Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 10

M.Stankūnas apie COVID-19 situaciją: gausesnis priemonių taikymas būtų sveikintinas žingsnis

Nors vakcinacija ir išlieka pagrindiniu instrumentu suvaldant COVID-19 pandemiją, tačiau dabartinis Lietuvos vakcinacijos statusas nebus pakankamas veiksnys esmingai pakreipiant pandemijos kreivės kryptį artimoje perspektyvoje, savo feisbuko paskyroje rašo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sveikatos vadybos katedros profesorius, Sveikatos ekspertų tarybos narys Mindaugas Stankūnas.
Mindaugas Stankūnas
Mindaugas Stankūnas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Trečiadienį ministrai renkasi į Vyriausybės posėdį, kuriame bus svarstomi galimi ribojimai. Šių ribojimų būtų imamasi, jeigu reanimacijos ir intensyvios terapijos (RITS) skyriuose dėl COVID-19 pandemijos užsipildytų 240 lovų

Anot prieš posėdį savo mintimis pasidalijusio M.Stankūno, gausesnis nefarmacinių priemonių taikymas būtų sveikintinas žingsnis.

Ekspertas pasidalino trumpa pastarojo meto COVID-19 situacijos Lietuvoje apžvalga. Pasak M.Stankūno, pastaruoju metu duomenys rodo sudėtingą epidemiologinę situaciją, kuri bent kol kas nerodo aiškios neigiamos tendencijos.

„Vis dar nežinome ir Vėlinių ilgojo savaitgalio poveikio. Jo „indėlis“ į epideminę situaciją turėtų pradėti ryškėti per artimiausias kelias dienas. Taip pat lieka neatsakytas mokinių atostogų klausimas – ar jos padėjo „numušti“ sergamumo kreivę? Atsakymo į šį klausimą be sekančios savaitės nesužinosime“, – rašo M.Stankūnas.

Kaip rašo Sveikatos ekspertų tarybos narys, COVID-19 naujų atvejų skaičius (7 d. slenkantis vidurkis) buvo savo maksimumą šioje bangoje pasiekęs spalio 31 d.

„Tada jo reikšmė „atsimušė“ į 2994 atvejų ribą. Vėliau sekė mažėjimas iki praėjusio sekmadienio (lapkričio 07 d.), kai turėjome 2548 atvejus. Šią savaitę jau stebime nuosaikų augimą“, – feisbuke rašo M.Stankūnas.

Anot jo, stacionarizavimo rodikliuose matomos dvi išsiskiriančios tendencijos.

„Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose (RITS) gydomų ligonių maksimumas buvo fiksuotas spalio 15–17 d., kai tuomet tokių ligonių šalyje buvo 161. Nuo to laiko matome pakritimą bei tam tikrą stabilizaciją. Praktiškai jau paskutines dvi savaites RITS gydomų ligonių skaičius svyruoja tarp 140–150 pacientų. Per paskutinę savaitę teko pabendrauti su gydytojais anesteziologais-reanimatologais, tai, jų nuomone, situacija sudėtinga, tik atrodo, kad nėra ženkliai blogėjanti. Tuo tarpu COVID-19 gydymui skirtų lovų (išskyrus RITS) užimtumo maksimumas buvo pasiektas per Vėlines ir siekė 1830. Nuo to laiko matome sumažėjimą iki 1699 (vakar dienos duomenys)“, – rašo M.Stankūnas.

Anot eksperto, vidutiniškai nuo COVID-19 per dieną mirštančių žmonių skaičiaus rodiklis kol kas nebedidėja ir net matoma mažėjimo tendencija.

„Pridursiu tiek, kad kol kas aukščiausia jo reikšmė buvo fiksuota per Vėlines ir siekė 36,29. Palyginimui, priminsiu, kad visos mūsų pandemijos šio rodiklio rekordas buvo pasiektas 2020 m. gruodžio 30 d. ir tada siekė vidutiniškai 47,43 mirtis per 7 dienas.

Šį pirmadienį ir antradienį (lapkričio 8 ir 9 d.) buvo fiksuotas neigiamas pandemijos pagreitis ir siekė atitinkamai -4 ir -1,4 proc. To nebuvo jau 126 dienas! Paskutinį kartą šio rodiklio neigiama reikšmė buvo fiksuota Mindauginių išvakarėse (liepos 5 d.)“, – rašo M.Stankūnas.

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 3028 nauji koronaviruso atvejai, mirė 30 žmonių, pranešė Statistikos departamentas.

25 mirusieji buvo neskiepyti arba paskiepyti nepilnai.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1843 COVID-19 sergantys žmonės – keliomis dešimtimis mažiau nei prieš parą, 144 iš jų – reanimacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas