Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 02

M.Gorbačiovui iškeltoje byloje dėl agresijos Sausio 13-ąją – svarbus žingsnis: pateikti dokumentai rusų kalba

Per sovietų agresiją 1991 metų sausio 13-ąją nužudytų Lietuvos laisvės gynėjų artimieji Vilniaus teismui trečiadienį pateikė civilinio ieškinio buvusiam sovietų lyderiui Michailui Gorbačiovui vertimus į rusų kalbą. Tai – svarbus žingsnis, reikalingas tam, kad byla galėtų būti nagrinėjama teisme. Svarbūs dokumentai pateikti M.Gorbačiovo gimimo dieną.
Michailas Gorbačiovas
Michailas Gorbačiovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ieškinys teismui sausio mėnesį pateiktas Vido Maciulevičiaus, Algimanto Petro Kavoliuko, Virginijaus Druskio ir Apolinaro Juozo Povilaičio artimųjų vardu.

Ieškinyje nurodoma, kad M.Gorbačiovas būdamas sovietų ginkluotųjų pajėgų vadu 1991 m. sausio 11–13 dienomis nesiėmė priemonių užkirsti kelią kariuomenės vykdomiems nusikaltimams.

Pasak Roberto Povilaičio, sausio 20 dieną Vilniaus apylinkės teismas ieškovus įpareigojo iki kovo 21 dienos išversti teismui pateiktus ieškinį ir jo priedus į rusų kalbą.

„Šiandien, M.Gorbačiovo gimtadienio dieną, pateikėme teismui civilinio ieškinio vertimus į rusų kalbą. Noriu labai padėkoti advokatui Mindaugui Gedeikiui ir visiems palaikantiems šį procesą morališkai ir finansiškai. Mane labai sujaudino, kai į mano kvietimą prisidėti finansiškai prie dokumentų vertimų atsiliepė daug pažįstamų ir nepažįstamų žmonių“, – 15min trečiadienį sakė R.Povilaitis.

„Pridavę dokumentus, lauksime teismo sprendimo dėl ieškinio priėmimo. Labai simboliška, kad šiandien pirmąjį posėdį Sausio 13 baudžiamojoje byloje pradeda nagrinėti Lietuvos Aukščiausiasis Teismas“, – teigė jis.

R.Povilaitis sako tikįs, kad Lietuvos institucijos ir patirtis ieškant teisingumo padės Ukrainai ir tarptautinei bendruomenei tirti ir nuteisti tuos, kurie suplanavo ir vykdo žiaurias Ukrainos piliečių žudynes.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Robertas Povilaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Robertas Povilaitis

Teisingumo paieškos

Vilniaus apygardos teismas 2019 metų kovą nuteisė dešimtis buvusių sovietų pareigūnų ir kariškių. Jie pripažinti kaltais dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimus žmoniškumui, įvertinus jų vaidmenį sovietų agresijoje. Dauguma iš jų nuteisti už akių.

Byloje nuteistas vėliau miręs tuometinis sovietų gynybos ministras Dmitrijus Jazovas, tačiau kaltinimai M.Gorbačiovui niekada nebuvo pateikti. Lietuvos teisėsauga skelbė, kad Rusija atmetė Lietuvos prašymą M.Gorbačiovą apklausti byloje.

R.Povilaitis ilgą laiką siekė, kad Lietuvos prokuratūra pradėtų ikiteisminį tyrimą paties M.Gorbačiovo atžvilgiu.

Pasak jo, akivaizdu, kad dvi paras trukę sovietų karinių pajėgų veiksmai nebūtų įmanomi nederinant jų su M.Gorbačiovu, nes pastarasis tuo metu buvo Sovietų Sąjungos prezidentu bei Sovietų Sąjungos komunistų partijos centro komiteto generalinis sekretorius.

R.Povilaitis tėvo neteko būdamas 14 metų amžiaus. Jo tėvą per karinę ataką prie Televizijos bokšto nužudė sovietų kariškiai – vyras mirė nuo šautinio krūtinės sužalojimo.

R.Povilaičio tėvas Apolinaras Juozas Povilaitis yra vienas iš 14 laisvės gynėjų, žuvusių sausio 13-ąją.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

M.Gorbačiovui trečiadienį sukako 91-eri metai. Jis niekada nėra pripažinęs savo kaltės dėl sovietų agresijos Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas