Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 29

Medikų sąjūdžio vadovė po dar vienos gydytojo savižudybės: sistema gali griūti

Trečiadienio rytą sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys feisbuke paskelbė, kad medikų bendruomenė neteko jauno kolegos – nusižudė 36 metų Santaros klinikų chirurgas, laikytas vienu perspektyviausių klinikų gydytojų. Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė Auristida Gerliakienė sako, kad šioje bendruomenėje problemų yra daug, net daugiau nei 90 proc. medikų jaučia perdegimo sindromą. O žinių, kaip suvaldyti stresą, konfliktus, esą labai trūksta.
Auristida Gerliakienė
Auristida Gerliakienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Santaros klinikos paskelbė, kad neteko vieno perspektyviausių chirurgų, kuris vadovavo klinikų inovacijoms.

Plačiau – Santaros klinikos gedi: medikas buvo vienas perspektyviausių chirurgų.

Kankina perdegimas

LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ jau po šios žinios apie netektį medikų bendruomenėje kalbėjusi Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė A.Gerliakienė sakė, kad problemų medikų bendruomenėje gausu.

„Viena iš jų – nepakankamas finansavimas. Apie tai Lietuvos medikų sąjūdis nuolat kalba. Tai valstybės skola už valstybės draudžiamuosius, kuri niekaip neišpildoma. Ji buvo padengta tik labai trumpą laikotarpį per visą Nepriklausomybę ir dabar visą laiką velkasi. Sprendimų, kaip ją panaikinti, aš nematau.

Kitas dalykas – įkainiai už paslaugas yra labai maži ir neaišku, pagal kokią metodiką skaičiuojami. Todėl gydytojai priversti arba imti kyšius, kas yra amoralu ir smerkiama, arba turi labai daug dirbti. Mes turime perdegimą daugiau nei 90 proc. medikų bendruomenėje. Tas perdegimas, žinoma, neigiamai veikia tiek fizinę, tiek emocinę būklę. Ir sprendimų priėmimai, ir pats gydymas pacientų ir ligonių nukenčia dėl to, klaidos atsiranda. Ir asmeninis gyvenimas labai kenčia“, – kalbėjo A.Gerliakienė.

Galima sistemos griūtis

Jos teigimu, labiausiai patiems medikams trūksta žinių, kaip suvaldyti stresą, konfliktus. Esą profesinės sąjungos deda daug pastangų norėdamos tai pakeisti, organizuoja mokymus, kviečia į juos gydytojus, kitus sveikatos sistemos darbuotojus.

Tačiau to negana, be to, matoma ir kita medalio pusė – anot A.Gerliakienės, ir pati medikų bendruomenė yra labai pasyvi, nelabai linkusi mokytis: „Nes mano, kad jie susitvarkys patys. Ir, kaip matome iš tų suicidų gana dažnų tarp medikų, nesusitvarko. Čia yra labai daug sluoksnių turinti daugialypė problema. Sprendimų reikia, ypač labai greitų politinių sprendimų. Manyčiau, kad turėtų būti teisinė bazė kuo greičiau keičiama dėl finansinio balanso įvedimo, dėl papildomų alternatyvių finansavimo šaltinių sveikatos paslaugoms įvedimo.

Bet kadangi tai nepopuliarūs sprendimai, jie vilkinami ir atidėliojami. Jau kalbame ir apie galimą sistemos griūtį. Ir ji turbūt ne už kalnų.“

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba
Jei reikia pagalbos vaiko teisių klausimais
Skambinkite pagalbos telefonu 8 800 10 800 arba rašykite žinutę Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pokalbių laukelyje „Pasikalbėkime“. Pranešti apie pažeidimą galima vaiko teisių apsaugos skyriuose, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje, arba skambinti telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas