Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažvydas Jastramskis apie rinkimus: „Kone idealus fiasko“

Politologas Mažvydas Jastramskis savo „Facebook“ paskyroje įvertino Seimo rinkimų antrojo turo rezultatus.
Mažvydas Jastramskis
Mažvydas Jastramskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kol aš miegojau, Blinkevičiūtė vis dar neatsakė, ar bus premjere. Dešimt punktų apie rinkimus, kurie baigėsi nuobodžiai su keliomis razinomis:

  • Socialdemokratai ne tiek patys laimėjo, kiek – pralaimėjo konservatoriai. Tokio balsavimo prieš juos antrame ture nebuvo nuo... Šiaip visada buvo, tik šį kartą tas įvyko idealia forma. Kone idealus fiasko. Tikriausiai net dalis liberalų balsavo prieš konservatorius, kurie geriausiai pasirodė prieš... Laisvės partiją.
  • Aišku, laimėtojams padėjo ir patogus įsispraudimas į centrą – jie yra tikroji sociologinė vidurio Lietuva tarp dešinės ir žemaitaičių su valstiečiais. Ar dabar yra prasmės kalbėti apie didmiesčius vs. regionus, kai LSDP ima Kauną ir net dalį Vilniaus? Bent jau šiuose Seimo rinkimuose – mažai.
  • Nacionalistas Vytautas Sinica pateko į Seimą su tautinių mažumų balsais Karoliniškėse. Kitaip nepaaiškinsi. Toks tad buvo balsavimas prieš konservatorius. Epinis.
  • Didžiausias antro turo aktyvumas per du dešimtmečius dešinei buvo nepalankus faktorius. Keli procentiniai punktai gali nemažai ką keisti. Kita vertus, tas antras turas vis tiek absoliučiai daugumai lieka neįdomus.
  • Rinkimų sistema vėl rodo, kiek ji lemia. Atkreipkite dėmesį, socialdemokratai pirmame ture gavo 19 proc. balsų. Vietų po antro turo Seime turės 37 procentus. Dvigubai. 2016-ųjų valstiečius keičia socialdemokratai.
  • Kalbant apie dvigubus, Lietuva turės dvigubą opoziciją – tarp Nemuno Aušros ir konservatorių panašumų mažiau, nei tarp jų atskirai ir būsimos valdžios. Sėkmės išsirenkant opozicijos lyderį.
  • Truputį gaila Laisvės partijos, kurie buvo ideologiškai nuoseklūs ir pralaimėjo strateginę kovą amorfiškam Liberalų sąjūdžiui. Manau, didmiesčių jaunimas – tas, kuris nerado, kaip registruotis prieš dvi savaites ir patingėjo – greit susipras vieną dalyką. Jeigu Laisvės partija nesugebėjo partnerystės įteisinti, tai be jos Seimas apskritai apie tą partnerystę nekalbės.
  • Žmogiškai kažkaip pagailo ir Karbauskio, kuris šią naktį buvo kaip tas trečias brolis, paliktas už durų laukti, kol tarsis Skvernelis ir Blinkevičiūtė. Ramūnai, neikit į tą koaliciją, įkiškit vėgėlį jiems į ratus ir įneškit intrigos.
  • Prezidento Nausėdos vaidmuo koalicijos formavime susitraukia iki stebėtojo kamputyje. Su tokia socialdemokratų frakcija bus sunku stumdytis. Ar tik neteks antrą knygą rašant su nostalgija prisiminti Šimonytę.
  • Rašant šį komentarą vis dar nesuprantu kuo, išskyrus tai, kad nebus arogantiška ir klausysis žmonių ir nebus konservatoriai, išsiskirs nauja valdžia. Kokie čia naujoviški sprendimai laukia Lietuvos. Girdėjau, kad dešinės valdžią keičia kairės. Bet ar tikrai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai