Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mažėjant bendram savižudybių skaičiui, problema išlieka vyresniųjų savižudybės

Mažėjant bendram savižudybių skaičiui ir vis daugiau jaunų žmonių besikreipiant psichologinės pagalbos, problema išlieka vyresnių nei 60 metų žmonių tarpe, konferencijoje antradienį teigė specialistai.
Linas Slušnys
Linas Slušnys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Turime bėdą ir tikrai didelę bėdą turime manau su vyresnių negu 60 metų amžiaus asmenų grupėje, – konferencijoje kalbėjo Seimo narys Linas Slušnys. – Ir čia jau kyla klausimas – iš kur ir kiek čia tame yra, sakysim, to nusivylimo, o kiek yra tame to nesugebėjimo priimti pagalbos.“

Anot jo, šiais laikais jauniems žmonėms kreiptis į psichologinės sveikatos specialistą praktiškai nėra jokių problemų, jie tą daro drąsiau, tuo metu vyresnės kartos atstovai į pasiūlymus kreiptis į specialistą žiūri skeptiškai.

„Mano kartos ir vyresni asmenys vis tik tai pasiūlius tokią paslaugą – psichiatras, psichologas – gana ironiškai nusišypso, tas stigmos variantas labai gajus ir pasakoma aš ne psichinis ligonis, aš čia nesuprantu kodėl aš turiu būti ir toje vietoj istorija baigiasi“, – sakė L.Slušnys.

Kaip BNS nurodė Higienos institutas, 2011 metais fiksuota 1018 savižudybių – 33,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Tuo metu pernai fiksuota per pus mažiau savižudybių – 562. Tai yra 19,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Europos Sąjungos vidurkis šiuo metu siekia 13 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovo Igno Rubiko teigimu, itin svarbu pastebėti žmogų, kuris patiria savižudybės grėsmę, atpažinti ženklus ir mokėti ne tik užmegzti ryšį, bet ir nukreipti jį pas atitinkamus specialistus.

„Šioje srityje labai svarbūs mokymai visuomenėje, kurie jau Lietuvoje vyksta eilę metų. Džiaugiuosi, kad praeitais metais iš tikrųjų tas skaičius stipriai dar išaugo ir Visuomenė sveikatos biure virš 4 tūkst. žmonių buvo apmokyta kaip atpažinti tą grėsmę, kaip užmegzti ryšį ir paskui nukreipti pagalbos“, – kalbėjo I.Rubikas.

Pasak specialisto, siekiant padėti kuo daugiau žmonių pasitelkiama savižudybių prevencijos komunikacijos kampanija ir prekės ženklas „Tu esi“, siūlomas platus paslaugų paketas – papildomas finansavimas atlikti pirminį psichosocialinį vertinimą, specializuotos terapijos, taip pat nuo šių metų plečiamas Trumpalaikės bandymo nusižudyti intervencijos programos prieinamumas.

„Tai yra keturių konsultacijų ciklas, kuris yra sukurtas tarptautinių mokslininkų, Lietuvoje adaptuojamas, ir jis padeda sumažinti pakartotinio mėginimo žudytis grėsmę“, – sakė I.Rubikas.

Specialistai konferencijoje akcentavo tarpinstitucinio bendradarbiavimo svarbą siekiant efektyvios savižudybių prevencijos, ypatingai norima siekti sklandesnio bendradarbiavimo su žiniasklaida, bus siūloma pagalba ruošiant pranešimus apie įvykusias savižudybes.

„Kuriame dirbtinio intelekto įrankį žiniasklaidos atstovams, kur jie galės validuoti turinį savižudybių klausimais, kad turinys atlieptų Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas“, – pasakojo Higienos instituto atstovė Sandra Getautė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?