Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 17

Maisto daviniai migrantams: ką siūlo prie sienos įstrigusiems žmonėms?

Susiduriant su nelegalios migracijos per Baltarusiją krize, pasienyje įstrigusiems kai kuriems atvykėliams, daugiausia – iš Irako, pasieniečiai perduoda paketus su maistu. Juose – vanduo, užpilami makaronai, konservai, sausainiai. Anksčiau mūsų tarnybos sulaukė kritikos dėl to, kad užsieniečių stovyklose, tarkime, Rūdninkuose, įkurdintiems žmonėms ilgą laiką buvo skiriami tik sauso maisto daviniai.
Humanitarinis davinys
Humanitarinis davinys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos esantiems migrantams, jeigu yra poreikis, mūsų pasieniečiai duoda maisto, rūbų, pledų.

„Mūsų pareigūnai, kai neteisėtai kertama siena, suteikia humanitarinę pagalbą – tiek maistą, tiek, jei reikia, kitokią pagalbą. Yra reaguojama. Tai tikrai numatyta operacijų vadovo sprendime ir tai yra daroma.

Žmonėms suteikiama pagalba: ar tai būtų rūbai, ar tai būtų maistas, ar kai kyla sveikatos problemos. Į tai reaguojama. Išskirtinais atvejais, jeigu yra tam tikros labai rimtos priežastys, priimamas sprendimas tuos asmenis net ir įleisti“, – rugsėjo pabaigoje žurnalistams sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Pirmadienio vakarą žurnalistai su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku Laurynu Kasčiūnu lankėsi Valstybės sienos apsaugos tarnybos Lazdijų rinktinės Kapčiamiesčio užkardoje.

Čia, be kita ko, buvo galima apžiūrėti maisto paketus, kuriuos mūsų valstybė skiria nelegaliai sieną norintiems kirsti žmonėms.

Į baltus plastikinius maišelius supakuotuose daviniuose – greitai paruošiami makaronai ir avižinė košė, konservų dėžutė, sausainiai „Ežiukas“, riešutai, arbatos ir cukraus pakeliai, keli buteliukai vandens.

Taip pat pridėta pakuotė su vienkartine medicinine kauke, dezinfekciniu skysčiu.

Patalpoje, kurioje sudėti migrantams paruošti maisto daviniai, taip pat buvo sukrautos dėžutės su konservuotais kukurūzais, žirneliais, itališkomis duonos lazdelėmis.

Į stirtą iki pat lubų sukrauti ir čiužiniai.

VIDEO: L.Kasčiūnas apžiūri pasienyje įstrigusiems migrantams skirtus maisto davinius

Per savaitgalį išdalino per 50 paketų

Varėnos pasienio rinktinės vadas pulkininkas Virgilijus Raugalė sakė, kad per pastarąjį savaitgalį pareigūnai išdalino virš 50 maisto paketų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas demonstruoja humanitarinius paketus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas demonstruoja humanitarinius paketus

Apžiūrėdamas maisto davinius, L.Kasčiūnas aiškino, kad kurti mitai, esą Lietuva nepadeda migrantams, nėra humanitarinės paramos jiems.

„Prašau, pažiūrėkite, viskas yra tik dėl to, kad išsaugotume žmonių sveikatą“, – išpakuodamas vieną maisto davinį kalbėjo jis.

V.Raugalės teigimu, atšalus orams mūsų valstybės sieną norintys kirsti žmonės atvyksta apsirengę šiltais drabužiais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Medininkuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Medininkuose

Pastebėjus, kad gali atrodyti keistai, jog atvykę iš gerokai šiltesnio klimato šalių migrantai ne vieną naktį išbūna lauke tokiu oru, koks nusistovėjo dabar, Varėnos pasienio rinktinės vadas sakė, kad, pasirodo, žmogaus galimybės yra didžiulės.

„Turi tikslą – Vokietiją. Dėl to, matyt, aukojasi, rizikuoja net ir gyvybėmis“, – kalbėjo jis.

Surinko 30 tūkst. eurų

Paramą pasienyje įstrigusiems žmonėms renka ir nevyriausybinės organizacijos.

Raudonojo Kryžiaus komunikacijos ir rinkodaros vadovės Monikos Alimienės teigimu, dalis pasieniečių dalijamų paketų yra sudaryti ir iš šios organizacijos pristatytų produktų ir daiktų.

„Mes pasidalinome tuo, kuo turėjome: sausu maisto daviniu, higienos priemonėmis. Šie daiktai yra pirkti iš Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus federacijos (IFRC) skirtos paramos.

Kitos nevyriausybinės organizacijos taip pat pateikė tai, ką turėjo praėjusios savaitės pradžioje. Ar humanitarinis paketas galėtų būti geresnis? Taip, tačiau įvertinus situaciją, t. y. kad žmonės nėra įleisti į Lietuvos teritoriją, Lietuvos Raudonasis Kryžius neturi priėjimo prie šių žmonių, šiuo metu mes negalime suorganizuoti karšto maisto tiekimo ar kitos pagalbos strigusiems ant sienos žmonėms“, – nurodė M.Alimienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Humanitarinis davinys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Humanitarinis davinys

Pasak jos, paramą migrantams stovyklose Raudonasis Kryžius rinko su kitomis 8 nevyriausybinėmis organizacijomis.

Aukų rinkimo kampanija baigėsi prieš savaitę. Surinkta beveik 30 tūkst. eurų.

„Šie pinigai bus išleisti migrantų poreikiams stovyklose užtikrinti (apatiniai drabužiai, papildomos higienos priemonės, tokios kaip plaukų kirpimo mašinėlės, nes aštrių daiktų stovyklose naudoti negalima, užimtumo priemonės vaikams ir suaugusiems), nes turime informacijos, ko jiems trūksta, galime tą poreikį patenkinti.

Taip pat kvietėme visuomenę aukoti drabužius, kitus reikalingus daiktus, dauguma šių daiktų jau išdalinti stovyklų gyventojams“, – .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas