Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 04

Manipuliuoja būtinuoju darbo stažu: ar tikrai jo nesukaupę liks be nieko?

Socialiniuose tinkluose pasirodė žinučių, kuriose skelbiama, kad Lietuvoje būtinasis stažas senatvės pensijai įgyti – vienas didžiausių visame pasaulyje, o jo nepasiekę asmenys priversti skursti. Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba nurodo, kad pensijai gauti reikia išdirbti išties nemažai metų, tačiau nelieka tuščiomis ir tie, kurie šio stažo įgyti nespėjo.
Senjorė su pinigais
Senjorė su pinigais / 123RF.com nuotr.

Šalia socialiniuose tinkluose platinamo įrašo, kuriame piktinamasi „Sodros“ nustatyta tvarka, pridedama lentelė, kurioje skelbiama, kaip Lietuvoje keitėsi būtinasis stažas senatvės pensijai gauti.

Šie duomenys atitinka Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos interneto svetainėje skelbiamą informaciją apie dabartinį ir numatomą ilginti būtinąjį darbo stažą.

Tačiau tai, kaip sočiai gyvensite senatvėje, nulems ne tik dirbtų metų skaičius.

„Sodra“ akcentuoja, kad pensijos dydį lemia per visą karjerą sukauptas stažas, taškų suma, bazinės pensijos rodiklis ir apskaitos vieneto vertė tais metais, kai išeisite į pensiją.

Kas yra stažas?

Visų pirma, per visą darbuotojo karjerą iki išėjimo į pensiją sukauptas darbo stažas reikalingas tam, kad būtų galima įvertinti, ar asmuo apskritai pretenduoja į pirmos pakopos – vadinamąją „Sodros“ pensiją.

Perprasti stažo skaičiavimą – gana paprasta. Jeigu oficialiai dirbote visus metus, kas mėnesį uždirbote ne mažiau nei minimalų mėnesinį atlyginimą ir nuo jo jūs arba jūsų darbdavys sumokėjo socialinio draudimo įmokas, tuomet per tuos metus įgijote vienerius metus darbo stažo.

Atitinkamai, jeigu dirbote mažiau nei visus metus arba per tą laiką gaudavote mažiau nei minimalų mėnesinį atlyginimą, įgijote proporcingai mažesnę stažo dalį.

123RF.com nuotr./Pensija
123RF.com nuotr./Pensija

Minimalus stažas yra 15 metų lygus laikotarpis, kurį darbuotojas turi sukaupti, jei iš viso nori gauti pirmos pakopos pensiją.

Sukaupus tik minimalų stažą, gaunama pensija yra mažesnė nei sukaupus būtinąjį stažą.

Būtinasis stažas senatvės pensijai 2023 m. yra 33 metai ir kasmet didinamas po pusę metų, kol 2027 m. pasieks 35 metus.

Tuščiomis nelieka

Minimalus stažas senatvės pensijai gauti – 15 metų, kuris nuo 2022 m. garantuoja nesumažintą bendrąją pensijos dalį, kuri sudaro 246,21 euro (nuo 2023 m. bazinis pensijos dydis).

Neįgijęs 15 metų stažo asmuo neturi teisės gauti senatvės pensijos, tačiau net ir tuo atveju nelieka „tuščiomis“, mat gali pretenduoti į šalpos pensiją.

Šalpos pensijas gauna tie gyventojai, kurie nėra įgiję minimalaus stažo socialinio draudimo pensijai gauti arba jų socialinio draudimo pensija mažesnė už šalpos pensiją.

Nuo šių metų sausio 1 dienos šalpos pensijų bazė buvo padidinta iki 184 eurų.

15min verdiktas: Trūksta konteksto. Įraše nepaminėta, kad „nesurinkę“ būtinojo stažo senatvės pensijai gauti asmenys vis dar gali pretenduoti gauti pensiją, tik mažesnę. Neturintiems net 15 metų minimalaus darbo stažo mokama šalpos pensija.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas