Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 12 /12:12

Maskvoje – išpuolis prieš Lietuvos atstovybę: vandalai apliejo dažais, Rusijai įteikta griežta nota

Rusijos žiniasklaida praneša, kad vandalai Maskvoje suniokojo Lietuvos atstovybės Rusijoje duris.
Maskvoje raudonais dažais ištepliota Lietuvos ambasada
Maskvoje raudonais dažais ištepliota Lietuvos ambasada / Videokadras

Paliko delnų įspaudus ir skardinę

„Maskvoje nežinomi asmenys apliejo raudonais dažais įėjimo duris į Lietuvos atstovybę“, – vaizdo įrašas su tokiu prierašu paskelbtas socialiniame tinkle „Telegram“.

Vaizdo įraše matyti, kad durys išteptos raudonos spalvos dažais.

Šalia numesta ir dažų skardinė – ji palikta tiesiog ant gatvės, šalia šaligatvio borto.

Apie tai pranešė ir Rusijos valstybinė naujienų agentūra „TASS“.

Agentūra „Telegram“ tinkle teigia, kad įėjimo durys į Lietuvos ambasadą Maskvoje apipiltos raudonais dažais. Ant lentos, skelbiančios, kad čia yra Lietuvos ambasada, palikti raudonais dažais išteptų delnų antspaudai.

Agentūros paskelbtame vaizdo įraše (jį galite rasti čia) matyti, kad prie pastato vaikštinėja policininkas.

Feisbuke įrašu apie tai pasidalijo ir ambasadorius Eitvydas Bajarūnas: „Rusijos blogeriai publikuoja video su dažais aplietais Lietuvos Respublikos ambasados Rusijos Federacijoje įėjimo vartais (teko pro juos vaikščioti, tai labai gerai atsimenu – tai įėjimas nuo Borisoglebskij pereulok). Va tokiomis sąlygomis gyvena mūsų kolegos. Stiprybės. Laikykitės.“

Lietuva ambasadoriaus Maskvoje neturi, čia dirba įgaliotoji ministrė Aida Abromaitienė.

Rusijos atstovui – griežta nota

Paskambinus į ambasadą, 15min išgirdo, kad visi komentarai dėl šio išpuolio bus teikiami tik Užsienio reikalų ministerijos.

URM pasidalino trumpu komentaru: „Šiandien paryčiais 4 kaukėti asmenys raudonais dažais ištepliojo Lietuvos ambasados Maskvoje įėjimą.

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija iškvietė Rusijos atstovą bei jam įteikė griežtą protesto notą.“

Išorinę Ambasados apsaugą vykdę Rusijos Federacijos policijos pareigūnai į išpuolį nereagavo, o iškviesta policija atvyko vėliau negu po pusvalandžio.

Išplatintame ministerijos pranešime teigiama, kad „2024 m. rugpjūčio 12 d. Maskvoje, anksti ryte, keturi neidentifikuoti kaukėti asmenys raudonais dažais ištepė Lietuvos Respublikos ambasados Rusijos Federacijoje įėjimą: „Išorinę Ambasados apsaugą vykdę Rusijos Federacijos policijos pareigūnai į išpuolį nereagavo, o iškviesta policija atvyko vėliau negu po pusvalandžio.

Dėl šio išpuolio Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija (LR URM) išsikvietė Rusijos ambasados patarėją Andrejų Gasiuką ir įteikė jam griežto protesto notą.

Notoje LR URM reikalauja, kad Rusijos Federacija laikytųsi visų prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų, tarp jų ir Vienos konvencijos dėl diplomatinių santykių 22 straipsnio nuostatos, jog priimančioji valstybė privalo imtis visų reikiamų veiksmų atstovybės patalpoms apsaugoti nuo bet kokio įsiveržimo ar žalos padarymo, taip pat užkirsti kelią bet kokiam atstovybės rimties sutrikdymui ar orumo pažeminimui.“

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Užsienio reikalų ministerija
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Užsienio reikalų ministerija

Teigiama, kad URM reikalauja Rusijos Federacijos „nedelsiant imtis visų reikiamų veiksmų, kad būtų užtikrinta ambasados patalpų ir jos turto apsauga bei neliečiamybė, ištirtas vandalizmo aktas, o atsakingi asmenys – patraukti atsakomybėn“.

„Taip pat prašoma pateikti paaiškinimus, kodėl apsaugą vykdę Rusijos Federacijos pareigūnai į išpuolį nereagavo ir kaip bus užtikrinta, kad ateityje panašūs išpuoliai ir aplaidus ambasados apsaugą vykdančių pareigūnų darbas nepasikartotų“, – rašoma URM pranešime spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas