Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maisto rūšiavimas Neringoje: konteineryje rado sėdmaišį

Prieš savaitę maistą rūšiuoti ėmė ir Neringos gyventojai. Tačiau pirmieji rezultatai nuvylė. Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro darbuotojai, išvežę pirmąsias atliekas iš Kuršių nerijos, kėlė klausimą: ką neringiškiai laiko maistu?
Tarp maisto atliekų – ne tik statybinės medžiagos, bet ir sėdmaišis
Tarp maisto atliekų – ne tik statybinės medžiagos, bet ir sėdmaišis / KRATC nuotr.

Klaipėdos mieste maistą rūšiuoti pradėta balandžio pradžioje. Po mėnesio prie projekto prisijungė ir Kuršių nerijos gyventojai.

Tačiau pirmieji rezultatai Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą nuvylė.

KRATC nuotr. /Iš Neringos suvežtos maisto atliekos
KRATC nuotr. /Iš Neringos suvežtos maisto atliekos

„Jeigu mokslininkai pagal į maisto konteinerį išmestas atliekas bandytų nustatyti, ką valgo Nidos, Juodkrantės ir kitų UNESCO saugomų miestelių gyventojai, paaiškėtų, kad jie minta... anglimis, pelenais, vietoj padažų naudoja statybinį makrofleksą, o salotas daro iš pernykštės žolės bei stiklo duženų. Juokai juokais, o pirmas rezultatas kraupokas. Į maisto atliekų konteinerius gražiausiame Lietuvos kurorte primesta visko, kas tikrai nėra priskiriama maistui. Kažkokiu mistiniu būdu maisto konteineryje atsirado net sėdmaišis“, – stebėjosi KRATC atstovai.

KRATC nuotr./Klaipėdoje pradedama rūšiuoti maisto atliekas
KRATC nuotr./Klaipėdoje pradedama rūšiuoti maisto atliekas

Nuotraukomis su konteinerių turiniu KRATC pasidalino feisbuke. Kitą kartą atvežtos atliekos jau buvo geriau išrūšiuotos.

Tačiau kaip teigė KRATC atstovas Arūnas Liubinavičius, situacija Kuršių nerijoje ir Klaipėdos mieste skiriasi labai stipriai. Klaipėdiečiai kur kas geriau išrūšiuoja maisto atliekas. Labai greitai perprato, ką galima dėti į šį konteinerį.

Svarstoma, kad Neringoje prasti rezultatai ir dėl to, kad tai – kurortinė teritorija, suvažiuoja daug turistų, kuriems maisto rūšiavimas dar neįprasta.

KRATC pripažįsta ir tai, kad maistui pastatyti konteineriai turi dideles angas. Todėl ir atrodo patrauklesni tiems, kurie nori atsikratyti, pavyzdžiui, sėdmaišio.

KRATC nuotr./Taip atrodė maisto atliekoms skirtų konteinerių turinys.
KRATC nuotr./Taip atrodė maisto atliekoms skirtų konteinerių turinys.

Maisto atliekos yra apdirbamos specialiuose įrenginiuose Klaipėdos rajone, Dumpiuose. Iš jo gaminamas kompostas, biodujos.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro vadovė Roma Budrienė yra pabrėžusi, kad rūšiuojančių labiausiai prašoma nemesti stiklo, kuris gali gadinti įrenginius.

„Mes gi pagamintą kompostą išdaliname. Ar labai kas norėtų komposto su stiklu? Todėl prašome atsakingumo rūšiuojant“, – teigė A.Liubinavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas