Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 13

M.Puidokas Darbo partiją stato greta „valstiečių“: „Kairės koalicija įmanoma vienu atveju“

Pagal rinkėjų palaikymą antroje vietoje po pirmojo Seimo rinkimų etapo atsidūrę „valstiečiai“ puoselėja viltį formuoti centro kairės koaliciją. Prie jos priskiria ir Darbo partiją. Ir nors „darbiečių“ pirmininkas Viktoras Uspaskichas anksčiau gyrė „valstiečių“ premjerą Saulių Skvernelį – įvardijo jį geriausiu istorijoje, tačiau niekad aiškiai taip ir nepasakė, kurias jėgas – dešines ar kaires – jo partija rems antrajame Seimo rinkimų ture ir su kuo mieliau eis į koaliciją. Į Seimą išrinktas „darbietis“ Mindaugas Puidokas kiek atviresnis: Darbo partiją jis priskiria kairės koalicijai, kuri, jo įsitikinimu, įmanoma tik su didele sėkme antrajame rinkimų ture.
Mindaugas Puidokas
Mindaugas Puidokas / Darbo partijos nuotr.

Ar „darbiečiai“ mato save koalicijoje su Laisvės partija? Ar keisis partijos vadovybė, kai rinkėjai į sąrašo viršų išreitingavo verslininką Antaną Guogą, o Darbo partijos pirmininko pavaduotoją Vigilijų Jukną nuleido žemyn?

Apie visa tai – interviu su dabar Seime dirbančiu ir į kitą Seimą išrinktu M.Puidoku.

– Kada spręsit dėl paramos antruose turuose?

– Dėl paramos antruose turuose sprendimas turėtų gimti per artimiausias dienas. Turėtų įvykti pasitarimas su partijos centrinio štabo pirmininku, vėliau gali būti šaukiama net taryba. Kol kas galutinio atsakymo nėra.

– Spręsit dėl paramos centralizuotai?

– Iš esmės gali būti keli skirtingi sprendimai: vienas būtų labai aiškiai palaikyti vieną politinę jėgą, kitas sprendimas – likti neutraliais ir leisti rinkėjams patiems pasirinkti, kokią politinę jėgą palaikyti, trečias sprendimas – priklausomai nuo konkrečios vienmandatės apygardos paremti tuos kandidatus, kurie mums ideologiškai yra artimiausi arba kovoja prieš tuos kandidatus, kurie, mūsų manymu, būtų didelė blogybė Lietuvos valstybei, jeigu būtų išrinkti į Lietuvos Seimą.

– O gali būti, kad vienose vienmandatėse paremsite „valstiečius“, o kitose – konservatorius, nors jie visur susitiks tarpusavyje?

– Manau, kad tokios tikimybės nėra. Jeigu susitiks „valstiečiai“ ir konservatoriai, tikrai nebus skirtingo palaikymo. Bus priimtas bendras sprendimas, ką palaikome.

Jeigu, tarkime, susitinka konservatorius ir Laisvės partijos atstovas, sprendimas gali būti priimtas konservatorių naudai.

Bet jeigu, tarkime, susitinka konservatorius ir Laisvės partijos atstovas, sprendimas gali būti priimtas konservatorių naudai dėl to, kad Laisvės partija yra labai stipriai ideologiškai tolima nuo Darbo partijos.

– „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kalbėdamas apie centro kairės koaliciją, jai jau priskiria „valstiečius“, socialdemokratus, „socialdarbiečius“, Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškosios šeimų sąjungos atstovus ir Darbo partiją. Kaip tai vertinate?

– Politologai dar prieš rinkimus įvardijo labai aiškiai, kad tai yra labiausiai tikėtina koalicija. Bet tam, kad tokio pobūdžio koalicija įvyktų, kaip ir minėjo mūsų pirmininkas, reikia sulaukti antrojo turo rezultatų.

Antras dalykas, turėti labai aiškų ir tvirtą susitarimą, kad mums kertinės svarbos rinkiminės programos nuostatos bus įtrauktos į būsimos Vyriausybės darbus.

Tai nuostatos dėl investicinio klimato sukūrimo valstybėje ir mokesčių mažinimo paketo, paskatų kurtis ir veikti smulkiam, vidutiniam verslui, ateiti stambioms investicijoms iš užsienio šalių, kad Lietuva būtų viena iš patraukliausių valstybių pasaulyje, verslas galėtų sukurti gerai apmokamas darbo vietas. Tam, kad tas įvyktų, reikia, kad visi šitie instrumentai būtų įveiklinti.

– Minėjote, kad ten, kur susitiks liberalų kandidatai ir konservatoriai, greičiausiai remsit pastaruosius.

– Gali būti priimtas sprendimas, kad mes remsime artimesnę kandidatūrą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

– Bet dešiniųjų koalicija be Laisvės partijos turbūt neįsivaizduojama. O ar jūs tokioje koalicijoje matote save?

– Šitą klausimą reikėtų užduoti partijos pirmininkui. Kol kas sprendimo galutinio nėra. Galiu pasakyti tik asmeninę savo nuomonę: mano požiūriu, kalbant apie vertybių klausimus, mūsų paramą tradicinei šeimai ir Laisvės partijos didelį norą įteisinti LGBT santuokas, vertybiškai mes esame visiškai nesuderinami.

– O kaip jūs matote: galbūt dešiniųjų koalicija be Darbo partijos įmanoma, nes nemaža dalis dešiniųjų kandidatų dar varžysis vienmandatėse, bet kairiųjų koalicija be Darbo partijos tikrai neįmanoma?

– Kol kas aš matau, kad kairiųjų koalicija yra įmanoma tuo atveju, jeigu antri turai bus labai sėkmingi kairiosioms jėgoms – Valstiečių ir žaliųjų sąjungai, socialdemokratams ir kartu mes taip pat turim kelis kandidatus, kurie pateko į antrą turą. Šitoje vietoje tikrai priklausys, ar sugebės mobilizuotis rinkėjai ir ateiti pakankamas skaičius žmonių į antrą turą tam, kad balsai padėtų pasiekti triuškinančią pergalę centro kairės jėgoms. Jeigu taip įvyks, greičiausiai bus ir tokio pobūdžio koalicija buriama. Tai labiausiai tikėtinas scenarijus.

Jiems užtenka daug mažiau pergalių, kad turėtų dešinę koaliciją be Darbo partijos.

Bet kadangi daug yra antrų turų, kur tarpusavyje susitinka dešiniosios jėgos – konservatoriai su Liberalų sąjūdžiu, konservatoriai su Laisvės partija (18-oje vienmandačių – 15min) – akivaizdu, kad jie turi labai didelį skaičių mandatų, kurie yra garantuoti dešinei pusei. Jiems užtenka daug mažiau pergalių antrame ture prieš kairės pusės atstovus tam, kad turėtų dešinę koaliciją be Darbo partijos.

– O pokyčių vadovybės lygmenyje bus po to, kai verslininką Antaną Guogą žmonės išreitingavo į patį sąrašo viršų?

– Šiuo atveju turim labai stiprų, charizmatišką lyderį, kurio mums pavydi visos partijos. Viktoras Uspaskichas išpildė savo pažadą – Darbo partija yra stipriausių Lietuvos partijų trejetuke, mes laimėjom trečią vietą ir pagal mandatus, ir pagal žmonių, balsavusių už mus, skaičių. Manau, kad mes visi prašysime ir sieksime, kad pirmininkas, kaip lyderis, ir toliau kuo ilgiau dirbtų, ir vestų mus.

Yra siekis toliau stiprinti Darbo partijos pozicijas visoje Lietuvoje, kad per kitus rinkimus jau vieni turėtume tokį politinį svorį, kad nuo mūsų balso priklausytų, kokios programinės nuostatos bus įgyvendintos.

– Gal dėl to ir neatsisakytumėte dirbti opozicijoje, nes gyventojai linkę vadovautis švytuoklės principu, rinkti ne valdžios atstovus?

– Aš partijos pirmininkui labai pritariu: geriau likti opozicijoje, negu ateiti į Vyriausybę ir tenai pabūti, bet dėl per mažo politinio svorio negalėti priimti realių sprendimų, kuriuos mes prižadėjome žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas