Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 06

„Maccabi“ krepšininkai Panerių memoriale drauge su lietuviais prisiminė holokausto siaubą

Trečiadienį Panerių memoriale buvo surengtas specialus minėjimas, skirtas pagerbti holokausto Lietuvoje aukoms. Jame dalyvavo Tel Avivo „Maccabi“ krepšinio vadovai bei krepšininkai, atvykę į Vilnių ketvirtadienį žaisti Eurolygos rungtynių su Vilniaus „Lietuvos rytu“.
„Maccabi“ krepšininkai Paneriuose pagerbė holokausto aukas.
„Maccabi“ krepšininkai Paneriuose pagerbė holokausto aukas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Minėjime, per kurį buvo pagerbtas holokausto aukų atminimas bei žuvę Lietuvos sportininkai, dalyvavo Seimo nariai Emanuelis Zingeris, Sergejus Jovaiša, Tel Avivo „Maccabi“ komandos prezidentas Shimonas Mizrahis, klubo vyriausiasis treneris Davidas Blattas, komandos krepšininkai, Lietuvos krepšinio lygos vadovas Remigijus Milašius, Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, įvairūs kiti žydų bendruomenės atstovai ir moksleiviai iš kai kurių Lietuvos mokyklų.

Ceremonija prasidėjo E.Zingerio įžanginiu žodžiu, kurio metu jis pažadėjo neišsiplėsti, kad iš šiltojo Tel Avivo atvykę krepšininkai nesušaltų. Jis pasveikino visus susirinkusius ir kvietė prisiminti tragišką Lietuvos istorijos periodą – holokaustą. Genocido aukos buvo pagerbtos tylos minute ir gėlių vainikais.

Tai labai svarbus momentas, ypač mūsų komandai, reprezentuojančiai Izraelį visame pasaulyje, kad mes galime čia atvykti ir susikabinę rankomis su lietuviais prisiminti holokausto siaubus, organizuotus nacistinio režimo, – teigė D.Blattas.

„Maccabi“ prezidentas S.Mizrahis pažymėjo, kad ir jam, ir komandai buvo labai svarbu aplankyti Panerių memorialą: „Svarbu, jog, stovėdami šioje liūdnoje vietoje, jūs prisimenate įvykius, kai čia buvo nužudyta dešimtys tūkstančių žmonių, nors iki tol Vilnius buvo vadinamas Europos Jeruzale. Mes su komanda vertiname šį apsilankymą Lietuvoje. Jūsų ambasadorius Izraelyje daro labai didelį darbą, kad palaikytų šiltus dvišalius santykius tarp valstybių“.

„Maccabi“ vyriausiasis treneris D.Blattas po renginio žurnalistams irgi pabrėžė šio įvykio svarbą: „Tai labai svarbus momentas, ypač mūsų komandai, reprezentuojančiai Izraelį visame pasaulyje, kad mes galime čia atvykti ir susikabinę rankomis su lietuviais prisiminti holokausto siaubus, organizuotus nacistinio režimo. Žvelgiant iš krepšinio pusės, puiku, kad galime palaikyti draugystę su Lietuvos krepšinio atstovais. Tokios dienos kaip ši, paskatina dar labiau vertinti mūsų draugystę.“

„Maccabi“ krepšininkai klausėsi sakomų kalbų, buvo susikaupę ir rimti, bet nenorėjo bendrauti su žurnalistais.

Po oficialiosios dalies į renginį susirinkę mokiniai nepraleido progos nusifotografuoti su visame pasaulyje žinomais krepšininkais ir treneriais prieš eidami į memorialinį muziejų, kur galėjo pabendrauti su krepšininkais.

Šis renginys skirtas lapkričio 16-ajai, Tarptautinei tolerancijos dienai, kuri bus minima daugelyje Europos šalių. Panašus renginys vasarą įvyko Tel Avive, kai legendiniai Lietuvos krepšininkai Šarūnas Marčiulionis bei S.Jovaiša pristatė filmą „Kita svajonių komanda“.

Lietuvą okupavus nacistams buvo sunaikinta apie 190 000 žydų, tai maždaug 94 proc. visų čia gyvenusių šios tautybės žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas