ir Pasaulio sveikatos organizacija, todėl tyrimai dėl skundų šiuo pagrindu buvo nutraukti,– A.Lobačevskytė.

„Pareiškėjai nurodė, kad jų vaikai diskriminuojami religijos pagrindu, kadangi daugumoje skiepo sudėčių neva yra abortuotų kūdikių ląstelių. Visi pareiškėjai praktikuoja krikščionybę, o oficialus bažnyčios požiūris į abortus yra neigiamas, todėl jie negali leisti, kad jų vaikai būtų skiepijami“, – ataskaitoje nurodoma skundų esmė.

Pasak lygių galimybių kontrolierės Agnetos Lobačevskytės, tyrimai dėl šių skundų buvo nutraukti, nes juose išdėstyti argumentai dėl diskriminacijos tikėjimo pagrindu nepasitvirtino.

„Į tarnybą kreipėsi tėvai dėl sveikatos apsaugos ministro įsakymo. Užklausę informacijos iš Sveikatos apsaugos ministerijos gavome atsakymą, kad vakcinoms nėra naudojamos abortuotos ląstelės, tokią pačią informaciją pateikia ir Pasaulio sveikatos organizacija, todėl tyrimai dėl skundų šiuo pagrindu buvo nutraukti“, – BNS sakė A.Lobačevskytė.

Pasak kontrolierės, Lietuvoje nuo 1993 metų naudojamos tik tarptautinius standartus atitinkančios vakcinos ir „abortuotų kūdikių ląstelių nėra nei vienos Lietuvoje skiepijamų vakcinų sudėtyje“.

Mokslininkų tarnybai pateiktuose atsakymuose nurodoma, kad vakcinos nuo tam tikrų virusų sukeliamų ligų gaminamos naudojant taip vadinamas ląstelių linijas, bet „šios daugiau nei 50 metų savarankiškai besidauginančios ląstelių linijos negali būti prilyginamos ar laikomos abortuoto kūdikio audiniu“.

Žmonės tarnybai skundėsi dėl šiemet įsigaliojusio sveikatos apsaugos ministro įsakymo, kuriuo remiantis į vaikų darželius nebepriimami pagal profilaktinį skiepų kalendorių nepaskiepyti vaikai. Sveikatos apsaugos ministerija taip pat siekia įteisinti baudas tėvams už vaikų neskiepijimą nuo poliomielito, tymų ir raudonukės, argumentuodama, kad Pasaulio sveikatos organizacija siekia šias ligas likviduoti ir tam būtina išlaikyti aukštas skiepijimo nuo šių ligų apimtis.

Ministerija taip pat atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje yra susidarusios sąlygos atsirasti ir plisti tymams. Be to, Lietuvoje daugėja asmenų, kurie, anot Sveikatos apsaugos ministerijos, nepagrįstai atsisako skiepyti vaikus. Ministerijos duomenimis kasmet lieka nepaskiepyti apie tūkstantis vaikų.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pernai iš viso gavo 265 skundus ir atliko 65 tyrimus kontrolieriaus iniciatyva. 85 tyrimai atlikti dėl galimos diskriminacijos lyties pagrindu, 71 – religijos pagrindu, 48 – amžiaus pagrindu, 23 – negalios pagrindu, 18 – socialinės padėties pagrindu, 17 – tautybės pagrindu, 6 – įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu, 5 – lytinės orientacijos pagrindu, po 4 – kalbos ir kilmės pagrindais.

Pasak ataskaitos, 47 proc. visų tyrimų atlikti dėl valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų veiklos, 33 proc. – dėl diskriminacijos darbo santykių srityje, 17 proc. – vartotojų teisių srityje ir tik 1 proc. – švietimo ir mokslo srityje. Iš visų pareiškėjų 62 proc. buvo moterys, 38 proc. – vyrai.

Maždaug šimtas skundų buvo atsisakyta nagrinėti, dėl skirtingų priežasčių: panašus skundas jau buvo išnagrinėtas arba nagrinėjamas teisme, nurodytų aplinkybių tyrimas nepriskirtas lygių galimybių kontrolieriaus kompetencijai ir kt.

Lygių galimybių kontrolierė A.Lobačevskytė teigia, kad nors 2015 metai tarnybai buvo rekordiniai nuo pat įsteigimo dienos pagal gautų skundų skaičių, gyventojams vis dar trūksta suvokimo apie lygias galimybes. Pasak kontrolierės, tai patvirtina mažas gaunamų skundų skaičius iš mažesnių miestų ir regionų bei nedidelis skundų skaičius dėl galimos diskriminacijos kalbos, kilmės, lytinės orientacijos, rasės ir etninės priklausomybės pagrindais.

Naujoji Lygių galimybių kontrolieriaus įstaigos vadovė į šias pareigas Seimo buvo paskirta pernai birželio pabaigoje. Beveik pusantrų metų įstaigai vadovavo laikina vadovė Edita Žiobienė, šias pareigas eidama šalia savo pagrindinių – vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus – pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento