Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 01

Lytiškumo ugdymo ekspertai apie tai, ką daryti, kad nebūtų 13-mečių mamų

Lietuvoje trūksta lytinio raštingumo – daug žmonių tiki mitais, sako lytiškumo ugdymo ekspertė Vilma Gabrieliūtė. Todėl žinia, kad 13-metė, net nesusivokusi esanti nėščia, stovykloje pagimdė kūdikį, jos nenustebino – greičiau nuliūdino ir sukėlė pyktį. Vis dar neapsaugome vaikų nuo seksualinio išnaudojimo ir menkai suteikiame mokslu grįstos informacijos apie lytiškumą, įsitikinusi VšĮ „Įvairovės ir edukacijos namai“ direktorė.
Mama su kūdikiu
Mama su kūdikiu / 123RF.com nuotr.

Kalbėdama su portalu 15min, ji atkreipė dėmesį, kad viešumoje nekvestionuojama vyro – kūdikio tėvo – atsakomybė, kaip ir valstybės, kuri vis dar neparengė nuoseklios lytiškumo ugdymo programos.

Kaltė tokiais atvejais paprastai verčiama pastojusiai mergaitei, net jei ji – vos 12 ar 13 metų vaikas.

Interviu 15min V.Gabrieliūtė pasakoja, kodėl lytiškumo ugdymas svarbus nuo ankstyvos vaikystės, kad tai nėra „palaido elgesio“ skatinimas, kodėl to pasimokyti pravartu ir tėvams.

Mokslu grįstas ir amžių atitinkantis lytiškumo ugdymas ne tik stiprina savivertę, bendravimo įgūdžius, pagarbą partneriui, bet ir apsaugo nuo seksualinio išnaudojimo.

Lytiškai neraštinga tauta

– Per Lietuvą nuskambėjo žinia, kad 13-metė stovykloje pagimdė vaiką. Skelbiama, kad apie nėštumą nežinojo ne tik tėvai, bet ir pati paauglė. Kokių minčių tai sukėlė?

– Ši žinia nenustebino, tačiau labai nuliūdino ir sukėlė pyktį, nes iškart kilo minčių, kad vis neapsaugome vaikų nuo seksualinio išnaudojimo, kaip menkai vis dar užtikriname mokslu grįstos informacijos lytiškumo temomis prieinamumą.

Iš darbo su suaugusiais ir paaugliais lytiškumo ugdymo srityje patirties galiu pasakyti, kad esame labai lytiškai neraštinga tauta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas